Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 19:39, 06 kwi 2013

A co to Gospadyni niet? Jeszcze świetuje? W gosciach u mnie była wiec ja z rewizyta a tu Gospodyni brak.Pozdrowienia zostawiam mimo to.
Gabriela 22:01, 06 kwi 2013

Gospodyni woli posiedzieć u innych. Tęskni za ogrodem, ten zimowy już nie wystarcza, ani nawet tulipany w wazonie już nie cieszą tak jakby mogły, a stoją od zeszłej soboty.

Posiałam i wzeszło. Prawie wszystko poza leniami, którym się nie pali do światła. Prawie cały obskubany stół w szklarence zajęty, ale jeszcze kilka pojemników się na nim zmieści. Musi.

A tutaj zawartość skrzyneczki, nazwijmy ją "angielskiej". To ta z niespodziewajkami, bo coś tam powschodziło.

A tu są koszyki w których już wschodzi żółta sanwitalia na obrzeżach i jeszcze nie wschodzi niebieska lobelia w środku. Mój taras w tym roku będzie znowu "na bogato" i taki podobał mi się bardziej niż ubiegłoroczny - niebieski, biały i fioletowy. Było mdło w skrzynkach, donicach i koszykach.

Gabriela 22:08, 06 kwi 2013

Zawartość szklarenki:

Cieszy mnie pięknie się rozrastająca kamelia, zrobiłam zdjęcie z góry, żeby lepiej było widać jej piękne, błyszczące nowe liście.

Kwitnie bugenwilla

Begonie kwitną dalej

Hipki zaraz będą, pozostałe cztery też już mają kwiaty, ale będą ciut później. A obok młody rozmaryn i mięta imbirowa, wszystko to się tłoczy na parapecie bez ładu i składu, ale hipki jak zakwitną awansują na gwiazdy salonu i zrobią miejsce kolegom.

Maria667 22:09, 06 kwi 2013

Gabrysiu!
Ja co roku sobie obiecuję, ze już w następnym sezonie nic nie sieję i nie sadzę do doniczek
I jak co roku na obiecankach się kończy
No, ale jak tu nic nie sadzić jak za oknem zima i zima
barbara_kraj... 22:10, 06 kwi 2013

Gabrysiu, czy takiego bodziszka szukasz? Tylko ja znam go jako wielkokwiatowy. Obiecałam Ci go podesłać.

barbara_kraj... 22:13, 06 kwi 2013

Pieknie Ci to wszystko rośnie, nic dziwnego, w szklarence dużo więcej światła niż w mieszkaniu.
Moje rośliny bardzo się 'wyciągają'
Gabriela 22:16, 06 kwi 2013

Za chwilę będzie różowo od oleandrów

Ostróżki które jesienią wysiały się w kumkwacie przez przypadek, wyglądają dobrze, może to jest na nie sposób - siać jesienią?

A tu werbena i werbena, obok siebie Siewki, przetrzymana w doniczce,(zaraz zakwitnie), usadzonkowana w doniczce, między innymi oczywiście.

Gabriela 22:19, 06 kwi 2013

Maria667 napisał(a)
Gabrysiu!
Ja co roku sobie obiecuję, ze już w następnym sezonie nic nie sieję i nie sadzę do doniczek
I jak co roku na obiecankach się kończy
No, ale jak tu nic nie sadzić jak za oknem zima i zima

A ja nigdy nie obiecuję sobie, że nie posieję, tylko wprost przeciwnie i już od grudnia nie mogę się doczekać. Strasznie lubię "wyciągać kiełki oczami" i jak odkrywam codziennie że coś wyrosło, śpiewam im te kołysanki, zaglądam do nich sto pięćdziesiąt razy, itd..
Widziałam obciętego jałowca u Ciebie, powiem że odważnie.
Gabriela 22:21, 06 kwi 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, czy takiego bodziszka szukasz? Tylko ja znam go jako wielkokwiatowy. Obiecałam Ci go podesłać.

Tak, to właśnie ten, nie wiem dlaczego go jakoś nie mogłam spotkać, a mam tyle innych. Możemy się wymienić, będę Ci bardzo wdzięczna za sadzoneczkę. W tajemnicy Ci powiem, że mam dwie odmiany przywiezione z Anglii - jedną z delikatnymi małymi jasnoróżowymi kwiatuszkami i odmianę błękitną z dużymi kwiatami "Beth Chato", ciekawa jestem czy przezimują i przetrzymają to zalanie które zaraz nastąpi.

No i masz rację co do szklarenki - światło pada z góry i z boków i nic się nie wyciąga. Tyle że jak śnieg spadnie i leży na dachu, to robi się ciemno jak w domu.
Ech, tak patrzę na tego bodziszka, jaki jest piękny.
marzena 22:22, 06 kwi 2013

Gabriela, podziwiam te Twoje roślinki/rozsady ja w końcu też posiałam troche roślin, zaczynają wschodzić ...
no i super masz ze swoja szklarenką
oleander piękny