Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:54, 05 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia 23:53, 05 paź 2011

Do góry
Ślicznie namalowane obrazy.
Ogród z lustrem 23:50, 05 paź 2011

Do góry
Nawet w szkółkach już mnie o to pytają. U mnie nie marznie, u mamy też.

Jak widać mam go co roku i ten sam Nie okrywam. Nic nie okrywam. Nie lubię chochołów i włóknin.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:49, 05 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

We wszystkich książkach Mai są zdjęcia z mojego ogrodu lub realizacji, a nawet ja sama jestem także z Mają (Balkon i taras zielona oaza), a nawet osobiste podziekowania dla nas za pomoc w sprawach technicznych. W pozostałych też zdjęć nie brakuje, a co tam, jest ich dużo.

mam tę książkę i bardzo często po nią sięgam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:46, 05 paź 2011

Do góry
tyna napisał(a)
a mi się właśnie podoba ostatnie, pełen profesjonalizm, każdy ma swoje skojarzenia.....

Teraz mam pragnienie bycia wśród białych kwiatów
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:44, 05 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, możesz raz jeszcze "krowie na rowie" wytłumaczyć to cięcie szpaleru grabowego w kandelabry? Po prostu ciąć 2 razy w roku solidnie od góry i po bokach?

Tak Cięcie zmusza go do wypuszczania poziomych gałęzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:43, 05 paź 2011

Do góry
Agacia - Mój ogród można zobaczyć po osobistym umówieniu się, lub na corocznym zlocie Świeto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym.
W tym roku był 2 lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/703-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym?page=18
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:35, 05 paź 2011

Do góry
Agacia napisał(a)
Jestem na forum Ogrodowiska zaledwie od wczoraj a już dostałam całe mnóstwo sygnałów, że znalazłam swój zakątek Oglądanie Pani zdjęć to prawdziwy relaks. Nie przypuszczałam, że same tylko zdjęcia ogrodu mogą dać tyle przyjemności i tak podziałać na wyobraźnię. Ba, nie wiedziałam, że w Polsce w ogóle istnieją takie ogrody!

Jestem obecnie na 14 stronie Pani cennego wątku i kogo widzę wśród tych perfekcyjnych bukszpanowych (i nie tylko ) kompozycji? Maję Popielarską! Telewizora nie posiadam od kilku już lat, panią Maję znam głównie z jej książek (szkoda, że jej programów nie ma na dvd albo online). Właśnie jestem w trakcie lektury jesienno-zimowego wydania Mai w Ogrodzie i po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że to musi być super babka. Już od pierwszej książki imponuje mi jej naturalność, pozbawione napuszenia, po prostu życzliwe podejście do tematu, a nawet język jakim się posługuje. A teraz widzę ją u Pani i coś czuję, że jak dobrze poszukam to znajdę zdjęcia z Pani ogrodu w mojej biblioteczce

Wracam do czytania!
Pozdrawiam
Agata

Witaj (mówimy sobie na forum po imieniu).
We wszystkich książkach Mai są zdjęcia z mojego ogrodu lub realizacji, a nawet ja sama jestem także z Mają (Balkon i taras zielona oaza), a nawet osobiste podziekowania dla nas za pomoc w sprawach technicznych. W pozostałych też zdjęć nie brakuje, a co tam, jest ich dużo.

Opisy i strony są podane na okładce.

Tutaj też jest najwięcej "moich" zdjęć (autor Anna Słomczyńska)

Jeden z ostatnich programów z naszym udziałem jest tutaj

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,2,189,0.html

http://majawogrodzie.tvn.pl/106,Przebudowa-oczka-wodnego,porada.html

Są już wydania Mai w ogrodzie na DVD, a odcinki są tutaj http://www.tvnmeteo.pl/wideo/magazyny,46,1.html
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:30, 05 paź 2011

Do góry
fgora napisał(a)
czy to się zalicza do kandelabrów??

To już takie bonsai bardziej
Ogród z lustrem 23:25, 05 paź 2011

Do góry
Jak chcesz to wszystko możesz ciąć.

U mnie jest cięty

Wrzosiec jest cięty

Po prostu ogród... 23:24, 05 paź 2011

Do góry
Niesamowicie elegancka jest ta biała pelargonia, nie mogę uwierzyć, że z nasion.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:21, 05 paź 2011

Do góry
Sebek, kłącza pachysandry wypuszczą, tylko podlewaj.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 23:17, 05 paź 2011

Do góry
Mnie obwódka nie przeszkadza, ale pojedyncze kamienie bym zdjęła. Są tam niepotrzebne.
Rozjaśnić rabatę powinny odpowiednio dobrane rośliny, trawy o białych źdźbłach.
Ogród z lustrem 23:14, 05 paź 2011

Do góry
Osobiście lubię cięcie, poprawiam sobie samopoczucie
U Justyny 23:13, 05 paź 2011

Do góry
Jednak są dwa Zebrinusy na rabacie?

Teraz ładniej, a wiewiór intrygujący jest.. ciekawe doświadczenia
Ogród z lustrem 23:08, 05 paź 2011

Do góry
Ja docięłam bo oddam ogród równy Ty nie musisz, ale dotnij, wiosną i tak poprawisz.
Zrób to dla własnej przyjemności, ale niekoniecznie jest to zgodne z zaleceniami ogrodników
Ogród z lustrem 22:58, 05 paź 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Danusiu - ponawiam pytanie o włochacza, bo chyba przeoczyłaś . Czy to jakaś turzyca?

Tak to turzyca

Ta jest podobna

W okolicy platana posadziłam Hakonechloa macra "Aureola"

Ogród z lustrem 22:56, 05 paź 2011

Do góry

jambosana napisał(a)
Przyłączam się głosów zachwytów. Widać Danusiu, że masz kilka "żelaznych" pozycji jesli chodzi o gatunki roślin, a mimo to każdy ogród ma to "coś" innego.

A ponieważ najlepiej wzorować się na najlepszych, mam pytanka. Ile m2 ma brzozowy zagajnik, co ile są sadzone brzozy, czy brzozy doorenbos mniejsze, takie jeszcze co dopiero kora zaczyna im się bielić, to sadzić więcej ?Jak jest doświetlony ten zagajnik w ogrodzie z lustrem ?, czy w miejsca bardziej zacienione widziałabyś inne nasadzenia dywanowe pod brzozami niż miskanty? Czy to prawda, że pod brzozami jest sucho, bo brzozy to pijusy i musi być porządne nawadnianie ???

Z góry dziękuje !!

Zagajnik ma 90 -100 m2. Jest tam 6 brzóz co 2 m.
teren bardzo nasłoneczniony. Brzozy można sadzić nawet blisko siebie, ale to nie ma związku z ich wielkością, tylko jaki chcesz mieć ten zagajnik. Korony są luźne do traw dociera dużo słońca.

Mozna posadzić hosty, irgi wrzośce, kopytnik, trzmieliny.

Brzozy to pijusy, ale u nas jest gęsto poukładana linia kroplującą więc o wodę się nie martwię.
Zagubiona 22:45, 05 paź 2011

Do góry
Witaj zagubiona ogrodniczko

Pomożemy, jak najbardziej bo lubimy tutaj sobie pomagać. Powklejaj zdjęcia swojej działki i roślin.
Przyjrzymy się i każdy coś doradzi z dobrego serca.
Jesli ogród zastany to pewnie duże drzewa już rosną. Powiemy Ci, co z tym zrobić.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 22:28, 05 paź 2011

Do góry
Obkopujemy daleko, poza obręb korzeni ile się da.

Prawie gotowe, potem podbieramy od spodu i wciągamy na szmatę i eksportujemy na nowe miejsce.

Po posadzeniu w dobrą ziemię dla iglaków obficie podlewamy i zraszamy. Ściólkujemy korą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies