Ja mam nawet bliżej bo wszystko mam w strasznym zagęszczeniu, ale potem można wycinać te gałązki co dotykają, zasłaniają. Ale jeśli masz miejsce - to 1 m
W Łomiankach w sobotę przejeżdżałam, Florpak jest chyba niezły i na końcu także duże centrum Dasz radę.
Jakby co, zapraszam na moją stronę przez Babice
Zamiast tylu decyzji po prostu posadź pod nr.10 świerk serbski, tylko ładny egz.
A te wszystkie z lewej same miskanty albo jeden gat iglaków tylko np. różnej wielkości.
Niekoniecznie z ligustru, może być z cisa lub graba - także do strzyżenia, będzie podobnie ale szlachetniej
Linie rabat należałoby ładniej porpowadzić ciągłą linią bez poszarpań i jakos przy furtce zrobić fajne przejście z jednej na drugą. Na rogu tarasu rabate wyspową aby od furtki nie było wszystkiego widać. Nawet ekran narożny z cisa.
Jeśli dużo żywopłotów do strzyżenia to opłaca się zainwestować w sprzęt spalinowy na wysięgniku, z regulowanym kątem cięcia. Wtedy cięcie to przyjemność
Jeżeli chodzi o tę rabatę z kulą smaragd.
Wszystko wyrzucam. Kulę przesadzam tak jak napisałem wyżej. A tutaj sadzę stożek cisa 120 -130 cm a pod nim jakąś jasną żurawkę. Co o tym sądzicie ?
Gdzieś tą kulę muszę przesadzić no bo przecież ładna jest. Jak była sadzona to jakoś mi nie pasowało, trochę za niska tak jak pisaliście, dlatego chciałem ją puścić do góry i stworzyć drugą wyżej a potem trzecią (ale ile by to trwało - chyba z 10 lat)
Popieram żeby przesadzić tę kulkę z tui, jednak stożek to nie jest dobre rozwiązanie. Gdyby ta rabata m=była większa to tak, ale ona ma nie więcej niż metr chyba?
Tutaj potrzeba czegoś piennego ale wyżej kulka żeby była.
Może być nawet żółta tuja lub cyprysik i pod nim żurawka lub pachysandra.
Witaj Olgo.
Wasza działka to prawdzimy raj dla ogrodnika. Ja bym nie miała wątpliwości co posadzić, jednak na pewno nie wolno kupowac po jednej sztuce.
Aby zmierzyć się z trudną sztuką jaką jest projektowanie ogrodu na początek powinnaś się zapoznać z lekturą artykułów o tym jak zaplanować, zaprojektować i założyć ogród. Napisałam je aby szczegółowo przedstawić ten proces, są także zdjęcia i opisy.
Proszę zapoznaj się na początku, aby od razu na wstępie nie popełnić błędów.
Tak na pierwszy rzut oka domek stoi w pięknym otoczeniu, nie ma żadnych brzydkich budynków.
Możesz sobie poszaleć. Ja bym chciała oczywiście otulić taras wypoczynkowy jakąś roślinnością aby czuć się w zaciszu.
Na trawniku także można stworzyć rabaty, wrzosowiska z trawami, iglakami, połaciami roślin zimozielonych, ale liściastych (irgi, trzmieliny).
Pasują tutaj różaneczniki także.
Te drzewa po prawej za tarasem także można włączyć w zewnętrzną rabatę przy płocie tworząc taki "jęzor".
Pamiętaj, taki teren to duże koszty, bo roślin potrzeba dużo. Jeśli nie dysponujesz teraz zasobami, stwórz żłobek dla roslin i samodzielnie rozmnażaj co się da. Głównie te rośliny których będziesz sadzić duże ilości.