Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 15:44, 10 lip 2015

Do góry
Foteczka jest z Pinteresta, a na niej jest:

Hortensja Anabel
Szałwia Mainacht
Agapanty
Przegorzan Ritro
Miskant ML

Mam podobną aranżację wokół okrągłego placyku, ale hortensje tak wybujały w tym roku, że zasłoniły trawy, a agapant nie wiem czy zakwitnie. Za to przegorzan tak
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:16, 10 lip 2015

Do góry
Gosiulka, dawno u Ciebie nie byłam, ale trochę nadrobiłam. Ślicznie masz, szałwia mnie powaliła. Nowe zakupy fiu,fiu! Pozdrawiam
Roztoczańskie klimaty 22:30, 09 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Świetna ta szałwia i wygląda, ze ma spore i ładne liscie?

Myślałam o tym Kalocefalus Browna srebrny ale tez jest jednoroczny,....
Pomyśle jeszcze o przetaczniku sinym i czyśćcu Big EARS - jest piękny

Dobra ten kalocefalus ( gdzieś ty to znalazła?????? Szacun kobito) bardzo fajny zimozielony a raczej zimosrebrny......pasuje mi nawet ....chyba dostępny w leroy.
Przetacznik nie bardzo bo kwitnie ....do Ciebie może być ....ale chyba mi lepiej pasi kalocefalus ....matko język połamię
Narazie zobaczę tą szałwię...widziałam ją na żywo już czteroletnią......i bardzo mi się podoba....kobieta która ją sprzedawała na targu miała sadzonkę. W duuużej donicy jest piękna ....ma meszek szary na liściach...tylko po deszczu widzę że zielenieją liście...
Roztoczańskie klimaty 22:22, 09 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

No to dowalilaś tymi nazwami......
Łaska ty łacinę studiowałaś czy jak????
Daj no chwilę muszę wujka google zapytac
Roztoczańskie klimaty 21:49, 09 lip 2015

Do góry

Roztoczańskie klimaty 21:19, 09 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zeta ta rabata wg mnie w ogóle nei wymaga żyopłotu, masz piekne idelane tło. Więc miskanty dla ozdoby nie musza byc w jednym szeregu.
Tez szukam czegoś podobnego do czyścca bezskutecznie. O santolinie mysle na przedpłocie jako skarpecie pod grabami, strzeżonej w kostkę. Ale ona ma za drobne listki i nie zastąpi czyścca. Ostanio widziałam takie jednoroczne srebrne roslinki, ktore przypominają ciernie, swietnie to wygląda i rosnie wyzej.

A starzec rosnie wyzszy, tylko nie cieprię gdy kwitnie.... Pomysł o nim

Widziałam ten starzec ale jest jednoroczny...a u mnie tych jednorocznych staram się unikać...a na tej rabacie już stipa i werbena raczej nie przeżyją... i jeszcze starca będę dokupywać ....to za bogato już....dzisiaj pojechałam na targ i kupiłam szałwię.....
O taką zobaczymy jak się będzie zachowywać......jak nie będzie pasować to wywalę na inna rabatę
A tutaj ta szałwia...http://www.oczarjk.pl/produkt_drukuj.php?id=2165
Co o tym myślisz???????
Jutro zrobię zdjęcia poglądowe chociaż narazie jeszcze wszystko male myślę że za rok może dwa dopiero ta rabata będzie wyglądać......także poczekamy zobaczymy
W samym słońcu 18:24, 09 lip 2015

Do góry
Witam
Od jakiegoś roku śledzę forum, jednak jakoś nie miałam śmiałości do tego by mieć swój wątek. Jednak nadszedł dzień, kiedy mam już dosyć widoku z okna… widok taki, że aż się nie chce wychodzić na podwórko…
Działka ma około 8,5 ara z domem, bez domu jakieś 6 arów. Dom nie ma jeszcze elewacji i nie wiem kiedy będziemy ją robić jednak czekanie mnie już znudziło.

Początkowo ziemia była dobra, przynajmniej wierzchnia warstwa, bo głębiej to glina. Jednak nawieźliśmy kilka wywrotek –na początku kiepskiej ziemi, a później podobno lepszej,ale chyba daliśmy się nabrać. W ziemi było od groma szkieł i różnych takich śmieci.

Co u nas rośnie?
Trawnik to chwasty –pewnie sporo przywiezionych z ziemią.
Mamy kilka krzewów owocowych i jeszcze kilka drzewek będziemy chcieli posadzić
Mam dwie rabaty, jedna ma póki co 15 metrów i szerokość ponad 1,5 m oraz drugą pod tarasem około 4 m na 90 cm (tam są róże: Bonica i Schneewittchen, hakuro szczepiona i lawendy (6 sztuk), 1 liatria, więcej nie wzeszło)
Jest bardzo dużo turkuci.

Trawnik to dla mnie bardzo duże wyzwanie, Po przeczytaniu wątku o trawniku obmyśliłam plan:
1. Skosić i odczekać az podrosną, po tygodniu spryskać je herbicydem
2.Skosić i wygrabić
3.Zerwać darń (szpadlem,ewentualnie spychaczem,ale to oczywiście wiąze sie z tym,ze więcej szkieł itp wyjdzie na wierzch)
4. Wysypać ziemię z worków ogrodowa lub kwiatową i zmieszać ja z wierzchnia warstwą
5.Posiać trawę (jakąś sportową może ?)
6. Udeptać i podlewać (nie wałować bo ziemia jest i tak ciężka)
7. Po jakimś miesiącu, pod koniec września, początek października odżywić florovitem)
8.Kosić na wysokość 5 cm

Rabaty niby obrzeża maja przycinane na kant, ale mąz nie wykasza trawy na kantach- w rezultacie zostaje tam taka wysoka .
Myślę o jakichś innych obrzeżach, ale nie wiem jakie będą pasowały/ładnie wyglądały i żeby pomogły w utrzymaniu estetyki.

Warzywnik miałam w zeszłym roku, ale w tej ziemi nie bardzo chciało rosnąc,a i turkucie mi w zżerały wszystko, że musiałam 2 x wysiewać.. W przyszłym roku zrobię w skrzyni, tylko na spód dam agrowłóknine, żeby się turkucie nie przedostawały.

Ogród jest niemal cały dzień w słońcu, tylko późnym popołudniem jest go mniej.
Taras ma 6x4 m i nie ma jeszcze schodów. Nie mamy też pomysłu na to jak go zacienić i żeby to ładnie wyglądało i nie kosztowało czapki pieniędzy
Podobają mi się: hortensje (np. limelight czy inna?), żurawki, trawy, turzyce, szałwia, lawenda, róże, bukszpany, tawułki- więcej roślin nie znam. Podobają mi się tez takie w kulki formowane różne rośliny, których nie znam bo ze mnie początkujący ogrodnik.
Z ogrodu korzystać będę ja z mężem, dziecko. Aktualnie nie mamy nawet gdzie usiąść bo od rana do godziny chyba 16 czy 17 świeci słońce.

Ogólnie na rabatach musza być raczej rośliny, które dadzą sobie rade w pełnym słońcu.

Mam nadzieję, że wesprzecie mnie i pomożecie?

Co z tym ogródeczkiem począć 17:21, 09 lip 2015

Do góry
Odpowiadam zbiorowo

Ja to bym na całym pasku posdziła rozplenice
Ale one późno startują więc odpada

Chcę żeby panował tam spokój na tej rabacie znaczy się

Mi najbliżej leży wersja
kulka -trawka -szałwia
kulka -trawka -rozchodnik (ale to też późno jest )
kulka - trawka Madzi ta Bitles czy jak jej tam

W Kruklandii 14:08, 09 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Chodzi o fiolety?
Chyba szałwia jednak

A na róże fakt....zerkam co chwilę i cieszę się jak głupia

To zerkaj i fotki rób z rośnięcia
W Kruklandii 14:03, 09 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I co? Znalazłaś coś odpowiedniego, czy siedzisz i oglądasz różyczki?

Chodzi o fiolety?
Chyba szałwia jednak

A na róże fakt....zerkam co chwilę i cieszę się jak głupia

Co z tym ogródeczkiem począć 12:50, 09 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

No jak co !! nie widzisz sterczacej FC
Jak kwitła szałwia to ja trochę przysłoniła ,teraz jak obcięłam bo przekwitła to odsłoniłam te brzydoty .
Lawenda tez choruje po tym moim wiecznym przesadzaniu ,też nie jest taka jak bym chciała .

Czosnki to ja chyba wszędzie posadzę ,gdzie sie tylko da .
Moje jedyne na różance coś zeżarło wiosną i nici ni ma czosnków

Teraz mi tam koloru brakuje bo za chwilę buchną hortki i rozchodniki

Tam z tyłu jest brązowa trawka i zurawki ale tez małe nie widać

Moja lawenda po przesadzaniu też mocno chorowala, ale w następnym roku wzięła się do roboty.

A czosnki też chyba posadzę gdzie się tylko da, bo są śliczne.
Co z tym ogródeczkiem począć 12:32, 09 lip 2015

Do góry
beta napisał(a)
Ewa a jak Ci smutno na kpciuszkowej to może na jesień czosnków tam dosadź....mnie te główkowate czarują

a co Cię wkurza na tej psiowej?

No jak co !! nie widzisz sterczacej FC
Jak kwitła szałwia to ja trochę przysłoniła ,teraz jak obcięłam bo przekwitła to odsłoniłam te brzydoty .
Lawenda tez choruje po tym moim wiecznym przesadzaniu ,też nie jest taka jak bym chciała .

Czosnki to ja chyba wszędzie posadzę ,gdzie sie tylko da .
Moje jedyne na różance coś zeżarło wiosną i nici ni ma czosnków

Teraz mi tam koloru brakuje bo za chwilę buchną hortki i rozchodniki

Tam z tyłu jest brązowa trawka i zurawki ale tez małe nie widać
Ogród z platanem. 23:21, 08 lip 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Polubiłem szałwię

Piękny widoczek. Mnie też szałwia oczarowała, będę musiał sobie zakupić
Moja "przyziemna" :) pasja 23:13, 08 lip 2015

Do góry
Witaj.
Zacząłem przeglądać mój wątek od początku i byłaś pierwszą osobą, która mnie odwiedziła, a ja nawet cie nie obserwuję ale mi wstyd. Przepraszam i już się poprawiam bardzo ładna rabata lawendowa, szałwia z trawami super połączenie. Zapraszam do siebie, nie tylko ciebie ale wszystkich którzy cie odwiedzają
Słoneczny ogród słonecznej safikey 20:16, 08 lip 2015

Do góry
Faktycznie magiczny Twój ogród
Piękne widoki, szałwia super i inne
Moje hortensje dziwne różowo niebieskie, a Twoje pięknie wybarwione
Fajne zakupy
Podoba mi się Twój ogród

A u mnie codziennie pada deszcz
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:29, 08 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

jak Cię uwodze to może z tego coś będzie sama jestem zdziwiona jak szybko one rosną, kto by pomyślał... rok temu

tutaj widać jaka tycia była szałwia ciemnopurpurowa... aż zrobie dzisiaj zdjęcie by było widać ją całą bardzo mi się podoba kształt, kolor, no i jej zimozieloność również
Rok temu

I dzisiaj

Zaczarowany ogród, a ja oczarowana. Zaglądam tu i zaglądam bez końca. Wszystko absolutnie zachwycające Pozdrawiam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:46, 08 lip 2015

Do góry
Jak to nie jedziesz? jak to ? A pojemniczki? A szałwia? A kocimiętka? To co?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:03, 07 lip 2015

Do góry
Betka napisał(a)

Gosiu jak zobaczyłam Twoje zakupy to pozazdrościłam .....i pojechałam do szkółki obok mnie . Zakupy poczyniłam i już posadziłam
Piękna ta twoja szałwia bo lawendy nie zazdroszczę bo mam hihihi ale szałwia to daje po oczach PIĘKNA !!! Ja też podlewam a prace ogrodowe zaczynam o 3:30 wtedy jest chłodno
Pozdrawiam Gosiu

Beatko zazdroszczę szybkiego sadzenia. Ja niestety cały czas się zastanawiam gdzie to wsadzić i możliwe że posadzę w miejsce przejściowe a w przyszlym roku przesadzę w docelowe jak go zrobię. Ja szałwią też się zachwycam i w przyszłym roku będę dzieliła ją i sadziła w różne miejsca. A jakie róże kupiłaś i pokaż je. O 3.30 to ja nigdy do ogrodu nie wychodziłam ale może to i jakieś wyjście jest. Bo w taki upał to ogród zarasta przeróżnymi chwaściskami a jak się robi chłodniej to tylko jest czas na podlewanie . I tak z podlewaniem mi schodzi 2 godziny. Beatko czy jedzies do Pęchcina w sobotę ?
Ogród na wzgórzu :) 22:32, 07 lip 2015

Do góry
Atena, Twoja szałwia baaaardzo mi się podoba. Rozmnażaj, rozmnażaj...będzie co podziwiać
Piszesz, że robisz zakupy na alegro, a ja jakoś nie mogę się przemóc. Przed zakupem chyba musze roślinkę obejrzeć dokładnie z każdej strony
Nieforemny ogród na przodzie 22:27, 07 lip 2015

Do góry
Żeby nie być gołosłownym ... werbena wysokość... ponad moją głowę

Jeżówki mają pozwijane liście z gorąca i pewnie braków wody... dziś je podlałam bo szkoda się mi ich zrobiło

Kosmosy, te które same się wysiały już kwitną a siane dopiero w pąkach

szałwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies