Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 20:11, 17 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
Pola ....przepraszam, że na Twoim watku, ale wstawiam zdjcie Bogdzi Alfreda po 10 latach Tez mam go posadzonego na rabatce......i myślę co z tym fantem zrobic..... a ma więcej miejsca niż Twój... To jest jeden krzew

Jolu, najpierw powiem, że cieszę się, że do mnie zajrzałaś, bo mogłam odzwajemnić wizytę i poznać metamorfozę Twojego ogódka. Na razie doszłam do połowy i zobaczyłam Alfreda . Kilka dni temu wklejałam zdjęcia z parku róż w Forst w wątku o dużych drzewach.
W parku bardzo mocno przycięto wieloletnie rododendrony. Pokażę też tu:

Chyba nie należy bać się mocno przycinać rododendrony.
Teraz zmykam zobaczyć dalszy efekt Twoich prac.
Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 20:10, 17 lut 2013

Do góry
W Szkocji pierwsze zwiastuny wiosny
Dzisiejsza fotka:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:07, 17 lut 2013

Do góry
pozdrawiam cię Danusiu.....

pomyłki w przyrodzie się zdarzają...
stroniczek również gratuluję !!!

Liliowo i kolorowo:) 20:02, 17 lut 2013

Do góry
...podglądam i gubię się w pięknym,roślinnym gąszczu...pozdrawiam.
Paeonia - Piwonia 19:38, 17 lut 2013

Do góry
Moje piwonie:

1. jasnoróżowa

2. średni róż

3. czerwona

4. biała Festiva Maxima
Miejska ogrodniczka :) 19:35, 17 lut 2013

Do góry
Witam raz jeszcze
Bardzo sie cieszę, że znalazlam to forum i mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy juz niedługo bedę miała swój wymarzony ogród.
Ja, w przeciwieństwie do wielu z was, nie musiałam zakładać go od początku, ponieważ jest to ogród "dostany w spadku". Mała oaza pośród miejskiego zgiełku a tak na serio, to dość daleko od tegoż, bo na dość zacisznym osiedlu tzw. domków jednorodzinnych.
Ten ogród nie jest mi całkiem obcy, ponieważ pomagałam przy jego zakładaniu i pielegnowaniu. Jednak nie jest to mój zaczarowany ogród i nie do końca moja bajka...

Ogród ma ponad 20 lat i wielokrotnie sie przez te lata zmieniał. Był czas, że opiekował sie nim ogrodnik z prawdziwego zdarzenia i wtedy ogród przezywał swój najlepszy czas. Wszystko wypielegnowane, odchwaszczone, przycięte na czas, soczyste i zadbane... A moją ambicją jest, żeby przywrócić mu tamten blask, ale jednocześnie nadać mu troche mojego charakteru
Teraz ogród nie do końca jest zgodny z tym, co gra w mojej duszy. Jest w przeważającej części iglasty, a ja iglaki owszem, lubię, ale pod warunkiem, że nie ma ich zbyt dużo
Teraz moim priorytetem jest warzywnik. Ponieważ gleba w przeważającej części ogrodu jest kwaśna, planuję ogródek w skrzyni/skrzyniach. Problemem jest tez nasłonecznienie, bo w ogrodzie nie ma ani jednego miejsca, w którym słońce operowałoby przez cały dzień. Dom jest wysoki i skutecznie zasłania ogród. Muszę dobrze przemyśleć, gdzie moim warzywom byłoby najlepiej.

Działka ma kształt odwróconej litery "L" i w tej krótszej części mam część gospodarczą, domek na narzędzia, kompostownik (który załozyłam w ub. roku) i ogródek ziołowy.
W centralnej części działki rośnie 15-letni, ogromny orzech włoski. Daje sporo prywatności, bo odgradza nas od sąsiadów (od strony ogrodu, z tyłu domu i po bokach są 4 domy, w niezbyt dużej odległości). Z drugiej strony jesienią mamy z niego tonę liści (i parę skrzynek orzechów ).

Z przodu rosnie wielka magnolia, cis i... jakiś jałowiec (?). Tak podejrzewam, bo to wielki krzaczor i bardzo kolczasty Mamy tez wielką brzozę, którą zasadziliśmy z mężem kiedy sie poznaliśmy Ona i ten orzech, to największe drzewa na działce.
W okolicy tarasu rosnie równiez wielki perukowiec, a pod orzechem jakieś kolczaste coś, co się rozpłożyło na kilka metrów kwadratowych (tez podejrzewam na 99% jakąś odmianę jałowca). Jest też 5 duzych, srebrnych swierków, jakaś sosna o bardzo długich igłach (liczę na waszą pomoc w rozpoznaniu, co to takiego ) Sa też tuje, pigwowce i jakieś małe, zielone "kulki" przy ogrodzeniu. jak zrobie zdjęcia, to może mi powiecie, co ja tam właściwie mam

Póki co, trochę zdjęć z ubiegłego roku.

Mój zielnik w czerwcu ub. roku

Poletko mięty (nie wiem, jaka to odmiana - liście okragłe, mięsiste, pokryte meszkiem

Lubczyk

Brzoza, a w głebi perukowiec (mocno go podcięłam w ub. roku, zobaczymy, jak na to zareaguje)

A obok perukowca mam... no własnie, co to jest?

Część gospodarcza (w tle zywopłot z forsycji)

Liliowo i kolorowo:) 19:33, 17 lut 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)

Mozna sie zakochac w zdjeciu? Mozna....Lubie niepokorny gaszcz,uwielbiam te fotke
Serdecznie pozdrawiam z Bawarii i wpraszam sie do Twojego ogrodu

Witaj Kasiu z pięknych stron jak lubisz taki gąszcz to u mnie dużo takich miejsc
a to clematisy i pędze do Ciebie
Czas na zmiany.... 19:33, 17 lut 2013

Do góry
daglezja już jest i świerk też...
fotki z jesieni 2011 r.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:25, 17 lut 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
a takie serduszko dla Was ...

O rany, jakie cudne! Dziękować, dziękować
Liliowo i kolorowo:) 19:22, 17 lut 2013

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 19:21, 17 lut 2013

Do góry
Ostróżki pięknie się komponują z różami

Liliowo i kolorowo:) 19:18, 17 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

i to jest słuszna koncepcja tylko tak dla ścisłości 20 odmian bukietowych -niezły wynik

jeżeli ostróżki są ulubieńcami to proszę bardzo

Miło Zbyszku,że do mnie zawitałeś, piękne te Twoje ostróżki a co do hortensji to w sumie ponad 20 w tym są też ogrodowe
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:13, 17 lut 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Wczoraj w przelocie kupiłam troszkę nasion, głównie z myślą o planie spotkania w przedszkolu mojego dziecka przygotuję doniczki z ziemią, maluchy będą siać i pielęgnować, a potem wysadzi się do ogródka przedszkolnego

Fajna sprawa Kasiu tylko te nasiona Vilmorin mają słabą siłę kiełkowania
Lilie - Lilium 19:08, 17 lut 2013

Do góry
I jeszcze moje lilie wodne:

1.wiśniowa...

2. jasno różowa

3. białe
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:06, 17 lut 2013

Do góry
Kopiuję, i daję też u Ciebie, bo to do Ciebie było, ale napisałam u Bogdzi bo warto wiedzieć...

Bogdzia napisał(a)

Bardzo ładne ale ja już hortensji nie wcisnę do mojego ogrodu ,bo nawet te które kwitły częściowo rozdałam a w donicach nie będę trzymac bo mam za mała piwnicę na to wszystko.Moja piwnica nie jest pod domem tylko malutka pod garazem bo nie mielismy zamiaru jej robic i dopiero przy budowie garażu okazało się że bedzie przydatna.Jest tylko pod małą częścią garażu.Za adres dzięki . Kupowałaś juz u nich?

Ja kupowałam... sadzonki i sprzedawca w porządku, ale dostałam w prezencie opuchalki czy te inne co mi zjadły zakupione żurawki i przelazły teraz na rh..i to Franczeskę.. Były w żurawkach ;( Wiec juz nic u Pani Asi nie kupię.
Acha żurawki zostały zjedzone przez te robale co w nich były.. teraz mam problem ca z tym zrobić...

Mój kawałek raju II 19:06, 17 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu czytam o tych zabiegach dziesiątki razy a potem mówię do Źona: dzisiaj wyczesujesz suchą trawę... Innym razem mówię dziurkujesz trawę Źon już wie co ma wykonać . Mam jedno urządzenie do obu zabiegów, wymienia tylko nakładki. Ale bez wertykulacji nie wyobrażam sobie wiosennych zabiegów na trawniku. W tym roku znów będzie ostra walka, bo po zimę trawa znów żółta cała do wyczesania.

U mnie też, mam takie jedno zacienione miejsce na trawniku, że wiecznie się tam pokazuje mech, będę musiała wziąć jakiegoś chopa

Marzy mi się Siedlisko.... 19:03, 17 lut 2013

Do góry
AniaK napisał(a)
Ta sama rabata z innej perspektywy, również w czerwcu tego roku

Powiem szczerze, że zadziwiają mnie te rośliny z roku na rok rosną coraz większe oczywiście czekałam na to, ale w zeszłym roku już myślałam, że to szczyt ich możliwości, a tu w tym roku wyrosły jeszcze wyżej i szerzej.
Teraz to już zrobił się mały busz, jak dla mnie to już jest za gęsto.A sadzone były w przepisowych odległościach.Nie wiem co zrobię za rok jak będą jeszcze większe.

Na pierwszym planie bodziszek wspaniały, teraz już przycięty przy samej ziemi, ale już wypuszcza nowe listki i nawet pojawiły się nowe pączki.Bardzo mnie to cieszy, bo bałam się tak całkiem go wyciąć. W zeszłym roku cięłam tylko przekwitłe kwiatostany i miałam nadzieję, że powtórnie zakwitnie, ale nic z tego. Więc tym razem spróbowałam radykalnego cięcia, zresztą po deszczach liście położyły sie na ścieżkę i nie wyglądało to dobrze.Chwilkę wyglądało to nieciekawie, bo jest na brzegu i zrobiło się łyso. ale szybko nadrobił.
Teraz na strzyżenie czeka kocimiętka.Jest ogromna, rozłożyła się na ścieżce i też będzie przez chwilę łyso, no i kolor zniknie z rabaty, ale tak to jest z bylinami.
Jak była mała fajnie tu pasowała ale teraz jest trochę za duża, z drugiej strony lubię ją, wcześnie wypuszcza listki i tyle trzmieli i przczół się na niej uwija jak już zakwitnie

Przydałaby się jakaś miniaturka

Aniu stworzyłaś niesamowity ogród. Masz rękę do roślin rosną u Ciebie ekspresowo. Kolorystyka dobór roślin estetyka - mistrzostwo gratuluję i pozdrawiam
Lilie - Lilium 19:03, 17 lut 2013

Do góry
moje lilie cd.

6. Anastazja?

7.kremowe...

8.czerwień makowa...

9.białe

10.ciemno czerwone
Mój 4 arowy azyl... 18:59, 17 lut 2013

Do góry
Basiu dzięki stokrotne !!!!!!!!!

wezmę pod uwagę te roślinki zadarniające....fajna sprawa !!!!!
a po niedzieli zabiorę się za świerka i daglezję.....

DZIĘKUJĘ !!!!!!!!!!!

W Gąszczu u Tess 18:58, 17 lut 2013

Do góry
Gratulacje !!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies