Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielono mi! 12:01, 13 lut 2013

Do góry
Hortensje nie tylko wypatruja, ale rwą się do kwitnienia.

Ogród w skali mikro :) 11:57, 13 lut 2013

Do góry
A ja właśnie przeglądając szafkę w poszukiwaniu czegoś na wianek wiosenny odnalazłam moją rodzinkę zajączków ... Tak doooobrze je ostatnio ukryłam, że potem znależć nie umiałam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 13 lut 2013

Do góry
A tak?

Zielono mi! 11:50, 13 lut 2013

Do góry
Daneczki, dziękuję. Zbyszku, nikt się nie rwie, niestety.
A tymczasem "druga zima", choć miałam nadzieję na skowronki.

W domu hortensje wypatrują wiosny.

A wiosny nie widać...
Trudne początki 11:47, 13 lut 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Zobacz moją,sama zrobiłam z niej kulkę
Fotke usunę jak zobaczysz

Śliczna, nie usuwaj fotki, bedę miała "natchnienie"
Dzięki!
Brązowienie iglaków 11:47, 13 lut 2013

Do góry
Trzeba najpierw zdiagnozować problem ,bo brązowienie iglaków jest też fizjologiczne z powodu niższych temperatur lub braku składników pokarmowych np. magnezu.

Jeśli ma zgniliznę opieńkową spowodowana zbyt mokrym gruntem, zbyt głębokim posadzeniem lub położeniem maty przeciw chwastom, to podlewanie oczywiście może dopełnić dzieła i wykończyć roślinę

Mówiąc o podlewaniu miałam na myśli normalne dostarczanie wody w korzenie nie lanie z góry po chorych na grzyb iglakach Nawet chore iglaki też trzeba podlewać, jeśli masz jakąś chorobę grzybową iglaków np. zamieranie pędów, to nie znaczy, że masz zaprzestać podlewania wodą i że masz wyłącznie opryskiwać go z góry nowym specyfikiem od brązowienia.

Ciekawe jaki skład ma ten nowy produkt, przeczytaj o nim co on zawiera, czy środek grzybobójczy czy mikroelementy uzupełniające niedobory składników.

Brałam udział w programie Maja w ogrodzie, gdzie w moim ogrodzie był stosowany preparat Substrala na brązowienie iglaków. To na pewno nie zaszkodzi, ale na pewno nie należy polegać tylko na tym,. a raczej skupić się na właściwej najpierw opiece nad tujami, potem ewentualnym zdiagnozowaniu objawów niepokojących i dopiero na stosowaniu środków.

Oczywiście profilaktyka to także opryski czy podsypanie zanim wystąpią objawy, ale u iglaków to nie jest tak groźne jak np. u róż, że trzeba działać natychmiast.

Czy to był ten środek?

Tutaj z Mają oglądamy moje iglaki

Ogródek na betonie 11:47, 13 lut 2013

Do góry
To teraz będę cierpliwie czekać na Wasze rady.
Wrzucę jeszcze zdjęcie z wiatą, będzie mniej więcej widać jak wygląda to miejsce, w które będę mogła poprzesadzać wszelkie nadmiary, no i dosadzić jeszcze coś niecoś.

Płot jest z południowo-zachodniej strony działki.
Za wiatą widać takie wysokie świerki i jodły - to sąsiadów, ale rosną tak blisko płotu, że można je traktować może jako tło... Pewnie trzeba wziąć je pod uwagę, w końcu jakieś 1,5m gałęzi mają po naszej stronie płotu
Mojemu M na ścianie gospodarczego marzy się kratka z winogronkiem - to marzenie też bym musiała jakoś uwzględnić...
No i nie wiem co z tym winobluszczem... Troszkę wystraszyłam się przez niego ostatniej jesieni. Miał bardzo dużo owoców, jak nigdy jeszcze, no i kiedyś moja 4-letnia Bogusia zaczęła bez uchwytnej przyczyny wymiotować i robić się bardzo senna... A ja jej nie zdążyłam przed tą roślinką ostrzec... W zakresie wszystkich innych trujących owoców została przeszkolona, tylko te jakoś umknęły. A ona ma naturę eksperymentatorki... Na szczęście jednak okazało się, że to był jakiś wirus. Ale tak jakoś poczułam potrzebę pozbycia się lub przesadzenia w niedostępne miejsca wszelkich trujących roślin, zwłaszcza tych z owocami...
Tylko bez tego winobluszcza tak łyso by było...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:44, 13 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
..

Karola super wyszło, jak byłem młody i ........mi się jeszcze chciało to zrobiłem tak gruszę z tym że były trzy piętra(x2) z różnych odmian na koniec zaszczepiłem jeszcze czwartą ale już nie doczekałem owoców bo przeniosłem się na aktualne włości
Kolorowy ogród na piasku 11:37, 13 lut 2013

Do góry
Kochani a właściwie Kochane bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny i tak miłe wpisy.
Jestem nimi bardzo przejęta. Wyzwalają one we mnie coraz więcej energii do pracy w ogrodzie a jednocześnie radość z tego, że to co robię ma chyba dobry kierunek

Przepraszam za moją sporadyczną obecność na forum ale teraz mam taką sytuację, że nie da rady inaczej. Za jakieś czas będzie lepiej. Postaram się nadrobić zaległości i przede wszystkim Was poodwiedzać

Zostawiam serduszka razem ze swoim

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:24, 13 lut 2013

Do góry
Jednak będzie ciasno. Zabrałam bukszpany z tamtej strony, bo wydaje mi się, że tam jest już mocno bukszpanowo, a od tej strony królują róże przy tarasie, więc wskazane przenieść róże na drugi koniec. Dobrze myślę? Teraz wychodzi magnolia na środku, a tak chyba nie za bardzo. Może zmniejszyć miejsce bukszpanom i nie dopuścić do dużych rozmiarów docelowo? Ale wtedy i tak chyba za mało miejsca na 3 kaliny? Przez kilka(naście?) lat nie będzie problemu, bo to wszystko wolno rośnie.

Ogródek na betonie 11:19, 13 lut 2013

Do góry
I teraz ta, której najbardziej nie lubię. Nie dość, że za gęsto posadziłam, to mama wetknęła mi tu jeszcze wysokie lilie - bo się rozmnożyły i nie miała gdzie wsadzić...

Jakieś 3 lata temu tak wyglądała:

A teraz zbrzydła i nikt jej nie chciał na zdjęciach. Tylko z okien się załapała.

I ona właśnie chyba najbardziej potrzebuje pomocy.
Trzeba pewnie przesadzić azalie i coś z tym rosnącym w szalonym tempie jałowcem "Holger" zrobić...
Ogródek na betonie 11:09, 13 lut 2013

Do góry
A teraz trójkącik.
Taki trochę smutny jest i właściwie nie ma własnych zdjęć, załapał się tylko na takich robionych z okna.

Z bliska mam tylko iryska, ale kiedy rósł jeszcze w innym miejscu.

Nie wiem, co to za odmiana, łodyżki z kwiatkami są krótsze od liści, a liście lekko przewisają.
W cieniu - zacieniona 11:02, 13 lut 2013

Do góry
wysadzone dwa tygodnie temu ...z kapersów...Echinacea purpurea
Cosmos atrosanguineus
Ogród w budowie - nieustającej 11:00, 13 lut 2013

Do góry
Pozdrowienia zostawiam.
Cosmos atrosanguineus 10:57, 13 lut 2013

Do góry
...po dwóch tygodniach jest taki....
Mój ogród i jego mieszkańcy 10:54, 13 lut 2013

Do góry
zakochane kaczuchy i dumny bażant.
Mój ogród i jego mieszkańcy 10:53, 13 lut 2013

Do góry
mój przydomowy mini lasek.Na jesieni pod sosnami wychodzą maślaki.
Rododendronowy ogród II. 10:52, 13 lut 2013

Do góry
Tulę, buźkam!
Ogródek Hanusi po zimie 10:49, 13 lut 2013

Do góry
Zbyszku, Aniu, Gabrielo!
Witam serdecznie! U mnie śniegiem prószy, nie popiołem.
Stara palemka się spopieliła i nam popiołu użyczyła.
Teraz do 24 marca na nową oczekujemy.
Ale żeby ją uszykować, bukszpany trzeba formować!
Miłego dnia!

Ogródek na betonie 10:49, 13 lut 2013

Do góry
No to na pierwszy ogień idzie rabata pod płotem.
Gęsto tu, ale mam nadzieję, że da się coś odczytać.

I na zdjęciach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies