Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:50, 06 kwi 2013

Do góry
Kasiek, dziękuję z wizytę i niezwykle romantyczny bukiet z aranżacją. Ta stara grusza to serce mojego ogrodu, lubie pod nia siedzieć.

Ewo, Ciebie także witam i zapraszam częściej.

Dodam może jeszcze trochę szczegółów o samej działce. Jest niemal kwadratowa, z dwóch stron, od zachodu i wschodu mam ogrody sąsiadów, od północy ścieżkę rowerową, a od południa wewnetrzną alejkę. Jest cicho i spokojnie.

Tak jak pisałam wcześniej elementy starej oranżerii wyznaczyły miejsce na budowę małego drewnianego domku, typowej letniej altanki. Stanęła już w sierpniu 2011 roku.

Innym elementem działki, z którym trudno było się rozstać z przyczyn czysto technicznych to niezwykle solidna betonowa ścieżka biegnąca przez środek. Bardzo brzydka.

Lany beton na spora głębokość, a że nie usunęłam jej od razu, na etapie kiedy był już trawnik i sporo nasadzeń, jej usunięcie wiązałoby się ze strasznymi zniszczeniami. Wpadłam zatem na pomysł ścieżki 'góralskiej', zrobionej z nieokorowanych oszastów sosnowych. Taniutki materiał, zabezpieczony drewnochronem trochę poleży. Tu historia w obrazkach jak powstawała drewniana ścieżka. Dodam, że została wykonana własnoręcznie przeze mnie, jako że pila łańcuchowa to moje ulubione narzędzie ))

I widok na jej odcinek w maju 2012 roku. Po lewej stronie odbijająca po zimie Pigwa, po prawej młodziutki Migdałek, w donicach Kanny do posadzenia i Celozja 'Caracas'.

Brązowienie iglaków 11:44, 06 kwi 2013

Do góry

witam. mam prośbę o pomoc, dziś zauważyłem na mojej tui donice czarne końcówki igieł. Co to może być?
W cieniu - zacieniona 11:26, 06 kwi 2013

Do góry
...dzisiaj przeganiam zimę...słoneczko od rana,tylko nieprzyjemny,zimny wiatr...zimowym zdjęciom mówię...nie!!!
Kwiatki i rabatki u Elizy 11:25, 06 kwi 2013

Do góry
Moja kobea rośnie w szybkim tempie, niedługo muszę jej dać wyższe patyczki, teraz pytanie... uszczykiwać, czy nie? Jeżeli tak to w którym miejscu?
Liczę na Waszą pomoc.

Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana, T. x andersoniana) 11:24, 06 kwi 2013

Do góry
Moja Trzykrotka to znajda. Wypatrzyłam ją na terenie budowy, która powstawała w miejscu dawnych ogródków działkowych
Byla taka chuda biedota i w pierwszym roku po posadzeniu niewiele z niej było. Myślałam, że nie udało się dać jej nowego życia w lepszym miejscu, ale w następnym roku pokazała co potrafi.

W końcu września nadal kwitła, dekorując mi ogródek do końca lata bardzo obfitym kwitnieniem. Tu w towarzystwie Nachyłka wielkokwiatowego.

Uważam trzykrotkę za bardzo dekoracyjną roslinę zarówno z liści, jak i kwiatów. Może rosnąć w pełnym słońcu, tak jak rośnie u mnie, nie jest wymagająca. Tak ją polubiłam, że mam w donicy sadzonkę Trzykrotki wirginijskiej 'Concorde grape' o kwiatach w kolorze lila, i szarozielonych liściach.

Bajkowy ogród Weroniki 10:59, 06 kwi 2013

Do góry
Bogdziu, Twoje bystre oczka to widzą co ma być do góry, a moje widzą cycek na dole i cycek u góry (mojego M też wątpliwe), musimy czekać.
Lekcji Twoich potrzebuję jak powietrza, ale tylko jak znajdziesz wolną chwilkę i pozwoli Ci zdrówko. W takich sprawach mam cierpliwość i upór. I rozkwitający maczek dla Ciebie.

Nasz przydomowy ogródek 10:55, 06 kwi 2013

Do góry
Krokusy botaniczne też wychylają główki. Jest ich 150 dookoła świerka.

Nasz przydomowy ogródek 10:48, 06 kwi 2013

Do góry
Aniu, Julito, Zawitko dzięki że zaglądacie. Wiosna idzie tra la la la.

Odkryłem wrzosy, wrzośce i piwonię drzewiastą. Kołderki leżą w pogotowiu. Niestety nic się nie da robić bo ziemia jak gąbka nasiąknięta. Cięcie hortensji, lawendy i innych musi poczekać bo nie da się wejść- błocko na rabatkach.

A tu krokusowo - niebieski szt 1, żółty szt 1 - he he he, mała rzecz a cieszy.

Norweski ogródek... 08:54, 06 kwi 2013

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
i w tym roku nie spociłam się nad dekoracja

a przed drzwiami mam jeszcze wszystko to co przed Bożym Narodzeniem, tak przymarzło że ani rusz))))))))))))))

Lubię do Ciebie zaglądać ... dekoracje masz zawsze PERFEKCYJNE , szalenie mi się podoba ten wianuszek będę zgapiać
Działka wkoło Lubczyka :) 08:16, 06 kwi 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Kasia, na froncie to tak zaznaczyłam tylkoz grubsza drzewa.
A jak się pobawiłam teraz troszkę w szczegóły to tak mi wyszło. Te małe kropeczki to byliny i krzewy w rabatach.

Niebieskawe kule - to świerki - ten koło furtki i przed sadem.

już zaczyna być kolorowo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:54, 06 kwi 2013

Do góry
Irenko, bardzo mi przykro z powodu Pucusia Nie będę pisała o kwiatkach i że wiosna idzie...bo pewnie teraz czy idzie czy nie mało Cie obchodzi. Trzymaj się mocno.

Moja działka. 07:50, 06 kwi 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Podoba mi się Twój szczawik,bardzo ładny kolor liści,mam zielony...wkleję,żeby wiosna szybciej do Ciebie i do nas zawitała...

Bogusia też mam taki.
Poznajemy ptaki 04:01, 06 kwi 2013

Do góry
U mnie też latają wilgi ale jak do tej pory nie udało mi się zrobić, jest strasznie płochliwa, nie tak jak te modele w Kanadzie które biegają między nogami i skacza po głowie. Jolu muszę powiedzieć że nie zła fotka. Teraz mam super ubranko, siatkę maskującą i jak wrócę to z nią zatańczę. Widziałem dzisiaj na budowie susła,pierwszy raz i usilnie próbuję zrobić szopy pracze które balują u mnie pod balkonem. Niestety to zwierzę nocne i tu jest problem, lufą go nie zdejmę po ciemku. Orłów codziennie jest koło 10 jak nie pojadę jutro do Kelowna to skoczę na Orły. Dziś byłem w parku i chodził mi Bażant za plecami, zdjęcie marne gdyż było już ciemno i robiłem telefonem, aparat już miałem schowany, miałem już odjeżdżać. Bażant, wielki i był ode mnie 4 m. Pozdrawiam,
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 02:46, 06 kwi 2013

Do góry
Papryka

Cynie

Lobelia straszna drobnica , nie mam pojęcia jak mam się do pikowania zabrać , w zeszłym roku mi nie wyszła...
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 02:40, 06 kwi 2013

Do góry
Siewki bidulki powyciągane też mają dość zimy
Bazylia tył

przód

Buraki liściowe

Pomidorki

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 02:35, 06 kwi 2013

Do góry
Wiosna

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 02:32, 06 kwi 2013

Do góry
Bardziej wiosennie -Dendrobium

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 02:24, 06 kwi 2013

Do góry

31.03.2013 Wielkanoc

Od kilku lat na Wielkanoc odwiedzamy to miejsce, co rok jest inny "wystrój" , ale takiego śniegowego jeszcze nie było....

Mój kawałek raju II 00:29, 06 kwi 2013

Do góry
Już u Marzenki pisałam, że dzisiaj widziałam bocian leciał nad dachem w stronę Nogatu, no i chmara szpakunów na obiad przyleciała, ale za nim z 2 piętra zniosłam aparat to było prawie po wszystkim, ale coś cyknęłam
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 00:01, 06 kwi 2013

Do góry
Witaj Twoj watek zapowiada sie ciekawie,urzekla mnie ta grusza i swojskie widoki,usiade sobie cichutko i poslucham opowiesci o Twoim ogrodzie Pozdrawiam serdecznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies