Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:12, 04 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Kasiu dziękuję za miłe słowa.

Donice kupowałam w Auchanie.Przypadkowo oczywiście

Ostatnio nie jestem pewna jak obsadzić jedną rabatę.Mam czas do namysłu.Niby róże ,bukszpany i sama nie wiem czy dać może kosodrzewiny.Za gorąco nawet na myślenie.Chyba ta rabata poczeka do wiosny.

Co do tarasu to musiałabyś zobaczyć miny panów jak musieli przekładać pół tarasu.Miała być jodełka a oni zrobili inaczej.Jednak ekipa fajna

Dzięki jadę do naszego A w takim razie
Róże, bukszpany,lawenda, szałwia plus stipa- zestawienie idealno- ogrodowiskowe. Ja mam róże z szałwią na tle limonkowgo berberysu i też uwielbiam
Ogród mały, ale pojemny;) 15:34, 04 sie 2015

Do góry
Wszystko rośnie na słońcu mi hakone nie przypala-czasami się lekko zwinie jak ma sucho ale po podlaniu jest ok

siakowa napisał(a)
witam najpier powtórze po wszytskich - pięknie!!!!

Powiedz mi bo widze że masz hakone i szałwie i chyba przywrotnika obok siebie. Hakone rośnie na słońcu? bo takiego wymaga szałwia i przywrotnik. Czy wszytsko rosnie w półcieniue? Zawsze zastanawiam sie nad takimi połączeniami wydawałoby się wykluczających się obok siebie roślin..?
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 13:00, 04 sie 2015

Do góry
Kilka zdjęć z ogrodu:
Żurawki w słońcu

Liriope:

Lawenda i szałwia, która już pomału przekwita:

Hortensja:

Rudbekia się otwiera

I jeszcze raz jarzębina....jakieś liście plamiaste ma..

I jeszcze takie:

Słońce praży, to i w doniczkach pełno kwiatów:

Tu ma być ogród :) 11:29, 01 sie 2015

Do góry
Rabaty przy tarasie

Między różami Eden Rose wylądowały gracki

Rabata południowa - długość 4,6 m, szerokość 2 m.

Po obwodzie będą lawendy, a w środku rozrzucone kulki bukszpanowe, szałwia i stipa.

Na rabacie zachodnie z drugiej strony tarasu, ta sama sytuacja tylko na razie są tam też carexy the Beatles.
Ta rabata jest sporo mniejsza, długa na 4,3 m i szeroka na 1,7 m

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:15, 31 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
rozplenica jeszcze nie zdążyła urosnąć a juz koci

tawuły się zapomniały ze ich czas juz przeminął

i szałwia też nie robi sobie przerwy...bez ustanku

Kasiu śliczne zdjęcia nam pokazałaś.Pięknieje Twój ogród.Jutro pobiegnę sprawdzić moje rozplenice
Metamorfozy ogrodowe 11:52, 31 lip 2015

Do góry
tak szałwia tylko nie pamiętam odmiany
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:14, 31 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto

Kasiu
A jak długo masz szałwię?
Ja swoją nabyłam z końcem czerwca i krótko kwitła zgodnie z radami ścięłam ją ... ale tak jak Ty pojedynczo ... i wychodzi na to, że wkrótce zakwitnie ... ale jednak jest przerwa miesięczna w kwitnieniu ... trochę sporo zważywszy, że mam ją na rabacie mocno widocznej
Myślisz, że ma u mnie szansę na ciągłość w kwitnieniu?
Metamorfozy ogrodowe 08:58, 31 lip 2015

Do góry
No ta metamorfoza, bardzo mi się podoba... ślicznie wygląda ta trawka z... no własnie to szałwia ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:18, 30 lip 2015

Do góry
Karol99
tez je lubię, potargane przez burze i wczorajszą ulewę, ale i tak cieszą
duet z rudbekią

Agania
ten brak czasu wpływa u mnie na dobór roślin też, u mnie tez podlało do cięcia giganty buksy czekają, jakoś coraz trudniej, bo nie dosięgam już, czyli mus z drabinya tak nawiasem mówiąc, o tej porze dobrze widac, co mi gdzie nie pasuje pozdrówka

Agata19762
no kochana brakowało cię, dobrze, że jesteś, buziak

Makkasiu
no ale mamy sesję, za dużo nas pozdrawiam Kasiu

ka1sia
Kasia, gdzie ciebie wygnało, do innej galaktyki? miło cię widzieć

aga_pe
Aga, ja werbenę wywalam tyle jej, rany, jak chcesz masz pełno, nawet kwitnące już wywalam, hortensję bardzo chcę; szałwia out, przetacznik, kostrzewy i chyba róże..

rozajerycha
Marta cmokam

Madżenka
nie jest źle, ale jakoś czasowo nie wyrabiam się

Bogdzia
Ha, ha...no nie zmieniam, podoba mi się, ale jest ostatnio zaniedbany, nie wyrabiam się i muszę przesadzić sporo roślin, źle wybrałam miejscówki, a z tym roboty huk, coś tam pewnie do głowy wpadnie, jeszcze mi się nie wyklarowało, cały czas dumam..fajnie było ruszyć, naśladuję ciebie wojażuję
dzielżany kwitną
jedne żółte drugie 2 kolorowe

kitek81
Kasiu, zmiany miejscówek, a w planie pergola, ale to grubsza robótka, za rok, teraz wojujemy z wymianą drzwi w murze, bajzel na 102
to wszystko całe zapylone
Lawendowy zawrót głowy 09:23, 30 lip 2015

Do góry
a teraz ruszcie wyobraznia ...przed wyjazdem szałwia kwitła pieknie na rozowo a czochy były intensywnie bordowe heheheh

Dwa ogrody 23:21, 29 lip 2015

Do góry
agniecha973, GorAna w warzywniku ostatnio spędzam czas tylko na zbieraniu ogórków i fotek brak, ale po ostatnich deszczach ładnie ruszyło wszystko
z roślin ozdobnych zawsze obowiązkowo sieję cynie, nagietki, aksamitki, w tym roku posiałam również dalie pojedyncze, nachyłek jednoroczny, to pomiędzy warzywami, obok w rozsadniku rosną kosmosy, czarnuszki, rozsiał się hyzop, szałwia muszkatołowa, aminek, cynie, dalie, rośnie biała róża w donicy, groszek i jeszcze parę innych czyli groch z kapustą

Karola, zdaje się, że Gabrysia coś pomyśli

Bogdziu, dla Ciebie mam specjalne foto Od ubiegłego roku rezyduje w nowym jaszczurka, ostatnio rzadziej ją widywałam, a dziś ujrzałam przychówek, przepraszam za rękawiczkę, ale biegnąc po aparat i robiąc fotkę tylko to miałam przy sobie, żeby uzmysłowić maleństwo, nadmieniam, że rękawiczka siódemeczka, więc nieduża

Agcia, w nagrodę za czytanie niestety, moje siewki znów będą białe, ale wczoraj spotkałam ten wymarzony kolor za całe 3 zeta

Aganiu, a ten liliowiec bardziej mi się podoba, tutaj rozjaśnione foto, bo za duże słońce, nie wiem, czy jeszcze będzie kwitł jutro, w pąku kolor gorzkiej czekolady, a po rozkwitnięciu trudno rzec, czy czekolady więcej, czy czerwieni, na pewno jest dużo ciemniejszy, niż na zdjęciu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:11, 29 lip 2015

Do góry
rozplenica jeszcze nie zdążyła urosnąć a juz koci

tawuły się zapomniały ze ich czas juz przeminął

i szałwia też nie robi sobie przerwy...bez ustanku

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:54, 29 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto

Czyli miałas tak jak ja z lawenada ....musiałam uwazac zeby nowych małych zielonych nie poobcinac jutro sie biore za ciecie ..nie wiem czy nie za pozno no ale i tak nie kwitnie ...
Lawendowy zawrót głowy 11:41, 29 lip 2015

Do góry
lawende pociachałam zrobiłam sto małych bukiecikow wszustko poszło sasiedzi znajomi hahahah teraz jest jejmało ale jest sliczna młodziutka

zakupy fajne przed wyjazdem zasadziłam i fotek nie zrobiłam ...szałwia rozowa i niebieska a teraz juz przekwitły.....ciachac jeszcze szałwie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:25, 29 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Oj stipa jak terminator zawsze wytrwa ....)

Jak rabata z szalwia ? Chce ja ogladac , ciachalas ? Kwitnie drugi raz !?

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:48, 29 lip 2015

Do góry
Wczoraj zrobiłam zdjęcia na mojej trzeciej rabatce, takiej przejściowej. Posadziłam na niej wszystkie tegoroczne wysiewy: byliny i jednoroczne. Dla wiekszości bylin to miejsce przechodnie, dlatego że wysiewałam je w mieszankach kolorów, np. krwawnik pospolity. Teraz już wiem, które jak kwitną, będę uzupełniać nimi inne rabaty. Zresztą dalie z nasion i cynie to też była wielka niewiadoma co do kolorów, podobnie szałwia powabna czy ostróżki. Mam więc bardzo kolorowy mix. I nawet zaczyna mi się podobać.

Z tytułową Lanckoroną w tle.

Mała Eleczka 09:19, 29 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

szałwia się rozrośnie

A co białego dołożyć? Masz jakiś pomysł.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 29 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Obwiam sie ze orzetaczniki bdą lezeć na stipie a stipa na nich....po dwoch sezonach
Zaproponowałbym przetacznik takie jak ma Mała Mi -srebrzyste maja liscie , dopytaj jaka ma odmiane. Lub pomyśl o lminiaturowych, ktore testuje. Ewentulnie tez niska szałwia sensation blue. Reszta super!

różowe mam niskie mają miec do 30 cm to Przetacznik kłosowy „Minuet”. Znasz?

niebieskie sa faktycznie już wysokie ale ładnie stoją pomimo wiatrów i deszczów hmmmm może dlatego że sa młode i sprężyste

kurcze widzę własnie że wszystkich którzy mają dwuletnią stipę to ich denerwuje....a u malkul sterczy...u mnie zawsze wieje więc jak już bedzie za długa to pewnie nie będzie leżeć tylko ciągle falować...a tak w ogóle to co roku będzie młoda bo mi nie przezimuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies