Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zjazd u Monteverde wrzesień 2011 08:27, 26 wrz 2011

Do góry
justi napisał(a)

Tego nie mam
Ogród amatora - proszę o pomoc 08:21, 26 wrz 2011

Do góry
Ja mam nawet bliżej bo wszystko mam w strasznym zagęszczeniu, ale potem można wycinać te gałązki co dotykają, zasłaniają. Ale jeśli masz miejsce - to 1 m
Ogród amatora - proszę o pomoc 08:19, 26 wrz 2011

Do góry
W Łomiankach w sobotę przejeżdżałam, Florpak jest chyba niezły i na końcu także duże centrum Dasz radę.
Jakby co, zapraszam na moją stronę przez Babice
Prawie centralna rabata pod sosną 08:18, 26 wrz 2011

Do góry
Nutkajskie potrafią byc kapryśne i zrzucają mase gałązek - zostają gołe w jeden rok
Od planów do... spełnienia marzeń 08:16, 26 wrz 2011

Do góry
Jest sporo odmian hodowlanych nowych brzóz, nawet o czerwonych liściach. Mnie się podobają himalajskie i papierowe.
Ja też zaczynam:) 08:15, 26 wrz 2011

Do góry
Zamiast tylu decyzji po prostu posadź pod nr.10 świerk serbski, tylko ładny egz.
A te wszystkie z lewej same miskanty albo jeden gat iglaków tylko np. różnej wielkości.
Ja też zaczynam:) 08:13, 26 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Danusiu wklejam linka do iglaka o którego pytałam...Co to za drzewko?

http://www.gardenarium.pl/photos/project/15/2486/skanuj0039.jpg

To Picea orientalis "Aurea". Ma żółte przyrosty wiosną, potem zielenieją.
Bałagan w przedogródku 08:10, 26 wrz 2011

Do góry
Brawo Brawo

Rysiek dużo ładniej wygląda
Masz sporo roślin które tworzą strukturę ogrodu i ładnie wyglądają

Ładnie o nie zadbaj, ogólny widok ogrodu jest superowy
Bałagan w przedogródku 08:09, 26 wrz 2011

Do góry
bukszpanowo napisał(a)
Poszalałm już troszkę, usunęłam kamienie wokół Ryśka, kanciki w małej części zrobione, podcięłam trochę jałowca, ale on mi jest za wysoki na tę rabatę, na razie nie wywalam , ale , ale....

Żurawki dokupię inne, ale u nas coś za wielkiego wyboru nie ma. Poszukam w Łodzi.

Danuś dlaczego nie bardzo lubisz tych "Palace Purple"?

Jutro pracowity dzień, ale lubię takie wyzwania !

Z Twoich okolic jest Shrekol - popytaj u niego o dobre adresy zakupu
Ogród amatora - proszę o pomoc 08:07, 26 wrz 2011

Do góry
Rób spokojnie, ale widzę że ogrodniczka poczuła pasję
Skąd jesteś? Dziewczyny podpowiedzą gdzi są szkółki może. Profil edytuj "Skąd"
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 08:05, 26 wrz 2011

Do góry
Dobra cena ale czy zwarty? i ładny?
Ogródek vesper - pomożecie? 08:04, 26 wrz 2011

Do góry
vesper napisał(a)
I mam do Was jeszcze pytanie, czy nie byłoby lepiej pociągnąć z drugiej strony furtki (oznaczone strzałaką na planie) żywopłot również z ligustru zamiast sadzić tuje szmaragd jak planowałam? Czytałam, że jesień to dobry moment na sadzenie żywopłotu.

Niekoniecznie z ligustru, może być z cisa lub graba - także do strzyżenia, będzie podobnie ale szlachetniej

Linie rabat należałoby ładniej porpowadzić ciągłą linią bez poszarpań i jakos przy furtce zrobić fajne przejście z jednej na drugą. Na rogu tarasu rabate wyspową aby od furtki nie było wszystkiego widać. Nawet ekran narożny z cisa.
Ogródek vesper - pomożecie? 08:00, 26 wrz 2011

Do góry
Jeśli dużo żywopłotów do strzyżenia to opłaca się zainwestować w sprzęt spalinowy na wysięgniku, z regulowanym kątem cięcia. Wtedy cięcie to przyjemność
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:53, 26 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia pisałaś o kostkach z innego materiału jak tu z kamienia czy z betonu, albo z drutu. Ja sobie umyśliłam takie zrobić samemu ze trzy sztuki gdzieś na ogrodzie przy rabatach walnąć. Mam gdzieś w inspiracjach takie kostki z drutu wypełnione dużymi kamieniami, tylko nie mogę znaleźć tego teraz.
I wstaw tu proszę (jak masz inspirację oczywiście) tego twojego wielgachnego bonsai z Grabu. Bo zachodzę w głowę jak miałby on wyglądać.
Pwl miło, ze zajrzałeś, zapraszam częściej wraz z inspiracjami. na graby się jeszcze nie zdecydowałam. Będę o nich myślała przy projektowaniu kolejnych rabt. Najpierw muszę się uporac z tym przodem.

Pisałam artykuły i są tam zdjęcia takich kostek z drutu.

Pooglądaj galerie w Appeltern (ogr. holenderskie) i chyba Hyde Hall w Anglii.
To są tzw,. gabiony - można je wypełniać nawet gruzem, cegłami.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:49, 26 wrz 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Danusiu, pokazałaś zdjęcie bonsai z cyprysika za 390 zł. A ja na tym zdjęciu z Waszej realizacji widzę bonsai i od razu mi się kojarzy z kosztem kilku tysięcy zł ok. 5-7 tys zł. A może się mylę, może to jest dużo tańsze, wyprowadź mnie jak coś z błędu, bo może żyję w nieświadomości.

Ten bonsai (przypomnę, że z cisa) kosztował 7.500 zł - warto bo to cis
Mój pierwszy raz. 07:38, 26 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebciu, niekoniecznie, można ładnie przyciąć w kulki, dowiązać te co wyłażą poza obrys i będzie dużo ładniej. Lawenda i trzm. ładnie wyglądają

Czyli mówisz, że nie zmarzną?

Tak czy tak, ciął czy nie ciął, może coś zmarznąć. Ja bym przycięła a na wiosnę ponownie dociąć to co zmarznięte i wypuści na nowo.

Mówię, że mogą młode gałązki zmarznąc, ale przycięłąbym jak nic
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 07:35, 26 wrz 2011

Do góry
Chyba że stożek wejdzie jakiś duży jeśli nie ma dużej bryły korzeniowej.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 07:34, 26 wrz 2011

Do góry
profus napisał(a)

Jeżeli chodzi o tę rabatę z kulą smaragd.
Wszystko wyrzucam. Kulę przesadzam tak jak napisałem wyżej. A tutaj sadzę stożek cisa 120 -130 cm a pod nim jakąś jasną żurawkę. Co o tym sądzicie ?
Gdzieś tą kulę muszę przesadzić no bo przecież ładna jest. Jak była sadzona to jakoś mi nie pasowało, trochę za niska tak jak pisaliście, dlatego chciałem ją puścić do góry i stworzyć drugą wyżej a potem trzecią (ale ile by to trwało - chyba z 10 lat)

Popieram żeby przesadzić tę kulkę z tui, jednak stożek to nie jest dobre rozwiązanie. Gdyby ta rabata m=była większa to tak, ale ona ma nie więcej niż metr chyba?
Tutaj potrzeba czegoś piennego ale wyżej kulka żeby była.

Może być nawet żółta tuja lub cyprysik i pod nim żurawka lub pachysandra.
Jak stworzyć ogród na 3000m2 pola 07:29, 26 wrz 2011

Do góry
Witaj Olgo.
Wasza działka to prawdzimy raj dla ogrodnika. Ja bym nie miała wątpliwości co posadzić, jednak na pewno nie wolno kupowac po jednej sztuce.

Aby zmierzyć się z trudną sztuką jaką jest projektowanie ogrodu na początek powinnaś się zapoznać z lekturą artykułów o tym jak zaplanować, zaprojektować i założyć ogród. Napisałam je aby szczegółowo przedstawić ten proces, są także zdjęcia i opisy.

Proszę zapoznaj się na początku, aby od razu na wstępie nie popełnić błędów.

Jak zaprojektować i założyć ogród - poczytaj tutaj

Potem popatrzymy jak pomóc.

Tak na pierwszy rzut oka domek stoi w pięknym otoczeniu, nie ma żadnych brzydkich budynków.
Możesz sobie poszaleć. Ja bym chciała oczywiście otulić taras wypoczynkowy jakąś roślinnością aby czuć się w zaciszu.
Na trawniku także można stworzyć rabaty, wrzosowiska z trawami, iglakami, połaciami roślin zimozielonych, ale liściastych (irgi, trzmieliny).
Pasują tutaj różaneczniki także.
Te drzewa po prawej za tarasem także można włączyć w zewnętrzną rabatę przy płocie tworząc taki "jęzor".

Pamiętaj, taki teren to duże koszty, bo roślin potrzeba dużo. Jeśli nie dysponujesz teraz zasobami, stwórz żłobek dla roslin i samodzielnie rozmnażaj co się da. Głównie te rośliny których będziesz sadzić duże ilości.
Mój pierwszy raz. 21:26, 25 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sebciu, niekoniecznie, można ładnie przyciąć w kulki, dowiązać te co wyłażą poza obrys i będzie dużo ładniej. Lawenda i trzm. ładnie wyglądają

Czyli mówisz, że nie zmarzną?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies