Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:35, 06 kwi 2013

Wysiałam po raz pierwszy w życiu trzy rodzaje traw i tak sobie eksperymentuję.

Trawa cytrynowa wzeszła elegancko i ma nie źdźbła, których się spodziewałam, tylko takie jakby listki na cienkiej nóżce. Trochę jej jest.

A tutaj perłówka siedmiogrodzka i też ma takie grubsze listkoźdżbła.

No i trawa, która wygląda jak trawa - ostnica mocna, będzie ładna w jesiennych astrach mam nadzieję.

monteverde 22:57, 06 kwi 2013

Gabrysiu a pikować te trawy będziesz "kupkami"? zostawiam trochę dzisiejszej wiosny
barbara_kraj... 23:03, 06 kwi 2013

Zamówiłam bodziszka himalajskiego Birch Double. Piękny, zobacz tu: http://www.swiatcebul.pl/product-pol-3473-Bodziszek-himalajski-Birch-Double-.html Mam nadzieję, że przysłali mi właściwą odmianę

Poza tym mam innego himalajskiego, ale nie pamiętam nazwy oraz rozłogowego, kwitnie na różowo. Szybko się rozrasta poprzez ukorzenianie się płożących pędów. O korzeniastym nie wspominam, bo nie lubię go ze względu na zapach.
Mala_Mi 14:52, 07 kwi 2013

Gabrysiu...... kwiaty w szklarence masz śliczne..... zazdrość mi że mam już mało śniegu, a ja sobie bezkarnie w ramach rewanżu pozazdroszczę Twojego ogrodu zimowego.... Kwiatuchy masz cudowne

Oczar mój przekwitł
an_tre 16:10, 07 kwi 2013

Gabriela napisał(a)

Posiałam i wzeszło. Prawie wszystko poza leniami, którym się nie pali do światła. Prawie cały obskubany stół w szklarence zajęty, ale jeszcze kilka pojemników się na nim zmieści. Musi.

A tutaj zawartość skrzyneczki, nazwijmy ją "angielskiej". To ta z niespodziewajkami, bo coś tam powschodziło.

A tu są koszyki w których już wschodzi żółta sanwitalia na obrzeżach i jeszcze nie wschodzi niebieska lobelia w środku. Mój taras w tym roku będzie znowu "na bogato" i taki podobał mi się bardziej niż ubiegłoroczny - niebieski, biały i fioletowy. Było mdło w skrzynkach, donicach i koszykach.

Gabrysiu co za fantastyczne przedszkole jestem pod wrazeniem
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Pszczelarnia 13:00, 08 kwi 2013

Gabrysia, jak zaczniesz pikować, to miejsca na stole nie będzie. Co zrobisz?

Zajrzyj do Agrokotliny - napisała piękną opowieść. Może Cię zainteresuje.
Urszulla 17:51, 08 kwi 2013

Gabrysiu, ładnie posiałaś
jakie masz fachowe tabliczki - ja robiłam z butelki plastikowej
a stół po prostu dobrze wykorzystany...przypominają mi się angielskie programy o wykorzstywaniu szklarenki...po prostu wszystko na właściwym miejscu. Więc mam nadzieję że Twoje eksperymenty się powiodą.

barbara_kraj... 21:06, 08 kwi 2013

Gabrysiu, widzę, że sporo piasku dokładasz do podłoża. Jakie stosujesz proporcje?
Gabriela 21:25, 08 kwi 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, widzę, że sporo piasku dokładasz do podłoża. Jakie stosujesz proporcje?

To nie piasek, to wermikulit, bardzo polecam, lepszy niż piasek, to leciutki minerał, pięknie rozluźnia podłoże. Perlit też może być, ale jest grubszy. Wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. A proporcje? Na oko, bo jego nie można przedawkować, zasypałam nim nasionka lobelli w tych koszach i jak pisałam w niedzielę to jeszcze nic nie było, a od wczoraj lobeliowa łąka.

Enya73 21:26, 08 kwi 2013

Naprawdę imponująca kolekcja Ciekawa jestem co wyrośnie? Ja pierwszy raz w życiu siałam w tym sezonie, też codziennie doglądam moje "dzieciaczki" i serce rośnie, jak widzę, że coś tam wypuszcza

Pozdrawiam