Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 08:18, 17 kwi 2013

Basiu A ja nigdy nie widziałam w castoramie takiego narzędzia,ale pewnie nie wiedziałam też wtedy o jego istnieniu
Ja "kancikuję" (a może "kantuję" ) już - ziemia nie jest bardzo mokra u mnie ale jeszcze dość wilgotna przez co moim zdaniem jest łatwiej
BarbaraM 08:31, 17 kwi 2013

Aha,dzięki.Muszę w takim razie przejść do działania.
Ale trawnik mam w nędznym stanie.Nigdy jakoś o niego wyjątkowo nie dbałam,ale w tym roku nieco podrównałam, dziury zasypałam ziemią z kompostownika.Ale jest jeszcze mnósto roboty.
anna_g 12:11, 17 kwi 2013

Basiu - wczoraj poszeszałam grządeczkę (a może to dwie ) sprzętem do kancików - kancik wyszedł tak sobie bo oczywiście z braku czasu robiłam na tzw. "oko" (a jak to mówią... chłoop w szpitalu na oko umarł). Więc jest krzywo ale mimo to i tak ładniej niż robiłabym to czymkolwiek innym i co ważne - szybko i łatwo... a wyrównać zawsze można jak już będzie wiecej porobione. Oczywiście nie mam zdjęć przed i po - ale przed było dużo gorzej...

anna_g 12:14, 17 kwi 2013

A teraz mam pytanie o rh - może ktoś wie - czy on tak powinien wyglądać wiosną czy to jest coś nie bardzo???

to jest Rasputin - posadzony w zeszłym roku - nie kwitł jeszcze - i miał mączniaka oraz mszyce... posadzony myślę, że prawidłowo - dodałam dużo torfu kwaśnego, wykopałam duży dołek i szeroki (tak myślę że wystarczająco). Hmmm... jakoś tak dziwnie wygląda - ale ja się zupełnie nie znam bo to mój drugi rh - niemniej ten drugi wygląda lepiej
BarbaraM 13:23, 17 kwi 2013

Myślę że odpowiedź już znalazłaś - miał mączniaka i mszyce - oto skutek.
Ale jak zadbasz,to będzie dobrze.
Regularnie pryskaj na mączniaka,bo to tak w jeden rok nie usuniesz.

A jeśli chodzi o rabatkę to super!
Ja też wyciągnę i ochrzczę w końcu moje narzędzie do kancików.
anna_g 13:35, 17 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Myślę że odpowiedź już znalazłaś - miał mączniaka i mszyce - oto skutek.
Ale jak zadbasz,to będzie dobrze.
Regularnie pryskaj na mączniaka,bo to tak w jeden rok nie usuniesz.
.

No patrz Basia jak ja mądra jestem i nawet o tym nie wiem W tym roku został na razie podlany Previcurem (zresztą nie tylko on), mam topsin ale to chyba trzeba poczekać...
Bogdzia 13:39, 17 kwi 2013

anna_g napisał(a)
A teraz mam pytanie o rh - może ktoś wie - czy on tak powinien wyglądać wiosną czy to jest coś nie bardzo???

to jest Rasputin - posadzony w zeszłym roku - nie kwitł jeszcze - i miał mączniaka oraz mszyce... posadzony myślę, że prawidłowo - dodałam dużo torfu kwaśnego, wykopałam duży dołek i szeroki (tak myślę że wystarczająco). Hmmm... jakoś tak dziwnie wygląda - ale ja się zupełnie nie znam bo to mój drugi rh - niemniej ten drugi wygląda lepiej

Aniu no nie jest zdrowy. Ma skarłowaciałe i zbyt jasne liście i pąki z których nic nie wyrośnie. To pewnie wina tych mszyc i mączniaka , liście nie wyrosły isą znieksztalcone. Tak patrzac po kolei na zdjęcia to takie rady bym dała:
1. Ta dolna gałązka chyba jest mała , jeśli tak to ją wyłam tak jak sie wyłamuje kwiaty rh, ale jeśli jest duża to zostaw, jednak myśle że jest mała.
2.Na drugim zdjeciu u góry są trzy pąki , jeden brązowy i dwa takie mocno szpiczaste. Te śzpiczaste na pewno w środku są puste i nic z nich nie wyrośnie więc wszystkie trzy wyłam i z uśpionych pączków pod nimi wyrosna nowe pędyTen najniższy pąki jest dobry ,kwiatowy , może nawet zakwitnie .
3. Znów zniekształcona gałązka i to samo co przy 1.
4. Kup płynny florowit , przygotuj roztwór nieco słabszy niż jest w instrukcji i opryskaj liście rh tylko nie jak świeci słońce. Możesz do tego roztworu dodac trochę nawozu do iglaków lub parę kropli grapefruta lub cytryny , tak opryskuj co kilka dni aż liście staną się zielone. Możesz też takim roztworem podlac roślinę i dac garstkę nie za dużą nawozu w granulkach. To jakiś czas potrwa takie opryskiwanie i podlewanie a latem zaraz po kwitnieniu uważaj bo pojawiaja sie mączliki i natychmiast trzeba oprykac preparatem przeznaczonym dla nich bo żaden inny na nie nie działa. No i latem jak rosną nowe gałązki i potem jak zawiązują sie kwiaty trzeba go podlewac (rano lub wieczorem) bo jak będzie miał za mało wody to nie zawiąze paków albo zawiaże puste.
BarbaraM 13:55, 17 kwi 2013

Aniu,teraz to już masz wyoślone
Jak już Bogdzia wkroczyła to się jej słuchaj,bo z dobrego źródła jej rady.
anna_g 14:15, 17 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Aniu,teraz to już masz wyoślone
Jak już Bogdzia wkroczyła to się jej słuchaj,bo z dobrego źródła jej rady.

A bo ja byłam Bogdzię prosić o to i ona taka jest kochana, że przyszła
anna_g 14:26, 17 kwi 2013

Bożenko dziękuję Ci ogromnie. Bardzo mi pomogłaś. Zobaczymy czy sobie z nim poradzę (florowit i tak mam w planie więc mogę próbować). Z tym wyłamywaniem gałązek może być problem - tą na ostanim zdjęciu zrozumiałam że należałoby całą - nie wiem czy to nie znieszktałci krzaczka który w całości wygląda tak

a tu zaznaczyłam które to gałązki są na zdjęciach - te są najgorsze ale inne też nie są całkiem zdrowe...

i z innej perspektywy

Zobaczymy. Bogdziu jeszcze raz bardzo Ci dziękuję