Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:58, 18 lut 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Agatko u Danusi w wątku zostawiłaś pięknego kwiatka ,którego ja też mam i od dawna próbuję zidentyfikować ,wiesz jak on się nazywa ?

To jest ALSTROEMERIA

Edytowalam, bo zgubiłam 'R' Poprawcie swoje wpisy, ok?
Pszczelarnia 23:57, 18 lut 2013

Do góry
a ja tulipka
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:56, 18 lut 2013

Do góry
Aż tak to nie - ale w porównaniu Lubię ten ogród - jest jednak dużo miejsc które nadają się do poprawki
Kolejne zdjęcia: tym razem tył ogrodu

rabata pod domem - rh, ketmia syryjska x 2, piwonia drzewiasta, azalia, wierzba

"salon" do przyjmowania gości część pergoli rozebrana bo się posypała - wiosną będzie odnawiana - teść już zapamiętala maluje deski drewnochronem

"salon" z innej strony

część "rekreacyjna" czyli tutaj mlodsi i starsi grają w piłkę lub badmintona
Co z tym ogródeczkiem począć 23:52, 18 lut 2013

Do góry
Aga jak kwitła ta róża to wszyscy łapali czy to nie sztuczne kwiaty ,ona właściwie jest różowo -żółta
.
Jak juz rozkwitnie to dwa dni i po kwiatkach.
Jakoś mi ona nie leży ale może dam jej jeszcze szanse w tym roku

Zobacz mam taka różę którą dostałam od starszej pani z 15 lat temu ,był to 20 cm patyk
Ta róża to już chyba z 20 dziecko ,jest piękna i można ja rozmnażać bez problemu ,
Jak chcesz to jak będę ja przycinała to ci kilka sztuk ukorzenie

To jest tylko jeden pęd ,próbuję uformować ja na pniu
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:46, 18 lut 2013

Do góry
No to teraz ciut tych nieciekawych zimowych buro-szarych zdjęć:

przed wejściem do domku - na razie tylko dam zdjęcia a później opiszę co chcę ulepszyc - i się okaże że wszystko

także przedogródek i dalej też będzie ta strona domu

widok od wejścia do domu - tam jest taki mały taras, na tym tarasie teściowie mają swoje dwa fotele i często tam siadują albo też wtedy gdy ktoś ich odwiedzi - stąd mój pomysł aby ta rabatka którą widać była kwitnąca - na razie są tam posadzone tulipany i krokusy , trzy azalie (z których jedna chorowała) i jeden rh - to tak a propos kwitnienia - jednak muszę ją przemyśleć bo wszystko to kwitnie tylko wiosną. Ale to jeszcze z Wami omówię jeśli pozwolicie - jak mój umysł będzie bardziej trzeźwy niz teraz czyli tak wcześniej niż o północy
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:46, 18 lut 2013

Do góry
Aniu super jesteście razem z Magnolią !!!!!
podsuwacie mi fajne pomysły

WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!

Aniu ten biały bodziszek nawet ładny i fajnie by pasował do floksa, nawet odrobinkę podobne mają kwiatuszki.....

buziaki zostawiam........

i zmykam spać......
pa pa pa..........

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:38, 18 lut 2013

Do góry
uff ale mam tremę na początek żeby dzisiaj jeszcze zdążyć tutaj coś zamieścić wkleję kilka zdjęć. Rozpisywać się będę między zdjęciami.
Pierwsze to plan ogrodu - tak wyrysowałam. M.wymierzył krokami i powiedział, że tak ma być i na pewno jest dobrze - no to ok.

kurcze chyba lupę trzeba mieć do tego planu. Już go trochę rozjaśniam:
niebieskie kółeczka to drzewa iglaste
niebieskie z czarną obwódką to drzewa liściaste - większość nowych i niewielkich
fiolet - to rabatki - bez względu na to co na nich rośnie - jak widać w stosunku do ogrodu są wąziutkie
Latarenki, lampiony i ... 23:35, 18 lut 2013

Do góry
Pokaze i moj zakup

Pszczelarnia 23:25, 18 lut 2013

Do góry

zostawiam buziaczki
Czas na zmiany.... 23:01, 18 lut 2013

Do góry
witam Cię Magnolio !!!!!!!!!!

jak miło, że zaglądasz i udzielasz tak cennych porad.....
z całego SERDUCHA WIEEEEEEELKIE DZIĘKUJĘ....

szkoda,że nie mogę cię uściskać za to !!!!!

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:56, 18 lut 2013

Do góry
Karola strach można opanować, najbardziej bałem się gdy po dwóch pierwszych skokach spadochronowych mieliśmy dłuższą przerwę, jako najwyższy(najcięższy )w grupie zawsze stałem w otwartym luku i czekałem na sygnał -a ziemia była tak daleko - i ten krok w pustkę - to był totalny strach, następni po mnie skakali w ciemno z biegu

Danuta Wysokie Tatry są nasze tylko w małym obszarze -większość to Słowacja
kozice były słowackie -te ze zdjęcia

Ania wspomnienia i plany -i o to chodzi
za Mnichem na Wrotach Chałubińskiego pierwszy raz poczułem powiew wysokich gór i tak jakoś zostało

Monika to moja tak krecia robota oderwać Ogrodowiskowe oczy od rabatek i grządek

Bogdzia widziałem kilkanaście tych kozic (bardzo sympatyczne) w Goczałkowicach u Kapiasa ale Sebek miał baczenie (do czasu przyjazdu Danusi)więc spakowałem kupione hortensje i pojechałem w Tatry
(a chciałby się zostać)

i łagodne przejście z strachów i gór na ogrody

Co z tym ogródeczkiem począć 22:51, 18 lut 2013

Do góry
I takie clematisy tam rosną

Mój kawałek raju II 22:50, 18 lut 2013

Do góry
Zobaczymy a może wszystko wymarzło
Mój ogród w cieniu drzew 22:48, 18 lut 2013

Do góry
Toszko dzięki za super inspiracje

Beatko obok rabaty zaczyna się już nieduża skarpa, przed którą stoją "placyk zabaw" i piaskownica. Póki co narazie chyba tam zostaną, choć tak dziwnie w sumie mieć w przedogródku placyk zabaw z piaskownicą, ale dopóki dzieci się będą bawić, to nie widzę innego miejsca na ten sprzęt. Ale kiedyś faktycznie chciałabym zrobić przed tą skarpą rabatę i połączyć wtedy z tą przed sosnami. Myślisz, że to półkole to niedobry pomysł w związku z tym ? Może jednak zostawić "falkę " ? Wogóle nie wiem, jak z tą rabatą, czy ja będę musiała tym sosnom przycinać przyrosty, żeby mi nie właziły na te hortensje itd. ? poniżej zdjęcia :

i w lewo idąc :

W Gąszczu u Tess 22:47, 18 lut 2013

Do góry
W trakcie dyskusji u Ewy004 o sposobach na ukrywanie zakupów ogrodowych przed Żonami przypomniało mi się, że w piątek dostałam przesyłkę.

Do pracy przyszła, oczywiście, żeby M. nie zobaczył zbyt wcześnie

Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 22:41, 18 lut 2013

Do góry
Dzien dobry! IOd jakiegos czasu przypatruje sie Waszym cudnym ogrodom i zapragnelam i ja miec swoj maly kawalek raju. Problem w tym ze o ogrodnictwiem wiem tyle co nic, Troche czytam troche probuje podpatruje, Jestem mieszczuchem z krwi i kosci i niestety z blokowiska ...wiec nie bardzo mialam mozliwosci pobawic sie w ogrodnika wczesniej, Okolo rok temu zapragnelam miec swoj ogrodek, niestety mieszkam obecnie w bloku w UK. Wiec sadzialm co sie dalo i trzymalam na parapecie a w zeszlym roku postaralam sie i dostalam swoja malutka dzialeczke. Moja dzialeczka ma okolo 90m^2. W czerwcu zeszlego roku byl tam jeden wielki balagan, Wykosilismy co sie dalo, przekopalismy postawilismy chatke narzędziową i paskownice dla corci. Zalaczam zdjecie jak to wygladalo w pazdzierniku.

No w tym roku zaszalam i kupilam mnostwo roznych nasion warzyw :min seler, marchew, rzodkiew, papryke, pomidory, kukurydze, dynie, cebule, brukselke, ogorki, poziomki, truskawki, kalafior, por, ziola, burak, kapusta, czosnek, chyba przesadzilam z tym wszystkim, oraz kwiaty:wszystkie cebulowe juz wsadzilam do ziemi w pazdzierniku (okolo300 cebul) i modle sie zeby chodz 30% z nich wyroslo....ale mam jeszcze moje ukochane Alstroemerie oraz Aquilegia, Geranium , kolorowe llobelie, słoneczniki....
No jednym slowem misz-masz na maxa...i obawiam sie ze zrobie z tego jeden wielki 'smietnik' zbior rzeczy przypadkowych. ...
Wiem ze troche przesadzilam z tymi nasionami jak na początek ale mam tyle zapalu,.,.,,
No wiec zwracam sie do was z prosbą o pomoc w aranzacji tego malutkiego skrwaka ziemi.
Tak zeby to jakos wygladalo. poki ci moj pomysl jest taki : kolo łotka rosna zasadzone truskawki i maliny,
kolo domku posadzilam clemantis i roze pnaca. tam gdzie te zielone plastikowe obrzeza sa cebule kwiatow, i cos co udaje skalniak ;D....od domku do piaskownicy chce trawke zeby mozna usiasc zjesc itp. a tu gdzie to przekopane chcialabym wydzielic grzadki warzywne i widzialam na forum takie piekne grzadki oddzielone sciazkami z trawy wygladalo to tak schludnie i pięknie!!.
Nie wiem jak to wszystko obsadzic co gdzie, jakie kwiatki zeby bylo ladnie,....Prosze doradzcie cos!
dziekuje
i pozdrawiam Kasia
Co z tym ogródeczkiem począć 22:38, 18 lut 2013

Do góry
Jakie wy koffane jesteście wszystkie rady przyjełam i obiecuję korzystać do bólu przez całą wionę ,lato ,jesień
Pierwszy test będzie jak zamówię róże
Nie jestem jeszcze do końca przekonana jakie zamówić.
Musi być biała lub delikatnie różowa i kwitnąć cały rok i pachniec i nie chorować to na ta nowa rabatkę
O ta

Ale ale moje drogie panie przy okazji chce też zamówić róże na ten ceglany mur
Teraz mam tam posadzone 2 białe róże ,jedna różowa ale idzie wek i 3 clematisy niebieskie .
Problem mam taki czy posadzić tam tylko biała róże czy dać jakiś kolor jeśli tak to jaki ?
I czy 3 róże i 3 clematisy to nie za mało na 8 m muru?

I ta różowa musi zmienić miejsce

Ten mur jest tam gdzie przejazd
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:35, 18 lut 2013

Do góry
Dajanko tak mnie dzisiaj zabrało na wspominki. Buszowałam po zdjęciach chłopaków jak byli tyci tyci i fotkach maleńkiej Inkusi. Mam nadzieję, ze spowodują one uśmiech na Twojej bużce .

Jak pierwsza pojawiła się w naszym życiu Inka:

Następnie Antoś:

I Michaś:

Ogrodowe zacisze 22:35, 18 lut 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)

Przy ścieżce ławeczka.

Sundavilla urocza... Mario jak ją zimujesz? Dostałam w zeszłym roku sadzonkę - malutką ale w lecie miała nawet dwa kwiatki Przeczytałam że należy ją przechowywać w chłodnym miejscu chociaż znajoma mówiła że trzyma w domu... Najpierw zabrałam ją do pokoju, ale opadły wszystkie liście, przeniosłam do piwnicy - temp. ok 12-15 stopni, tam zaczęła nawet wypuszczać nowe pędy ale wszystkie uschły. Bardzo chciałabym ją przechować bo jest śliczną rośliną. Czy mogłabyś mi coś poradzić? Dziękuję odgórnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies