Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 12:49, 25 sty 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Zdecydowanie wolę niebiesko rózowe kolory
Gosiu dlatego wstawiam różnoci żeby wielu gusta zadowolić
a ten kolor malwy?
ogrodoweimpresjejolki 12:43, 25 sty 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Zobaczcie mojego tulipanka! Przez szybę słonko nie tylko swieci, ale i grzeje Rozłozył się jak ja latem na leżaku

przez jego płatki widać błękitne niebo

przeciąga i rozciąga się leniwie w słoneczku jak kocurek
Rajski ogród Ani 12:41, 25 sty 2013

Do góry
Zostawiam na resztę dnia

Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 12:41, 25 sty 2013

Do góry
Mam pytanie czy takiego platana się tnie? Trochę szkoda by mi było tego ładnego pokroju, ale boję się, że urośnie za duży...Podpowiedzcie coś

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:36, 25 sty 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Ewa prawda prawdą ale co począć z tym testosteronem, który wtargnął do szczebioczącego świata ??? ...

Irenko nie fiem ... nie fiem czy to zapach rozlewanego winka czy uśmiech spod ronda ...ale coś go tu zwabiło ... no może tylko tam Kajus gdzie Kaja ))))) ...

to wam trochę zostawię degustujcie
zwabia go cudowna żonka!

Ogród - Moje spełnione marzenie 12:36, 25 sty 2013

Do góry
U mnie zima nie odpuszcza, pada śnieg, mróz trzyma, a ja się doczekać lata już nie mogę...
I żeby nie było, że leniuchuję, to latam po sklepach i kupuję, zamawiam i planuję...
W piwnicy rośliny rosną, już by je trzeba było wyciągnąć na światło, jednak brak miejsca w domu i czekam, na to ciepło...
Zimowy widok ogrodu... Najbardziej widoczne są Sosny, bo wielkie już... Reszta pod śniegiem...

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:35, 25 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Czekam na Magnolię, co powie

a w międzyczasie...wczoraj zlewaliśmy wino do butelek, pracy co nie miara, w ogóle robienie wina jest pracochłonne, ale frajda jest..kosztów też nie brak, ale to na początek, za drugim razem pójdzie łatwiej; dziś kolejne będziemy butelkować, wymrażać i do piwniczki idą leżakować, im dłużej, tym lepsze wino

winko ma kolor różowo - biały, intensywny zapach winogron, pół słodkie, deserowe moc 17-18%, bardzo klarowne bez dodawania siarczanów...i jest pyszne, a Waligóra jest dumny, jak paw!!

Zapisuję się na degustację
Storczyki w Singapurze 12:35, 25 sty 2013

Do góry
I jeszcze kompozycje liściaste.

Czego tutaj nie ma: epifityczne paprocie, diffenbachia, kordyliny i krotony, ctenante, trzykrotki i inne drobiazgi...
W zbliżeniu:

a może więcej cytrynowego?

Wiele razy kupowałam rośliny z rodziny marantowatych, zawsze prędzej czy później usychały: a w swoich naturalnych rejonach rosną jak oszalałe!
ogrodoweimpresjejolki 12:31, 25 sty 2013

Do góry
Zobaczcie mojego tulipanka! Przez szybę słonko nie tylko swieci, ale i grzeje Rozłozył się jak ja latem na leżaku

przez jego płatki widać błękitne niebo

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:27, 25 sty 2013

Do góry
Również gratuluję 400 !
Storczyki w Singapurze 12:27, 25 sty 2013

Do góry
Dzięki Aniu,
mam jeszcze w planach kilka nieznanych, zagadkowych piękności.
W zasadzie przed każdym budynkiem rosną fantastycznie utrzymane rośliny, które my znamy w wersji doniczkowej. U nas jakby o numer mniejsze: paprocie Asplenium - zanokcice.

I jeszcze:

I moja dawna wielka miłość: Monstera. Dopiero w takich warunkach widać jaką siłę mają tropikalne pnącza wspinające się na drzewa!

Liście w rozmiarach parasoli!

A u podstawy wielkich drzew kompozycje z kolorowych, różnych odmian marantowatych: tutaj Ctenante.
Ogród w budowie - nieustającej 12:26, 25 sty 2013

Do góry

Dziękuję za pięknego hipka!

A to jego kolega....
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:23, 25 sty 2013

Do góry
Wianuszek tulipanów z gratulacjami na 400 No to prawie równo idziemy - hahaha!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:20, 25 sty 2013

Do góry
Danusiu, zostawiam do degustacji

Ogródek Hanusi po zimie 12:18, 25 sty 2013

Do góry
Spacer zaliczony...zero na wskaźniku,odczuwalny lekki mrozik.
Rajski ogród Ani 12:13, 25 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
tom gapa, myślałam, że tylko kwiczoł Bogdzi

nie umniejszaj sobie, jesteś niezła!!
u mnie samo jabłuszko czeka na kwiczoła

Ogród, a może coś więcej..... 12:12, 25 sty 2013

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.

Teraz przedstawię zdjęcia mojej szkółki, no w zasadzie przedszkola. Zdjęcia są z zeszłego roku oraz z przed dwóch lat. Na chwilę obecną szkółka jest trochę okrojona z powodu tegorocznej matury. Z trudem powstrzymywałem się w zeszłym roku przed rozmnażaniem kolejnych roślin. No ale cóż, są rzeczy ważne i ważniejsze.

Pierwszy sezon w tunelu foliowym, który został zacieniony i wyposażony w automatyczny system zamgławiania.

Hortensja ogrodowa

Ukorzeniona Trzmielina Fortune'a 'Emerald Gold'

Ukorzeniona tawuła japońska

Sadzonki kostrzewa sina

Rośliny pod cieniówką.

Hibiskus ketmia duc de brabant w gruncie

Zywotnik zachodni w gruncie
Różanka - ratować czy likwidować? 12:11, 25 sty 2013

Do góry
Witam bardzo serdecznie wszystkich Ogrodomaniaków. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą nieocenioną pomoc.
3 lata temu założyłam różankę. Jako, że nie bardzo znałam się na różach, zamówiłam przez Internet (!) te, które 'na oko' wydawały mi się najładniejsze. Teraz nawet nie wiem jakie to są odmiany. Po pewnych perypetiach z dostawą róże dotarły. Nawet moje mało wprawne oko ogrodnika zauważyło, że niektóre są jakby chore. (czarna plamistość) Pomyślałam sobie, to nic, w przyszłym roku opryskam - wyzdrowieją. Niestety już 3 rok tak "zdrowieją". Pewnie ma też znaczenie to, że są same w jednym skupisku (24 sztuki), w związku z tym jak jedna chora to reszta się pewnie zaraża.
Róże są posadzone od strony południowej, od północnej osłonięte są domem. Przez ponad 8h mają słońce, biorąc pod uwagę wiatry są w miejscu dosyć przewiewnym, w ziemi piaszczysto-gliniastej, co roku nawożone specjalnymi nawozami do róż. Mimo stosowania oprysku (Score 250), ciągle chorują.
Nie wiem co robić i zwracam się do Was z gorącą prośbą po poradę. Czy mam ją zlikwidować i lepiej wybrać odmiany? Zmienić miejsce? Ratować?
Dodam, że niestety są wyłożone agrowłókniną (tak wiem, że to straszny błąd, na wiosnę zamierzam to zlikwidować) i wyściółkowane korą sosnową.
Dla lepszego zobrazowania dołączam zdjęcie. Zdjęcie z czerwca 2012r.

Mam nadzieję, że zrobiłam wszystko jak trzeba - to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość.
Co z tym ogródeczkiem począć 11:54, 25 sty 2013

Do góry
I jeszcze troszkę wszystkie piękne ciężko zdecydować się na jedno czy dwa zdjęcia

ogrodoweimpresjejolki 11:49, 25 sty 2013

Do góry
Irenko, butelki zbieram dla Ciebie, a korki do mojej kolekcji

Irenko, do tematu wina, butelek i korków wrócę wieczorkiem

temat rzeka - pełna wina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies