Mam dziś pytanie dotyczące ustawienia małego zielnika w okolicy tarasu. Tyle inspiracji na Ogrodowisku, że od dłuższego czasu myślę jak to zrobić, żeby nie latać na pole po koperek, jak mi się przypomni przed samym obiadem, naskubać pietruszki do zupy, ot tak w 3 sekundy czy też gdzie posiać bazylię pod ręką i jak zapewnić jej lepszą ziemię (lżejszą). Problem polega na tym, że mam psy i istnieje ryzyko, że ziółka będą przez nie podlane, więc wchodzi w grę tylko rabata podwyższona. Ostatnio Popkarol pokazała takie zdjęcie
i wtedy mnie natchnęło, ze okrągły zielnik dałby się tu wkomponować. Będę szukać takiego typu rury albo przyciągnę na podwórko krąg betonowy, taki do budowy studni. Teraz trzeba pomyśleć nad ustawieniem tego "gdzieś".
Tyle wymyśliłam, ale nie wiem czy to najlepsze pomysły. Raz ustawiłam na tarasie (ten niższy okrąg), a drugi raz na początku jednego z półkoli, czyli na rabacie. Ten drugi pomysł wydaje mi się lepszy, bo można trochę obsadzić ten zielnik dokoła, wtopić go w zieleń.
Poproszę o rady.