Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 23:50, 09 paź 2011

Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką. Obecnie mają 1,85 cm (tyle co mur).

Różaneczniki są te, co napisałaś. Odmiana "Cunningham's White" ma taki zwarty pokrój. W zeszłym roku je też nieco przycięłam, to co wystawało. W tym roku nie cięłam, a jedynie wyłamałam kwiatostany.

Hortensje w donicach traktuję jako rośliny kwitnące sezonowe, one nie zdążyły zakwitnąć po raz drugi, trudno. W marcu i tak będą nowe okazy już, a te pójdą pewnie do ogrodu Babci Jasi.

Instagram Ogrodowiska
lenka 00:00, 10 paź 2011

gardenarium napisał(a)
Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką.

Czy to znaczy, że jak je mocniej przyciąć wiosną to nie będą takie wielgachne?
ell 00:01, 10 paź 2011

gardenarium napisał(a)

Kolejne H.macrophylla

Ta jest jak dla mnie najpiękniejsza
Patasia 06:54, 10 paź 2011

Dzień dobry Danusiu-całą noc nie mogłam spać,myślami byłam w ogrodzie-i już nie mogę sie doczekać ,biec do ogrodu i zacząć moich rewolucji.Na pierwszy ogień idą te drzewka ,krzaczki z trawnika.Mam też zamiar, przesadzić róże w inne miejsce -rośnie samotnie ,teraz widzę ,że nie pasuje w tamtym miejscu.Inaczej widzę mój ogród-od kiedy tu trafiłam.Co do mężusia - delikatnie -wieczorkiem przedstawiłam mu Ogrodowisko i przeszłam do konkretów zrobił oczy- wieeelkie bardzo wielkie ale jak przeczytałam mu co napisałaś o jego stawiku -wiedziałam ,że go mamy Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?
shrekol 07:12, 10 paź 2011

Sebek napisał(a)

pół wątku przeleciałam u Przemka , ale nie pisze czy je dołuje do ziemi z donicami czy nie

Niee - daje je do garażu czy skrytki, w marcu wynosi w jakiś schowek i puszczają pędy, a potem do ciepełka

Sebciu nie do końca się zgadza Hortensje zimują w chłodnej piwnicy (1-5 stopni) od czasu do czasu podlewam za dużo światła nie mają bo małe okienko jak widzę, że zaczynają rosnąć wystawiam pod zamykaną wiatę w połowie maja na dwór ot cały mój sekret hortensji w doniczkach
hanka_andrus 08:05, 10 paź 2011

lenka napisał(a)

I jeszcze pytanie o różaneczniki- co to za odmiana ( Cunnigham's White czy dobrze kojarzę?)i czy je jakoś przycinasz,że są tak ładne i gęste,czy tylko obrywasz kwiatostany? A jakie mają zdrowe, błyszczące liście...
Pozdrawiam cieplutko

Ogrodnicy wyłamują oprócz kwiatostanów przekwitłych jeszcze wszystkie przyrosty świeże, wyrastające ponad pęd w tym miejscu,Roślina zagęszcza się,wypuszczając nowe przyrosty ze śpiących pąków przy końcówce takiego pędu.
Pszczelarnia 09:33, 10 paź 2011

Byłam na spacerze w Twoim ogrodzie. Nowe hortensje zniewalają (myślałam, że już nie ma innych odmian....). Kaczory zdrowieją, trawki szumią - pięknie.
Gardenarium 09:45, 10 paź 2011

lenka napisał(a)

Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką.

Czy to znaczy, że jak je mocniej przyciąć wiosną to nie będą takie wielgachne?

Tak, możesz uciąć niżej, a nawet zaraz obciąć jeszcze raz, wtedy się zagęszczą i będą kwitły później.
Tylko to cięcie drugie zaraz jak tylko wypuszczą, nie latem, bo nie zdążą w ogóle zakwitnąć.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:57, 10 paź 2011

Patasia napisał(a)
Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?

Kalina rośnie dużo wyższa, ja bym ją dalej odsunęła a do hortensji dosadziła miskanty i inne hortensje, bo one w sporej grupie najlepiej wyglądają.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:03, 10 paź 2011

Haniu, dziękuję za radę w sprawie zagęszczania różaneczników. Spóbuję ją zastosować w kolejnym roku, ponieważ zależy mi aby moje Rh nad wodą się nie rozrastały nadmiernie, a były bardzo "kompaktowe"

hanka_andrus napisał(a)

Ogrodnicy wyłamują oprócz kwiatostanów przekwitłych jeszcze wszystkie przyrosty świeże, wyrastające ponad pęd w tym miejscu. Roślina zagęszcza się,wypuszczając nowe przyrosty ze śpiących pąków przy końcówce takiego pędu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies