Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 19:02, 17 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dużo zależy od tego jak wiele jest tej gliny w ziemi. Jeśli jest to taka glina z której prawie garnki można lepic to lepiej wogóle rh nie sadzic albo posadzic w specjalnie przygotowanej ,,donicy" inaczej mówiąc kawałku murku o wysokosci do 0,5 m i szerokosci ponad metr.. Pod tą donicą wymieszac ziemię z dużą ilością piachu by woda mogła odpływac a w donicę dac ziemię przywiezioną skądś i zmieszaną z kwaśnym torfem.Nie polecam ziemi z worków bo najczęściej nie utrzymuje wogóle wody , najlepsza ziemia gdzies z pola czy innego ogrodu oczywiście już nie taka gliniasta .No i jeszcze raz powtórze rh nie może byc posadzony głębiej niż rósł w doniczce.

Ulalala... niedobrze u mnie glina i to jeszcze na "humus" poprzedni właściciele nawieźli tony gliny...., którą mam zamiar wykopać wiosną (jakbym wcześniej była tego świadoma, to na początku bym to zrobiła) i wlaśnie nawieźć normalnej ziemi i wymieszać z piaseczkiem wydmowym. Spróbuję w gruncie posadzić, bo na donicę miejsca nie ma, za mała działka ... Też zauważyłam, że ta ziemia z worków w ogóle nie utrzymuje wilgoci,chociaż sądziłam początkowo, że może ja za mało podlewam, no ale ileż można wody lać w jedno miejsce ) parę razy nawet ją wykopywalam i mieszałam z gruntem rodzimym i było ok. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Z okazji 15 tys. postów gratuluję i pozostawiam najładniejszego ptaszka jaki u mnie na działce zagościł wyjątkowa okazja

Judaszowiec kanadyjski " Forest Pansy" 18:52, 17 sty 2013

Do góry
'Forest Pansy' w Arboretum Bolestraszyce
Moja największa pasja - ogród 18:47, 17 sty 2013

Do góry
kasik778 napisał(a)
A propos planów rozmnażania roślin to w trzech słoikach mam teraz kilkadziesiąt sadzonek bluszczu od sąsiada

Mam do obsadzenia kilkadziesiąt metrów siatki, trochę już mnie męczy fakt, ze jestem widoczna z każdej strony, a chciałabym mieć troszkę prywatności na własnym podwórku

od sąsiada dostałam reklamówkę bluszczu i pocięłam go na kawałki, włożyłam do wody, może się uda choć część ukorzenić

tak to wygląda teraz

Kasik, dosłownie w ten sam sposób ukorzeniłam mój bluszcz, który teraz rośnie na klonie. Zerwałam z jakiegoś płotu i dosłownie prawie całą zimę stały w wodzie. Pięknie się ukorzeniły, a potem wsadziłam pod klonem. Bluszcz na początku słabo rośnie, ale potem nadrabia straty. Im starszy tym piękniejszy.
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 18:40, 17 sty 2013

Do góry
Ano, to z niedawno założonego Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie, tu trochę dalsza perspektywa, robi na żywo wrażenie i można wszystkiego pomacać Tam w środku są takie kieszenie z filcu i w nich są powsadzane te rośliny.

SOB to bardzo fajne miejsce - duża przestrzeń pod nowe kolekcje i od razu myślą o rozruszaniu programów edukacyjnych dla różnych grup wiekowych

mają też fajną wieżę widokową skąd sporą część panoramy Śląska widać:
Hej witam was :-) 18:39, 17 sty 2013

Do góry

Zdjęcia wgrywają się

Witam również
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:35, 17 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Sebek wklejaj...działa

Irenko - tutaj je zaznaczyłem bezpośrednio po posadzeniu 30 kwietnia - miały po jednym pędzie

Wczesnym latem

Wyszukałem je na wątku, bo na drugim lapku mam zgrane zdjęcia - ale chyba wystarczy???

A teraz się pożalę! Bo ferie mam i choróbsko mnie dopadło.....No i jak żyć????
Moje roślinki 18:34, 17 sty 2013

Do góry

Kwiatki i rabatki u Elizy 18:34, 17 sty 2013

Do góry
Posadziłam cebulę na szczypiorek... czekałam, czekałam i w końcu jest... uwielbiam twarożek ze świeżym szczypiorkiem... a Wy?
Mam już trochę swojej wiosny

Moje roślinki 18:34, 17 sty 2013

Do góry

Moje roślinki 18:33, 17 sty 2013

Do góry

Moje roślinki 18:31, 17 sty 2013

Do góry
I wczorajszy spacer nad Wartę

Moje roślinki 18:29, 17 sty 2013

Do góry
Zasypane rabaty

I "orzeł" na śniegu
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 18:28, 17 sty 2013

Do góry
Ozz napisał(a)
Na większe areały to na razie są bardziej marzenia niż plany... ale od czegoś trzeba zacząć

A na balkonie... może jakaś skromna zielona ściana:

(ogród botaniczny w Mikołowie)

Ta skromna ściana wygląda imponująco
Moje roślinki 18:28, 17 sty 2013

Do góry

Czermień błotna - Calla palustris 18:26, 17 sty 2013

Do góry
Calla palustris czermień błotna
Europa, Azja, Ameryka Północna.
Niska (30 cm) bylina o zielonych kłączach czołgających się po powierzchni podłoża. Liście sercowate, ciemnozielone, błyszczące. Kwiaty białe zebrane w kolbę, którą podobnie jak u tulejnika otacza biała pochwa (spatha). Owocostan składa się z mięsistych jagód o intensywnej czerwonej barwie.
Kwitnie od maja do końca sierpnia.
W naturze zasiedla bagniste zbiorniki zazwyczaj o podłożu torfowym, podmokłe i zacienione brzegi jezior.
Znana nam kalla Zantedeschia aethioptica uprawiana na kwiat cięty, to jej kuzynka z Afryki.
Czermień błotna nadaje się do naturalistycznych ogrodów, dobrze rośnie w stawach, sadzawkach i dużych oczkach wodnych o żyznym podłożu. Roślina nie trzyma się miejsca sadzenia.
Mało przydatna do uprawy pojemnikowej.

Moje roślinki 18:26, 17 sty 2013

Do góry
Zimowa pogoda z lekkim mrozem sprzyja spacerom.Chodzimy z córką codziennie po okolicy.Na początek kilka fotek z przedwczorajszego spaceru po polach

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:18, 17 sty 2013

Do góry
Marzenko gratulacje . Zdjęcie się pewnie nie wgra.

.

O wgrało się, niespodzianka.

Zielony Punkt - ogród Finki 18:12, 17 sty 2013

Do góry
tak na szybko odnalazłam jeszcze takie...Irenko to ta niebieska chmura

jak widać na moich zdjęciach nigdy nie gra pierwszych skrzypiec, nie wiem dlaczego jej tak nie doceniam...
a tu z różą 'Heike', którą upodobał sobie nasz ogrodowiskowy Elfik, kwitnie non stop

a tu szałwie z mojej produkcji, w tym roku też będą te, a także białe...

MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 18:11, 17 sty 2013

Do góry
Na większe areały to na razie są bardziej marzenia niż plany... ale od czegoś trzeba zacząć

A na balkonie... może jakaś skromna zielona ściana:

(ogród botaniczny w Mikołowie)
Rododendronowy ogród II. 18:10, 17 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
I ja się przyłączę do gratulacji
i też tulipek

Irenko a Ty tych postów masz jeszcze więcej i to dużo więcej, ale Ty jesteś młodsza to i nogi szybciej Cię po wątkach nosza , a rekordzistkąjest chyba Ania Monte , bo że wszystkich ,,na łeb " bije Danusia to wiadomo. Dzięki Irciu, czytałam że też zamówiłaś cynobrówki i lilie wielkości Waligóry.To bedzie radocha jak zakwitna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies