Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:50, 24 sty 2013

Do góry
Aniu, wszystkiego najpiękniejszego z okazji kolejnej setki.

Mój mały raj na ziemi :) 20:49, 24 sty 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

wieczorową porą

Anulka piękne te Twoje zimowo-wieczorowe foty sama romantyka...
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:46, 24 sty 2013

Do góry
I ja kolejnej setki gratuluję
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:46, 24 sty 2013

Do góry
Aneczko oglądałam twoje piękne ptaszki masz cudowny widok za oknem martwi mnie też Twój diamentowy ogród, chociaż tak piękny i niepowtarzalny
Na 14 setek życzę Ci dalej takiej witalności i radości życia jak najmniej strat spowodowanych tą anomalią pogodową po burzy zawsze przychodzi słońce a może dane mi będzie w realu zobaczyć twój cudowny, naturalistyczny ogród

Barwy Ogrodu Magdy 20:43, 24 sty 2013

Do góry
W części zimozielonej też coś się ruszyło, powstaje kompozycja z iglaków, berberysów, rododendronów. między nimi dosadzam kwitnące byliny, krzaczki poziomek i pierwsze, bordowolistne żurawki.
Niektóre z tych pionierskich nasadzeń były udane, inne, niestety nie bardzo.
Mimo wielkiej dbałości, straciłam np. żarnowce.

Na zdjęciu widać pień drugiej z moich sosen...

A tutaj, fantastyczna irga szczepiona na badylku (niestety zamarzła następnej zimy) i pierwsze miesiące hortensji dębolistnej, w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia.
W pierwszym roku, jeszcze było widać płot, teraz jest tam gęstwina wiciokrzewów i winobluszczu.
W lipcu, w rok po kupieniu ogrodu, moja rabatka zimozielona wyglądała tak:

Widoczny na pierwszym planie mikołajek agawolistny, niestety przemarzł.
I dalej:

A tu sukces: brzoza złotolistna rośnie cudownie...A jej listki są tak wspaniale cytrynowe wiosną, że już się nie mogę doczekać.
Myślę, że po roku, mój ogród był sporym chaosem, ale zaczął przypominać ogród przez duże O...
Sąsiadka powiedziała, że jest bardzo artystyczny, tego się trzymam określając jego obfitość i brak porządku. Uporządkowanie- to plan na ten rok.
A co się działo w kolejnych częściach ogrodu w kolejnych latach- w kolejnej wolnej chwili.
Moje storczyki 20:41, 24 sty 2013

Do góry
antek napisał(a)
Zawsze chciałem takiego zdobyć ale się nie udało < może znajdę >

Dla odmiany czas na zmiany... 20:40, 24 sty 2013

Do góry
Ustka dzisiaj rano

(sorki za jakość, ale zdjęcia z aparatu)

i machamy

Klub Wrześniowych Małżeństw 20:36, 24 sty 2013

Do góry
O kurde - ale wątek Świetnie się ogląda takie zdjęcia ! No i my też wrześniowi
17 września 2005 roku
Barwy Ogrodu Magdy 20:29, 24 sty 2013

Do góry
Sad brzmi dumnie. Kilka drzewek owocowych, posadzonych w takich odległościach, że niewiele można między nimi wykombinować, a za płotem dróżka dojazdowa. Od tej strony chciałam też odsłonić się od palącego słońca i przechodniów. Zmniejszyłam więc liczbę drzew owocowych, planując drzewa ozdobne (np. klony), krzewy i wysokie byliny. Jak zawsze z różnym skutkiem...
Ale na przedwiośniu jest dość beznadziejnie...

Widok na większą część ogrodu pokazuje, że się szarpałam starając tu i ówdzie coś posadzić, coś posprzątać...

Wiosną zaczęłam sadzić kolejne rośliny. W północnej części ogrodu zdecydowałam się raczej na iglaki, zimozielone i wrzosowate, w południowej- kwitnące byliny i liściaste krzewy.
W lecie, miejscami, ogród był już taki:

Pojawiły się też pierwsze drzewa ozdobne (właśnie klony- do dziś przetrwał jeden).

Od czasu tych pierwszych nasadzeń, zakochałam się w liliach OT, które widać na tej rabacie...
A w części zimozielonej...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:26, 24 sty 2013

Do góry
Sebciu, to jeszcze raz ja. Ta kura to nie o Tobie. Tylko porównanie (nie wiem dlaczego w j. polskim są takie określenia animalistyczne na "łut szczęścia" - jakby ono, szczęście, fart nie mogły być pozytywne; drugie, równie niezdarne porównanie to: coś się trafiło jak "psim swędem").

Jakby nie było to fart boski. I dla Ciebie angielska rabata (w wersji papierowej).
Moje storczyki 20:23, 24 sty 2013

Do góry

to nowy mieszkaniec mojego pokoju
Barwy Ogrodu Magdy 20:15, 24 sty 2013

Do góry
Witajcie, idziemy dalej po osi czasu;
Pierwsza wiosna w naszym ogrodzie, to wiosna roku 2007. W marcu ogród wygląda znacznie lepiej. Tak mi się wydawało...
W stanie podgorączkowej trzęsionki uwieczniałam na zdjęciu każdy kiełek, każdy pączek...
Wreszcie wychodzą z ziemi moje, moje własne ...
Widoczne są pierwsze zarysy rabat.
Coś się dzieje w przedogródku...

Tutaj do odziedziczonych iglaków i starych rododendronów dosadziłam świerczki odm. pendula i inversa, sosnę odm. wintergold i różne drobiazgi. Niektóre przetrwały do dziś. Ponieważ psy ulubiły sobie zakopywanie smaczków w tej własnie rabacie, istotnym jej elementem wkrótce stały się berberysy. Ale to wkrótce. Na razie jest łyso.
Idąc wokół domu dochodzimy do podjazdu do garażu ze stertą kamulców granitowych oraz szpalerem świerków u sąsiada. Jak sąsiad zauważył, że zaczynam zagospodarowywać to miejsce, przyciął im dolne gałęzie, żeby mi nie przeszkadzały (!). Czyli mam teraz odsłonięty siatkowaty płotek...
Ale na początku było tak:

Żeby nie było wątpliwości, na podjeździe do garażu, psy zaczęły kopać dołki, zakopywać moje buty albo kanapki panów robiących remont...
Kostka pojawiła się rok później. Starałam się tak ją zaplanować, żeby nie pokryć całej, dość długiej ścieżki...
Wreszcie garaż (kiedyś psiarnia) z pierwszymi nasadzeniami perspektywą ściany sąsiada, która natychmiast obsadziłam winobluszczem. Niestety trójklapowy przemarzł pierwszej zimy, ale pięcioklapowy dorósł błyskawicznie aż do dachu.

Pień, który widac, to pień jednej z moich dwóch sosen. Niestety rabata pod sosną jest dość sucha i stosunkowo zacieniona. Ale posadzenie tutaj zimozielonych było dobrym pomysłem. Na zdjęciu nawet je już widać!
Mieszanym pasmem porażek i sukcesów dochodzimy do drugiej strony domu, gdzie był sad... Ale to w następnym poście...
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:10, 24 sty 2013

Do góry
Madzenko ja teź , choć spóżniona gratuluję rocznicy , kwiaatuszka zostawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:05, 24 sty 2013

Do góry
Aniu na 400 stronkę zostawiam kwiatka i gratuluję
Ogród do kwadratu 19:59, 24 sty 2013

Do góry
Trawki - ale one i tak do ścięcia

Dzieciaki szaleją. Nasze zwierzaki również

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:58, 24 sty 2013

Do góry

Mój kawałek raju II 19:56, 24 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie Ci ta sierpówka wyszła. jak troche większy ptak to i zdjecia lepsze wychodzą.I nawet pogruchała do Ciebie???Pewnie prosiła żeby jutro też było jedzonko. Nasionek tez masz mnóstwo ale im więcej nasionek tym więcej pracy na wiosnę a potem kręgosłup boli. Niezbyt Cie zachęcam do pracy ale akurat to mi przyszło do głowy. Pozdrawiam Aniu serdecznie.

Bogdziu no trudno, ciężka praca jest ciągłym dodatkiem w moim życiu, a ptaszkom nie będę żałowała parka gołębi ciągle przebywająca na starej gruszy korzysta ze stołówki i przegania mi sikorki, paskudy jedne jak się najedzą to siedzą i pilnują tacy
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:55, 24 sty 2013

Do góry
Gratulejszyn pędziwiatrze
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:53, 24 sty 2013

Do góry
Ludu złoty...CZWARTA SETECZKA...należy się

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:52, 24 sty 2013

Do góry

No wiesz!!!! Piękne zdjęcia!!!! Cudo!!!
Ale masz...jak w ZOO w Chorzowie, w ptaszarni...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies