Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 07:54, 16 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Spytaj Marty, ona siała albo sadziła tę roślinę. Pewnie coś podpowie. Jolu, zajrzyj tu: http://naradka.wordpress.com/2011/05/21/tuberoza/, może cośkolwiek skorzystasz

Ja mam miałam asclepias tuberosę ale mi zmarzła poprzedniej zimy, jeszcze komuś udało mi się przesłać kawałek, ale moje zmarzły, więcej nie sadzę

O kwiatach tuberozy śpiewał Grechuta teraz widzę pierwszy raz jak wyglądają
Lecę w kulki... 07:52, 16 lut 2013

Do góry
Aniu...wstawaj.kawę przyniosłam
Miłego dnia

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:35, 16 lut 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:34, 16 lut 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:33, 16 lut 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:31, 16 lut 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:30, 16 lut 2013

Do góry

Tęsknimy za wiosną??/
Blaski i cienie nowego życia 07:13, 16 lut 2013

Do góry
vita napisał(a)
Tak, to lubię poczytać! Cięcie winorośli i drzewek, jakieś siewy, lektury.
Na paprykę sam czas. Co dzień bliżej do wiosny, tego się trzymajmy!

O, tak -od razu dzisiaj lepiej spałam wystarczy tylko trochę na zewnątrz pobyć. Ale u mnie tylko jeden dzień był tak wspaniały. Dzisiaj znowu sypie śnieg i tak do jutra będzie

Marzena2007 napisał(a)

Tak, to lubię poczytać! Cięcie winorośli i drzewek, jakieś siewy, lektury.
Na paprykę sam czas. Co dzień bliżej do wiosny, tego się trzymajmy!

Ula nadchodzi najwspanialszy czas dla ogrodnika cięcie.... ja jutro też planuję

A gdzie fotki z prac?

Niestety, nie miał kto robić. Bo wszyscy ledwo z chorób powychodzili i siedzą w domu pod kluczem, żeby nie się przeziębić. Grypa się przetoczyła przez nasz dom okropna (M. jeszcze leży)- tylko ja pozostałam ze wszystkim jak "samotny biały żagiel"

monitka napisał(a)
Ula czytam że już sezon zaczęłaś ja też jutro wysiewy planuję ....oczywiście jak mi nic nie stanie na przeszkodzie

Ja chyba się powstrzymam, bo na razie pochmurno i zima. Poczekam aż słonko przez szyby będzie dawało czadu-może za tydzień

Kasiek napisał(a)
Spoznione ale Walentynkowe i szczere

Dziękuję i lecę do Ciebie zobaczyć co z psem. Mam nadzieję na dobre wieści.

Blaski i cienie nowego życia 07:04, 16 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)

buziaki weekendowe

Dziękuję za piękne motto weekendu
Będę o tym pamiętać.

Mój 4 arowy azyl... 01:14, 16 lut 2013

Do góry
To ja zostawię moją najnowszą odsłonę na te smutaski .
Martkowa metamorfoza

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:01, 16 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Są Walentynki, a ja mam wreszcie blat w kuchni haha.

Piękny prezent walentynkowy

Danusiu, piękne walentynki!
a jak fikuśna bateria, blat oczywiście cudny!
pozdrawiam

Ja sądzę,że z tego kranu to nalewki p.Wicia będą się ciurkiem lały ...
Ogród w Holandii 00:41, 16 lut 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Agatko wpadłam zobaczyć te śliczne ranniki no i krokusy i przebiśniegi, Ty masz już wiosnę, a u nas za 2 tygodnie pozdrawiam
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 00:35, 16 lut 2013

Do góry
vita napisał(a)
Basiu, Aniu, dziękuję.

Mam kwiaty! Kwitnie już u mnie oczar.

Kiepskie fotki, ale jakie mają być, kiedy słońca na jak na lekarstwo? Oczar też nie z tych wypasionych, raczej z tych chuchanych i dmuchanych. Wreszcie, po dwóch, co najmniej, przeprowadzkach ma dobre miejsce. Zaciszne od wiatrów i półcieniste. Za kilka lat może będzie dużym krzewem, przed którym, w lutym, będzie można oniemieć z zachwytu. Widziałam kiedyś taki oczar, który powalił mnie na kolana, ale to było dawno temu.

Jednak czerwony jest ładny, ale chyba Twój jeszcze mały?
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:24, 16 lut 2013

Do góry
Dobry wieczor Aniu,witam Cie cieplutko i zasiadam w pierwszym rzedzie
na dobry poczatek:
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:23, 16 lut 2013

Do góry
I teraz patrząc na domek będziemy obracać się w lewą stronę
Z tym betonem przed domkiem też mam problem - są to fundamenty, które zostały po altance rodziców poprzednich właścicieli - nie wiem jakim sposobem można to wyrównać i trochę upiększyć?

po lewej stronie kora a przed nią miejsce na wiatę? To jedyne miejsce jakie przyszło nam do głowy

Róże - w zamyśle kącik różany który byłby zaraz za wiatą z lewej strony

kurek z wodą i moja kolejna kompozycja (teraz wydaje mi się śmieszna )

Pozdrawiam
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:17, 16 lut 2013

Do góry
I jeszcze kilka zdjęć, zeby przedstawić realnie rysunek powyżej

cis po prawej stronie domku, za nim brzoskwinia, chryzantemy + bluszcz

Teraz obracamy się w prawo i widzimy "poletko pod warzywniak"

następnie moja "kompozycja" trzy sadzonki kwiatów które dostałam i mięta przed nimi (zastana i pyszna )

pierwsze wychodowane warzywo - sałata z nasion z taśmy

Przepraszam, za te porozwalane przedmioty, ale zdjęcia były robione w wirze pracy
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:13, 16 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie Pani Danusiu na mojej skromnej działeczce.
Dodam tylko, że jestem pełna podziwu dla Pani realizacji

Plan działki wygląda następująco:

zamieściłam na nim elementy, które są aktualnie. Część już była, niektóre rośliny dosadziłam. Nie ukrywam, że rośliny były rozmieszczane dośc przypadkowo - ich zakupy też były raczej spontaniczne. Wiekszość upolowana została na wyprzedażach także nie są to imponujące na chwilę obecną okazy, ale mam nadzieję, że przeżyją i urosną

Drzewa owocowe były "zastane"

W planie początkowym (kiedy zaczynaliśmy przygodę z działką) zostawiliśmy lewy (patrząc od strony furtki - czyli wchodząc na działkę) kąt na grill murowany (będzie to raczej "rękodzieło" niż gotowy dostępny model ) - aktualnie jest tam kora.

W zaznaczonym obrysem przerywanym miejscu ma powstać "wiata", najprawdopodobniej z gotowych elementów dostępnych w marketach jako tzw. wiata garażowa (drewniany stelaż około 3,5m x 5m). Chciałabym żeby powierzchnia pod nią była utwardzona w trwały sposób (kostka brukowa, lub cegłą poniemiecka z rozbiórki). Nie ukrywam, że szukam tanich rozwiązań
Wiata ma służyć za miejsce relaksu, aby można było rozstawić pod nią stół i krzesła ( wszystkie elementy składane i składowane w domku narzędziowym, który pełni również rolę wc - toaleta turystyczna). na chwilę obecną brak prądu
Nie przewiduję budowy żadnego "domku" sypialnianego, działka jest w miejscowości w której mieszkamy, także mamy blisko.

Pomiędzy sklaniakiem a jabłonką chcielibyśmy mieć mini warzywnik. Chciałabym tam zmieścić 2 krzewy owocu żurawiny i 2 krzewy borówki. Przeglądając wszytskie piękne ogródki na Ogrodowisku i inne materiały w internecie wpadłam też na ideę mini warzywniaków, ogórdków z ziołami na podwyższeniu.
Planowałam zrobić 4 takie mini "warzywniaki" nie wiem czy w lini prostej wzdłuż ścieżki? Sczerze mówiąc im więcej inspiracji ogłądam tym mniej wiem mam nadzieję, że forumowicze mi coś podsuną

Po lewej stronie od dróżki planujemy przekopać w zbliżającym się sezonie całą trawę i zasiać od nowa.
W momencie gdy przejęliśmy działkę (pomijając zachwaszczenie) mieszkały na niej całe kolonie mrówek. w miarę naszego urzędowania gdzieś się przeniosły (m.in. na skalniak ) i po podlewaniu ziemia się pozapadała i jest tam bardzo niebezpiecznie. Także ratowanie istniejącej trawy nie wchodzi chyba w grę?
chcieliśmy wyrównać to poletko, aby był tam "wybieg" dla czworonogów (znajomi i rodzina często wpadają z pieskami). Do okoła planowałam właśnie jakąś łądną kompozycję, której nie jestm w stanie zaplanować, poniewać tyle rezczy mi się pdoba, że nie wiem nawet co miałabym wybrać.

Nie umiem też określić stylu, trudno mi powiedzieć jaki byloby najłatwiej osiągnąć, aby zagospodarować maksymalnie dużo na bazie tego co mam w chwili obecnej.
Bardzo podobają mi się formy minimalistyczne, aczkolwiek na chwilę obecną chyba nie byłabym wstanie tak dopieścić wszystkiego - dużo pracuję i chciałabym, aby ogórd był na miarę moich możliwości.
Podobają mi się też różne rozwiązania, które widziałam w stylu trochę "wiejskim?" czyli cegły, rośliny trochę na "dziko", wrzosowiska, pola lawendowe itp.

chciałabym też, abyście doradzili mi co zrobić ze ścieżką.
Czy powinna być prosta? czy lepiej ją jakoś swobodnie pokrzywić, żeby była bardziej naturalna?
Czy wogóle zlikwidować i połozyć tylko pojedyncze plytki/kamienie/słoje drewna w trawie?
Naprawdę nie ogarniam
Myślałam, że z 300 metrami nie będzie problemu, a ja całą zimę myślę i nic nie wymyśliłam

Kondziowy Ogród :) 00:02, 16 lut 2013

Do góry
ell napisał(a)
Kondzio dziękuję za walentynkę.
Zostawiam spóźnioną ale szczerą dla Ciebie i Andrzeja

Dzięki
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 23:53, 15 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej poszerzaj teren łagodnie na boki, tak meandrując nieregularnie żeby rabata tak jak rzeka "leciała' a nie jak rów melioracyjny.
Zbierz te górki ziemi żebyś nie leciała na łeb na szyję do rowu.

te zdjęcia jakby "przed" i "po" Normalnie gotowiec!
Ogródek Hanusi po zimie 23:37, 15 lut 2013

Do góry
Mireczko, Magdziu, Betysiu,Celinko,Elu, I ogólnie - wszyscy mili goście! Cieszy mnie ruch w moim wątku,ale odpowiadać będę jutro! Miłego weekendu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies