Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz mały raj na ziemi :) 23:48, 12 sty 2013

Do góry
U nas dzisiaj już biało wszędzie i śniegu cały czas przybywa ale pokaże Wam jeszcze fotki z okresu międy świętami a Sylwestrem...
Piekny mnrozik....

Kolorowe rabaty 23:46, 12 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pewnie,że przyjdzie....jak zawsze! Jednego roku wcześniej,innego ciut później,ale zawsze na nią czekamy!

Jest na razie za morzem,ale już płynie!

Hania postaram się o sanatorium nad morzem Może się uda )))))
Mój ogród w cieniu drzew 23:27, 12 sty 2013

Do góry
Moniczko no właśnie zamierzam mysleć coś pomału nad tą skarpą ...

Toszka, te iglaki ( jedyne w ogrodzie poza tujami ) to sosny, ale faktycznie takie sietniaki z nich, chyba dlatego, że nikt o nie nie dbał od małego i jeszcze sporo cienia mają To są takie dwie grupki ( ta za huśtawkami - 3 sztuki ) i ta grupka za rabatą do przeróbki koło bramy wjazdowej ( też 3 sztuki )

nie uważacie, że na tym zdjęciu widać, że ta rabata przed musi być dużo większa niż teraz, bo te sosny ją przytłaczają ?
A miało być tak pięknie.... 23:16, 12 sty 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Zdrowi, Dziękje Aniu
A ja zapobiegawczo objadam się grapefruitami sweet

a wiesz Reniu ,że ja też nie powinnam ich jeść bo grapefruity nie idą w parze z lekami na obniżenie cholesterolu i jak lubię sweety to w tamtym roku nie mogłam na nie patrzeć a teraz po chorobie po 2 dziennie zjadam
Zostawię Ci kwiatucha na weekend
Igiełkowy ogródeczek 23:14, 12 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Nieszka- tak mam, to chodzi o magical moonlight, już parę razy ją opisywałam, zobaczcie na 74 i 15 stronie. Jest piękna i jestem nią zachwycona, ale jeszcze nie przetestowana, to jej pierwsza zima, mam dwie sadzonki rosną koło siebie, oby dwie pięknie kwitły, wielkość kwiatów zwala z nóg. Nie przebarwia się na różowo i zakwita wcześniej od limki:

Zwalająca z nóg jest...
Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 23:08, 12 sty 2013

Do góry
Tawuła śliwolistna - Spiraea prunifolia 23:05, 12 sty 2013

Do góry
i jesienne liście...
Tawuła śliwolistna - Spiraea prunifolia 23:03, 12 sty 2013

Do góry
wiosną...
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:56, 12 sty 2013

Do góry
Toszka napisał(a)

Toszka, będę ciąć jak oszalała w tym roku.
Zobacz jakie mam świerki srebrne posadzone oczywiście za blisko siebie. Ale te ich wiosenne przyrosty takie piękne błękitne że nie miałam serca
Jak tak patrzę na nie to nie wiem czy już nie jest za późno...

No ale skoro napisałaś że takiego 10 latka wyprowadziłaś na ludzi. Tylko co tymi "czubkami" dość wybujałymi zrobić?

Nieszka, to może odwagi do cięcia ci dodam jak powiem, że po uszczyknięciu jednej "świeczki" w drugim przyroście uzyskasz 3-5 nowych Czym krócej uszczykujesz tym (z moich obserwacji) więcej przyrostów uzyskasz. O ucinaniu świerkom czubków pisała Danusia w dziale o świerku serbskim. Zasada jest dokładnie ta sama. Powiem ci więcej - my z naszym świerkowym przewodnikiem walczymy kto pierwszy - my przewodnik ciach, a świerk zaraz stawia boczną gałązkę i robi z niej nowy przewodnik. No to my ciach, a on swoje Ale dzięki temu gęstsze są piętra nowych gałązek, no i opanowany wzrost. Bogusław w swoim wątku ładnie pokazał, że dopóki na gałązce są igły doputy gałązka ma zdolność wytworzenia nowych.
Jeśli masz obawy to pierwszy raz ciachnij gdzieś od tyłu, w niewidoczny miejscu i zobacz sama

Przyznam się szczerze, że odkąd tnę nozycami to już nie patrzę świeczka to ci, czy gałązka. W drugim roku nie widać już ciachniętych gałązek.
Znajoma ma żywopłot ze zwykłych świerków. Ten żywopłot ma minimum 40lat, i zawsze cięty jest w październiku...a więc cięte są gałązki, a nie świeczki.

Masz bardzo urokliwy zakątek z ławeczką

Toszka ja już napewno wiem że moje świerki czeka szalony fryzjer, a raczej fryzjerka. Będę ciąć i płakać Uwielbiam "miziać" te wiosenne przyrosty świerkowe, są takie milutkie
A ja w pierwszym roku cięcia wyglądają takie świeczki? Bo rozumiem że zasadą jest to żeby ciachać w fazie świeczki - muszę chyba poszukać artykuły Danusi i cięciu.

A w zakątku muszę chyba dać jeszcze matę na siatkę bo jałowce za ławką jeszcze nie za wielkie i sąsiedni garaż troszkę psuje efekt

Gosia, nie dość że łączy nas planowane ciurkadełko to jeszcze podobne świerkowe problemy mamy
Lysichiton - tulejnik 22:52, 12 sty 2013

Do góry
Świetnie daje sobie radę na podmokłych stanowiskach, czyli niekoniecznie musi stać w wodzie czy w błocie. W Przelewicach rośnie na podmokłych łąkach.
Czy dobrze rośnie na wilgotnych rabatach, trudno mi powiedzieć, nigdy na takich go nie sadziłem. Czasem rabata wygląda na wilgotną, a gdy kopniemy jeden szpadel, to podsiąka, pokazuje się woda. Takie miejsca są wystarczające pod uprawę.
Z powodzeniem uprawiałem lysichitony w donicach z żyzną ziemią i sporą ilością osmokote. Wówczas podstawą jest ciągłe nawadnianie.
Pod uprawę tulejników można zrobić sztuczne bagienko. Dół należy wyścielić folią - najlepiej EPDM, jego głębokość powinna przekraczać 0,5 m ze względu na głęboki system korzeniowy. Miejsce należy wybrać na stałe, ponieważ nie przepadają za przesadzaniem.
W korzystnych warunkach zakwitną między 4 a 6 rokiem uprawy. Z moich doświadczeń wynika, że pierwsze dwa lata ciężko się aklimatyzują.

Na zdjęciach Danusi widać wilgotne stanowisko, a lysichitony są w niezłej kondycji. Czy to sztuczne stanowisko (izolator), czy może woda jest na kopnięcie szpadlem, tego nie wiemy.

Czterolatek na błotnistym stanowisku. To najlepsze miejsce pod uprawę.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:26, 12 sty 2013

Do góry
Grandiflora

Annabelle-dopiero w pączkach

Vanilla fraise
W Gąszczu u Tess 22:13, 12 sty 2013

Do góry
Miłego weekendu Tesiu

Mój 4 arowy azyl... 22:12, 12 sty 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu zasypało Tobie komputer?

Celinko, na szczęście nie, ale zajęta byłam / zakupy robilam, piekłam, gotowałam/ i nie mogłam nawet na chwilę tu wpaść.
Taką piękność dostałam

takiej nie widziałam! bardzo "żylkowa"-orginalna!

Rajski ogród Ani 22:05, 12 sty 2013

Do góry
No to mamy zimę

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:02, 12 sty 2013

Do góry
to na zakończenie moja prawie pierwsza NN -po niej była Limelight i tak już poleciało

wciąż nierozszyfrowana

Moje poletko 21:59, 12 sty 2013

Do góry
Celina napisał(a)

ale krzaczory - no ku radości i tych patrzących

masz jeszcze jakieś krzaczory ?

Ale nie tak widowiskowe!
hortensje, berberysy bukszpany.Te ostatnie są fajne ,mają po ok 1.50 i jeszcze coś by sie znalazło

Świetne zestawienie kolorystyczne. Byle do wiosny. Pozdrawiam
Ogródkowy chaos u monitki 21:57, 12 sty 2013

Do góry
A u nas znowu zima...śniegu dosypało. Wczoraj wracałam z pracy dwie godziny, miasto było zakorkowane a na drogach lodowiska...jak wysiadłam z samochodu po podróży 20 km/h to nogi miałam jak z waty. Nigdy więcej takich wrażeń....w gazetach wyczytałam że w mieście było 49 kolizji i jeden wypadek...
Za to w ogródku taka zima ładnie wygląda
kulki pod pierzynką

hortensja w czapie

jeżówka

rozplenica

jak widać najwięcej radochy z zimy maja dzieciaki ...u nas nawet żjeżdżalnia została odśnieżona

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:53, 12 sty 2013

Do góry
Gosia bukietowych i drzewiastych ciut ponad 20 znam takich którzy mają znacznie , znacznie więcej
właściwie 10 to byłby full wypas

Ela zapraszam częściej myślę że nudno nie będziea ten wątek istnieje dopiero od tygodnia

Phantom tutaj też nie w pełni formy -przesadzana

znalazłem Fantasie i Ripple (ogrodowe nowej generacji)

Mój kawałek raju II 21:47, 12 sty 2013

Do góry
Celina napisał(a)

Rosemary Harkness (Harrowbond)

Znalazłam

no ślicznie Celinko i zapisz sobie w zeszyt co byś miała na przyszłość
Moja działka. 21:45, 12 sty 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Trzy dni potrzebowały żeby się rozwinąc, a za oknem też sypie

bardzo szybko dały radęPozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies