Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Giardini della Landriana - Włochy - ogród w angielskim stylu 12:38, 11 lut 2013

Do góry

Igiełkowy ogródeczek 12:32, 11 lut 2013

Do góry
Nie było mnie dwa dni już nie ogarniam ale na 200 zdażyłam więc kfiatuch ślę..
Giardini della Landriana - Włochy - ogród w angielskim stylu 12:29, 11 lut 2013

Do góry
Kolejny ogród w stylu angielskim we Włoszech to Giardini della Landriana, położony blisko morza w miejscowości Tor San Lorenzo, niedaleko Ardei, na południowy zachód od Rzymu. Kształt, który ma obecnie nadał mu w latach 60-tych XX wieku słynny Russel Page, autor wydanej również i u nas świetnej książki „Edukacja ogrodnika”, nie dziwi zatem styl tego ogrodu. Tak jak typowy ogród angielski, podzielony został na wnętrza ogrodowe, oddzielone żywopłotami z typowo włoskich laurów i mirtów. Każdy „pokój” ogrodowy ma swoją nazwę, są więc: Biała Aleja Różana, Dolina Starych Róż, Pomarańczowy Ogród. Są także ogród formalny wypełniony strzyżonymi bukszpanami i drzewkami cytrusowymi, Szary Ogród z wieloma gatunkami lawend oraz rozmarynów, Niebieska Łąka i wiele innych wspaniałych miejsc, jak choćby formalny zbiornik wodny czy świetlisty las z wieloma gatunkami hortensji.

Jest to ogród prywatny, który otwiera swe podwoje dla zwiedzających jedynie kilka razy w roku.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:28, 11 lut 2013

Do góry
Potem pozostaje przegrabianie i wałowanie i sianie.

Polecam Graminex trawę uniwersalną lub sportową.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:28, 11 lut 2013

Do góry
Aby trawnik był wolny od chwastów, należy najpierw zugorować teren czyli pozbyć się chwastów. Ale bez Roundapu jest to trudne. Chyba że masz taki sprzęt jak my, tym idealnie tnie się wszystko na drobno.

Skoro herbicydy nie wchodzą w grę - bo je wykluczyłeś, więc pozostaje wypożyczyć opalarkę na gaz, ale to raczej przy takiej powierzchni nie zda egzaminu. Możesz teren przykryć czarną folią budowlaną, która zadusi chwasty, jednak to będzie trwało dłużej niż herbicydem.

Potem trzeba dokładnie teren przejechać dobrą broną rotacyjną, glebogryzarką, odkamieniaczem i zniwelować wszelkie nierówności niwelatorem. Przy takiej powierzchni najlepiej byłoby wykonać to sprzętem, nie ręcznie.

Rododendronowy ogród II. 12:24, 11 lut 2013

Do góry
Bożenko mówię dzień dobry z lilią

Ogród w skali mikro :) 12:22, 11 lut 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
..Zbyszek jak zwykle nas czymś ślicznistym położy na kolana ..aaachhh Facet gdzież Ty te wszystkie cuda upychasz ??

Ela to jest tak: wchodzę do piwnicy rozglądam się w tym gąszczu i zaraz szybciutko do ogrodu a tam taka przestrzeń jest nawet gdzie stopę postawić to i upycham -czasami nawet nie muszę przesadzać

Roztoczańskie klimaty 12:17, 11 lut 2013

Do góry
Igiełkowy ogródeczek 12:16, 11 lut 2013

Do góry
Gosiu, ogrodniczko pięknego ogrodu, wielkie gratki na 200!!

Roztoczańskie klimaty 12:15, 11 lut 2013

Do góry

Gdzieś na końcu świata... 12:15, 11 lut 2013

Do góry
Ale w domku wiosennie wzeszły krokusy o których zapomniałam jesienią i tak zostały na zime w garażu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:14, 11 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Bratek w zimie zakwitł, no coś niesamowitego, muszę u siebie na różach poszukać i powojniku czy też tak szaleją, tylko u mnie za oknem właśnie śnieg zaczął padać. Kurczę to oczekiwanie na wiosnę mnie wykończy...hihi

jak nas wszystkich Gosiu, trzeba plany robić, jakoś przetrwamy, a potem jak ruszymy, to po pierwszym razie z sił opadniemy

czekam na takie widoki
Roztoczańskie klimaty 12:12, 11 lut 2013

Do góry

Ogród z perspektywą na przyszłość 12:10, 11 lut 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Przyjechały foteliki. Ostateczna lokalizacja będzie pod brzozami. Narazie czekają pod daszkiem. Mogą wydawać się ogromne, ale sa w sam raz

...teraz musze tylko uszyć do nich szare poduchy i będę miała przystanekprzy pieleniu pod drzewkiem

cudne!!!!!!!!!!!! Ja nadale o nich marze, moze kiedys sie uda je zrobic
Roztoczańskie klimaty 12:09, 11 lut 2013

Do góry
Jestem sorki zaglądałam tu wczoraj na forum wiec na bierząco jestem, ale nie miałam siły odpisywać hahah ....dzisiaj pokażę kilka zdjęć ogrodu..... Widzę że u was już prawie wiosna a u mnie zima w pełni..

ogrodoweimpresjejolki 12:00, 11 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
I widzę, że się nie dasz i coś na przekór przepisom wymyślisz i wiem, ze kwiaty w warzywniaku pięknie wyglądają
a dziś poniedziałek i gdzie kartka z kalendarza? miłego dzionka

Jak to mówią? Mówisz - masz

A od poniedziałku proponuję spojrzeć na świat przez różowe okulary

wyższe szkło zapobiega wyginaniu się kwietnych łodyżek ...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:59, 11 lut 2013

Do góry
Mam dziś pytanie dotyczące ustawienia małego zielnika w okolicy tarasu. Tyle inspiracji na Ogrodowisku, że od dłuższego czasu myślę jak to zrobić, żeby nie latać na pole po koperek, jak mi się przypomni przed samym obiadem, naskubać pietruszki do zupy, ot tak w 3 sekundy czy też gdzie posiać bazylię pod ręką i jak zapewnić jej lepszą ziemię (lżejszą). Problem polega na tym, że mam psy i istnieje ryzyko, że ziółka będą przez nie podlane, więc wchodzi w grę tylko rabata podwyższona. Ostatnio Popkarol pokazała takie zdjęcie

i wtedy mnie natchnęło, ze okrągły zielnik dałby się tu wkomponować. Będę szukać takiego typu rury albo przyciągnę na podwórko krąg betonowy, taki do budowy studni. Teraz trzeba pomyśleć nad ustawieniem tego "gdzieś".

Tyle wymyśliłam, ale nie wiem czy to najlepsze pomysły. Raz ustawiłam na tarasie (ten niższy okrąg), a drugi raz na początku jednego z półkoli, czyli na rabacie. Ten drugi pomysł wydaje mi się lepszy, bo można trochę obsadzić ten zielnik dokoła, wtopić go w zieleń.
Poproszę o rady.
Trudne początki 11:58, 11 lut 2013

Do góry
A oto wstępny pomysł (ups... nie umiem rysować :/ ) na to miejsce:
- wyrwane w 2 miejscach kostki betonowe na rzecz trawniczka ( kształtem mają "rysować" scieżkę do domku- jestem miłosniczką scieżek )
- na rogu domu wyrwana kostka- posadzony iglak na pniu, pod nim żurawka i funkia
- z lewej strony( przy betonowym płocie ławeczka + po bokach albo wsadzić Diabolo albo 2 donice z czymś wysokim a blizej podjazdu puste miejsce, co by samochód do wiaty dotarł TYLKO JAKA NAWIERZCHNIĘ DAĆ POD TO AUTO- KAMYCZKI????
- nieistniejaca wiata odgrodzona kratka 90 cm z rdestem ( by odciać dalszy ciąg betonowego muru)

Ogród Leny. 11:53, 11 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
są i inne kolory o pełnych już nie wspomnę

taki zwykłe można spotkać w lesie lub targowiskach (w lesie oczywiście pod ochroną)

ten niebieski śliczniutki ......
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:48, 11 lut 2013

Do góry
Przyjechały foteliki. Ostateczna lokalizacja będzie pod brzozami. Narazie czekają pod daszkiem. Mogą wydawać się ogromne, ale sa w sam raz

...teraz musze tylko uszyć do nich szare poduchy i będę miała przystanekprzy pieleniu pod drzewkiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies