Gosiu Igiełkowa.. Ja mam takie cudo u siebie , jeden z pierwszych zakupów ogrodowych, metki nie było .. Wydaje mi się ,że to szczepiona na pniu glauca globosa ... Czy to trzeba ciąć ? Albo uszczykiwać , żeby ładny pokrój zachowało , czy dać tem spokoój ??
A może ktoś ma doświadczenie z takim oto osobnikiem ??
Aniu! nie wiem do kogo się zwrócić , chcę sama zasiać lobelię zwisającą. nigdy nie siałam zawsze kupowałam gotowe w doniczkach. nie mam pojecia ile czasu wschodzą.
Mam szklarenkę tzw. mnożarkę ale nie jest teraz ogrzewana. a na parapecie nie będzie za wcześnie teraz.
Dziś przyniosłam dwie styropianowe skrzyneczki do zasiania żurawki, moje własne nasionka z odm . Creme Brrule' lub Marmelade b. ładnie sie rozrasta i wytrzymuje na słońcu mam ją dawno. część ukorzniłam póżna jesienią stoi w szkl. ijeszcze drugiej nasionka zebrałam nie znam nazwy w cieniu ciemna bordo, powcinane wręby , mniejsza jak Pałace tej mam dużo sama sie rozsiewa.
Doczytałam się , że żurawki powinno wysiać się zaraz po zbiorze.. .... a ja dziś zasiałam .
Anabell ja już wyrosłam z tak ambitnego wysiewania, po co się męczyć jak masz za miesiąc rozsady zwisającej w ogrodniczych, albo żurawka, na co komu taki kłopot? powodzenia życzę, a lobelii nie wysiewam tylko kupuję , Jola wysiewa na balkonik, jej zapytaj
I ja postanowiłam zrobic w tym roku to samo jedynie parę nasion sama sieję, ale większość kupię, aby efekt był od razu
pozdrawiam i chyba to jest lilia martagon?
Martagony poznajemy po liściach,są zdecydowanie inne,oplatają łodyżkę okółkowo.
Taki mam zamiar na przerobienie mojego ogrodu a mianowicie skarpy tarasowej
jest to obrys jaki chcę zastosować ....
chciałbym zwrócić uwagę, gdyż może to nie być widoczne że od poziomu górnego schodka zaczyna się taras i skarpą spada w dól czyli do obrzeżenia dolnego... nie wiedziałem jak to ująć mam nadzieję, że będzie to czytelne
mam zamiar zrobić takie kaskady przez skarpę
i co wy o tym sądzicie?
a może tu zdjęcie starych schodów abyście mogli dostrzec wzniesienie ....