Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:08, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Haniu, dziękuję za radę w sprawie zagęszczania różaneczników. Spóbuję ją zastosować w kolejnym roku, ponieważ zależy mi aby moje Rh nad wodą się nie rozrastały nadmiernie, a były bardzo "kompaktowe"

Ogrodnicy wyłamują oprócz kwiatostanów przekwitłych jeszcze wszystkie przyrosty świeże, wyrastające ponad pęd w tym miejscu. Roślina zagęszcza się,wypuszczając nowe przyrosty ze śpiących pąków przy końcówce takiego pędu.

Przyznam się , że nieświadomnie przy swoich Rh tak uczyniłam ........... i myślałam , że im zaszkodziłam .... ale teraz czytam , że nie
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:04, 10 paź 2011

Do góry
Haniu, dziękuję za radę w sprawie zagęszczania różaneczników. Spóbuję ją zastosować w kolejnym roku, ponieważ zależy mi aby moje Rh nad wodą się nie rozrastały nadmiernie, a były bardzo "kompaktowe"

hanka_andrus napisał(a)

Ogrodnicy wyłamują oprócz kwiatostanów przekwitłych jeszcze wszystkie przyrosty świeże, wyrastające ponad pęd w tym miejscu. Roślina zagęszcza się,wypuszczając nowe przyrosty ze śpiących pąków przy końcówce takiego pędu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:03, 10 paź 2011

Do góry

hanka_andrus napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 10:00, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dla nas nie Jesteśmy kreatywni i sami podpowiadamy żeby było lepiej i ładniej.

O tym nie musisz mnie zapewniać , ja to wiem i wszyscy inni na ogrodowisku również a te ostatnie rewolucje w ogrodzie z lustrem nie świadczą o niczym innym jak tylko o perfekcji w całym tego słowa znaczeniu z wielkim uznaniem również w kierunku Witka ......
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:57, 10 paź 2011

Do góry
Patasia napisał(a)
Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?

Kalina rośnie dużo wyższa, ja bym ją dalej odsunęła a do hortensji dosadziła miskanty i inne hortensje, bo one w sporej grupie najlepiej wyglądają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:45, 10 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)

Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką.

Czy to znaczy, że jak je mocniej przyciąć wiosną to nie będą takie wielgachne?

Tak, możesz uciąć niżej, a nawet zaraz obciąć jeszcze raz, wtedy się zagęszczą i będą kwitły później.
Tylko to cięcie drugie zaraz jak tylko wypuszczą, nie latem, bo nie zdążą w ogóle zakwitnąć.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:41, 10 paź 2011

Do góry
Odnośnie okrywania hortensji ogrodowej (H. macrophylla).

Mam takie doświadczenia. Mieszkałam na północny wschód od Warszawy. Zimy były ostre, więc co roku mi przemarzała i nie kwitła (kwitnie na pędach zeszłorocznych)

Zawzięłam się pewnego roku mocno i zrobiłam tak:

- w środek krzewu nasypałam trochę kory
- owinęłam krzew agrowłókniną białą grubo
- potem nasypałam wielki kopiec kory wokół
- na to nałożyłam na pół podzieloną matę słomianą, przywiązałam do kołków

Myślę sobie: "już nic więcej nie mogę zrobić, musi być dobrze"

Zima była ostra, a hortensja dobrze okryta. Jak wiosną zaczęła ziemia rozmarzać, odkryłam matę, pozostawiając resztę. Po tygodniu rozgarnęłam kopczyk z kory, żeby bryła rozmarzała. Włóknina pozostała. Zrobiło się ciepło - odwinęłam włókninę i patrzę : super, wszystko dobrze, czubki zielone.

Cieszę się, jak nie wiem co, a tu nagle w maju.. przymrozek i klops. Pączki przemarzły, zrobiły się czarne.
Hortensja kolejny rok nie kwitła.

Wykopałam ją, oddałam i posadziłam niezawodną hortensję "Annabelle", potem "Limelight", a teraz bym posadziła "Silver Dollar". W nowym ogrodzie hortensje ogrodowe zaczęłam uprawiać jako sezonowe rośliny kwitnące w donicach, gdzie odpowiednio nawożone kwitną mi dwa razy w roku i zamiast się z ich powodu denerwować - uwielbiam je

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:38, 10 paź 2011

Do góry
Odnośnie okrywania hortensji ogrodowej (H. macrophylla).

Mam takie doświadczenia. Mieszkałam na północny wschód od Warszawy. Zimy były ostre, więc co roku mi przemarzała i nie kwitła (kwitnie na pędach zeszłorocznych)

Zawzięłam się pewnego roku mocno i zrobiłam tak:

- w środek krzewu nasypałam trochę kory
- owinęłam krzew agrowłókniną białą grubo
- potem nasypałam wielki kopiec kory wokół
- na to nałożyłam na pół podzieloną matę słomianą, przywiązałam do kołków

Myślę sobie: "już nic więcej nie mogę zrobić, musi być dobrze"

Zima była ostra, a hortensja dobrze okryta. Jak wiosną zaczęła ziemia rozmarzać, odkryłam matę, pozostawiając resztę. Po tygodniu rozgarnęłam kopczyk z kory, żeby bryła rozmarzała. Włóknina pozostała. Zrobiło się ciepło - odwinęłam włókninę i patrzę : super, wszystko dobrze, czubki zielone.

Cieszę się, jak nie wiem co, a tu nagle w maju.. przymrozek i klops. Pączki przemarzły, zrobiły się czarne.
Hortensja kolejny rok nie kwitła.

Wykopałam ją, oddałam i posadziłam niezawodną hortensję "Annabelle", potem "Limelight", a teraz bym posadziła "Silver Dollar". W nowym ogrodzie hortensje ogrodowe zaczęłam uprawiać jako sezonowe rośliny kwitnące w donicach, gdzie odpowiednio nawożone kwitną mi dwa razy w roku i zamiast się z ich powodu denerwować - uwielbiam je

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:49, 10 paź 2011

Do góry
Na tamtej rabatce z piwonią za dużo jest różnych roślin i stąd bałagan i brak efektu.

A rabatka z ostrokrzewem jest nawet niezła Z ostrokrzewa to by można bonsai zrobić, dopiero byłby z niego okaz
Ogród Krysi 08:40, 10 paź 2011

Do góry
kriss napisał(a)
Pięknie się przebarwił.

Bardzo ciekawa fotka, a u mnie jeden duży jeszcze całkiem zieloniutki
Pogaduchy skowronków 08:39, 10 paź 2011

Do góry
Dzieki Hanula za te życzenia, mnie na tym szczególnie zależy, bo ostatnio wszystkie trawniki kładliśmy w błocie. Sucha poogoda jak najbardziej pożądana

Ogród Sylwii od początku :) 08:35, 10 paź 2011

Do góry
Dla nas nie Jesteśmy kreatywni i sami podpowiadamy żeby było lepiej i ładniej.
Ogród z połączenia klimatów śródziemnomorskiego i orientalnego 08:28, 10 paź 2011

Do góry
Moim zdaniem to połączenie nie wyjdzie, ze względu na skrajnie różne rośliny reprezentujące te style.

Orientalny - bardzo minimalistyczny, strzyżone okazy, bonsai, woda, mchy, a śródziemnomorski - rośliny suchych stanowisk, słoneczne tarasy z ziołami i lawendą.

To zupełne przeciwności.

Jedyną cechą wspólną są powierzchnie wyżwirowane, jednak w orientalnym specjalnie zagrabiane, a w śródziemnomorskim mogą być obsadzone roślinnością.

Jedyną możliwością połączenia tych stylów w jednym ogrodzie jest stworzenie odrębnych kącików wydzielonych ekranem, żywopłotem i wtedy każdy kącik może mieć inny styl.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:05, 10 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)

I jeszcze pytanie o różaneczniki- co to za odmiana ( Cunnigham's White czy dobrze kojarzę?)i czy je jakoś przycinasz,że są tak ładne i gęste,czy tylko obrywasz kwiatostany? A jakie mają zdrowe, błyszczące liście...
Pozdrawiam cieplutko

Ogrodnicy wyłamują oprócz kwiatostanów przekwitłych jeszcze wszystkie przyrosty świeże, wyrastające ponad pęd w tym miejscu,Roślina zagęszcza się,wypuszczając nowe przyrosty ze śpiących pąków przy końcówce takiego pędu.
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 00:21, 10 paź 2011

Do góry
Rabata mogłaby lecieć do drzwi garażowych pod płotem. Od chodnika trawnik, a od płotu rabata.
pysznosci z cukini 00:19, 10 paź 2011

Do góry
A ja się pochwalę. Czytałam ten przepis czekając na Kasię WB. Patrzę: cukinię mam, czosnek mam, cebulę też i ser...
Pokroiłam, podsmażyłam zalałam, ścięło się i goście zjedli i my też. Dobre było.
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 00:03, 10 paź 2011

Do góry
Ina napisał(a)
W tym miejscu trawa zupełnie się nie sprawdza, jest zbyt sucho

widok z podjazdu po stronie wschodniej działki Czym można zasłonić ten blaszak, co na płot, bo dołem chyba trawa

Tutaj trawa zupełnie nie pasuje. Można zrobić super rabatę.

A blaszak najtaniej obsadzić tujami Smaragd, lub świerkami serbskimi. Tylko czy tam się nie wjeżdża samochodem? Sa tam drzwi?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:01, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kolejne H.macrophylla

Ta jest jak dla mnie najpiękniejsza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:00, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką.

Czy to znaczy, że jak je mocniej przyciąć wiosną to nie będą takie wielgachne?
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 00:00, 10 paź 2011

Do góry
Ina napisał(a)
Właśnie od tej skarpy bym zaczęła, nie wiem czy górą nie jest zbyt płytka. Ona ma górą około 1.2-1.4m .

Nie, nie jest za płytka. Trzeba ją ładnie ukształtować, aby łagodnie schodziła do trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies