coś tam się wspina, szału jeszcze nie ma, ale dla bluszczu kotlina jest ciężka
jeśli w tym miejscu jest sporo cienia to możesz "wrzucić" zadarniającą Runiankę japońską, Z wyższych bylin Cimicifuga racemosa czyli Pluskwica, Zawilce Anemone sylvestris (białe wiosenne) oraz z krzewów Hortensje bukietowe i paprocie, funkie, żurawki...wiosną polubią to miejsce Narcyzy...
Inna rzecz, że jest to zupełnie inny rodzaj cienia, czyli cień rzucany przez budynek,a nie przez istniejącą roślinność, a ja je jednak rozróżniam, bo przy budynku można pozwolić sobie na rośliny, które rosną również w częściowym słońcu, a w głębokim cieniu rzucanym przez drzewa już nie...
Ja mam tylko te rude najpopularniejsze o nazwie Sunny Morning ale rosną dobrze nie liczac ze poskrzypek na nich urzeduje. .
Tak wyglądają moje
Mnie by one w zupełności wystarczyły. I jeszcze jak bym się nimi cieszyła.
Na zdjeciu sa wszystkie jakie miałam. Dwie wysłałam na jesieni Mai dwie dałam Weronice i jeszcze obiecałam Ani ale jesli na wiosnę okaże sie ze coś mi jeszcze zostaje to i Tobie wyślę chociaż jedną cebulke.
Elizo, na forum coraz częściej mówi się o wiośnie. Dziewczyny biorą się za sianie. Ja chcę wsiać powojniki, ale czy z tego coś będzie, nie wiem. U nas świeci cudne słoneczko, dni coraz dłuższe, do wiosny coraz bliżej.
A powojniki można siać? Czy to jednoroczne i wieloletnie?
Długo zastanawiałam się,czy napisać nowy wątek o swoim ogrodzie.Tym bardziej,że ja dopiero zaczynam przygodę ze swoim ogrodem.Wszystko ma ok 2-latek a więc jest jeszcze małe.Cały obszar ma 1-hektar,więc jest to spory kawałek do obsadzenia.To co jest teraz zrobione to jest małą częścią.Mam nadzieje,że mi pomożecie troszkę w tej zielonej przygodzie z naturą.Krytyka mile widziana.
nooo nieee to takie cuda rosną u nas ??? Są tak niewiarygodnie piękne , ze myślałam , że to z innej planety ... Prześliczny parawanik dla rododendronów... Te wyprostowane łodygi stojące prawie na baczność potęgują ten efekt piękne !!!
Witaj Krzysiu ,
mam do Ciebie pyt. tech . jak wysoko jest wylewka nad poziomem lustra wody?
na wiosnę chcę zrobić coś podobnego i nie bardzo wiem jak wysoko ją zamontować żeby był taki ładny strumień wody .
pozdrawiam Ewa.