Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 19:57, 10 lut 2013

Do góry
Witam wszystkich po przerwie
W ogrodzie ....sami wiecie - śnieg. Życie roślinne śpi, niektóre udają, że nie śpią, na przykład ciemierniki, ale życie to też nie jest...
Za to zwierzęce życie w rozkwicie! Ptaki rozmaite całymi stadami buszują po ogrodzie zwabione.... słonecznikiem Dopóki nie wysypaliśmy do karmnika słonecznika stołowały się wróble i sikorki, ale od kiedy mój mąż wymyślił, żeby ptaki ugościć tymi ziarenkami, wieść wśród ptaków się rozniosła i zaczęły się zlatywać takie, że musiałam z książką identyfikować
Jeden z nowych gości - gruboziób, największy polski łuszczak, naprawdę duży

Liliowo i kolorowo:) 19:57, 10 lut 2013

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 19:56, 10 lut 2013

Do góry
Jaki ten świat mały, ważne, że miłość do rodzinnych stron i do kwiatów jest
Pozdrawiam

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 19:54, 10 lut 2013

Do góry
Aniu,jutro M ma miec wolne/czego do końca n ie jestem pewna to podjade do biedronki.Jak będą u nas ładne sadzonki to sobie kupie na pewno.Od p.Podstolca zamawiałam juz i z jednej sadzonki host robiłam po dwie,trzy.Też nie skąpi,jednak okazuje sie,ze jest ten sam gatunek ciemiernika co zamówiłam.Znajoma z innego forum ostatnio wstawiła zdjęcie floksa orange,ale wyszedł jej bardziej czerwono rózowy.Poproszę o poszukanie innej fotki i ci wstawię.

Elu,witam cię.Zaraz wejde popatrzę,ale wolę widzieć co kupuję.W marcu jest spotkanie w Ostaszewie w szkółce,moze tam dostane,bo maja sklep z całymi akcesoriami ogrodowymi.

Aniu,tak kwitł u niej ten floks,jak znajdzie inne zdjęcie to wstawi.

Pszczoły i ule w ogrodach nie tylko angielskich 19:42, 10 lut 2013

Do góry
Giardino di Ninfa - angielski ogród we Włoszech 19:39, 10 lut 2013

Do góry
Wspaniały ogród, cudowne słońce, sama przyjemność taki spacer
Fascynująca kaskada
Pszczoły i ule w ogrodach nie tylko angielskich 19:37, 10 lut 2013

Do góry
Mój tato niedawno w sumie zaczął hobbystycznie zajmować się pszczelarstwem. Ule odziedziczył jeszcze po dziadku, ale w tamtym roku zrobił nowe, nasiał facelii i nasadził marcinków
Miodek jest pyszny a widoki sielskie

Ogrodowi debiutanci 19:36, 10 lut 2013

Do góry
To jeszcze tulipanami Witam oczywiście

WITAM! 19:33, 10 lut 2013

Do góry
Pozdrawiam tulipankiem

Igiełkowy ogródeczek 19:31, 10 lut 2013

Do góry
Chodzi mi o coś takiego:

Żywopłot z cisa z przerwami na wiśnie umbra...
Nie patrzcie na razie na resztę to maje takie tam pierwsze kombinacje.
Przed ścianą jest obwódka z kostki ok 1m, odsunęłabym od niej wiśnie o jakieś 0.5 m czy mogło by tak być, a może coś innego. Chodzi mi o wysłonięcie tej wielkiej jasnej płaszczyzny, muszę jednak przyznać, że choruję trochę na te wiśnie, bardziej w głąb rabatki nie mogą pójść, mam tam pod ziemią GWC- czyli gruntowy wymiennik ciepła- więc w grę wchodzą tylko rośliny o płytkim systemie korzeniowym do 1,5m. Przy ścianie mogłyby natomiast być.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. 19:30, 10 lut 2013

Do góry

Witam i pozdrawiam, życzę pracowitych i zakręconych chwil

Na dobry początek przesylam kwiatka
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:22, 10 lut 2013

Do góry
Zbigniew, i jakie masz doswiadczenia? Bo tutaj sa bardzo rozbiezne.
U mnie w pierwszym roku ani rozowa, ani niebieska nie zakwitla.Ok,musza sie przyjac.Biala Bride kwitla, ale szybko rozowiala,dostawala plam na kwiatach. A le to mlode krzewy wiec wybaczam.

Moze ktos rozpozna odmiane, bo mam z niej sadzonki.Rosna we Francji, nie sa ani nawozone, ani chronione na zime, ale tam maks.- 12 stopni jest.Podejrzewam 'Bouquet Ro.se'
Ogród ogrodniczki 19:22, 10 lut 2013

Do góry
Tak,Gosiu,są cudne.
Wrzucam u siebie inne niż u Uli.

Liliowo i kolorowo:) 19:17, 10 lut 2013

Do góry
Witaj, fajny tytuł......pokaż swoje zbiory i ulubione miejsce wyciszenia.

Storczyki w Singapurze 19:10, 10 lut 2013

Do góry
Wyjątkowe Drzewa harmonijnie łączą supernowoczesne otoczenie Ogrodów z nawiązującymi do tradycji elementami.

Brzegi zbiornika wodnego porastają rośliny bardziej nam znajome...
Od Drzew do świętej krowy wiedzie ścieżka z rabatą bambusową.

Szkoda, że w moim ogrodzie nie wyhoduję tak wspaniałych kęp bambusa.

Odpoczęłam na ławeczce, sprawdziłam, jak mało miejsca mam na karcie pamięci aparatu i w zasadzie chciałam wracać...
Ale coś mnie ciagnęło, żeby iść dalej...
Ogród Leny. 19:10, 10 lut 2013

Do góry
o znalazłem jeszcze ten kolorek przylaszczki -słodki ?
w zeszłym roku mi nie kwitły może w tym

Storczyki w Singapurze 19:01, 10 lut 2013

Do góry
Wyjątkowe Drzewa są rzeczywiście wyjątkowe, ale sądziłam, że są to nowoczesne rzeźby, albo konstrukcje ozdobne. Tymczasem jest to podpora do roślin. Przecież w tropikach epifity mogą czerpać wilgoć z powietrza, wystarczy dać im tylko możliwość wznoszenia się z wykorzystaniem podpory, uczepienia się.
Wyjątkowe drzewa "rosną" w specjalnych "donicach", w których posadzono m.in. bromelie.

A bezpośrednio przy pniu pnącza wpełzające w górę. Na pniach, w specjalnych kieszonkach i matach zamieszkały storczyki, bromelie i oplątwy.

Ogród jest młodziutki, widać jeszcze konstrukcje pomiędzy roślinami, ale wyobraźcie sobie ten gąszcz za kilka lat!

Tutaj - Wyjątkowe Drzewa są wkomponowane w srebrnym ogrodzie, kompozycje są niebiesko-srebrne.
W Singapurze wszyscy są zaangażowani w ochronę przyrody i edukację przyrodniczą. Dlatego szerokie ławki u podstawy donic wykorzystano na edukację.
Mój mały raj na ziemi :) 18:57, 10 lut 2013

Do góry
jeszcze zimno, jeszcze śnieg, ale czuć już zbliżającą się wiosnę !
Lek na całe zło czyli mój ogród 18:54, 10 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
(...) Pozdrawiam i dołączam mojego ciemiernika. Sam się rozsiewa, dzięki czemu mam już kilkanaście nowych krzaczków.

Rozsiewa się!? To pełnia szczęścia! Miałam dwa, które poprzedniej zimy, a właściwie na przedwiośniu wymarzły. Teraz hołubię tego od Ani Monte i z samosiewu cuchnącego. Malutkie są...
A czym karmisz swoje, że tak obficie kwitną?
Rabata od nowa 18:54, 10 lut 2013

Do góry
Dzięki za propozycję, ale nie jestem przekonana ani do tego co Ty zaproponowałeś, ani do swoich koncepcji;-((( Chyba powinnam popatrzeć szerzej na tę część ogrodu, żeby to co chcę zmienić pasowało do siebie. Poniżej szkic tej części i zdjęcie - od strony ulicy.

świerk serbski ma stanowić przesłonę, ale może dobrze byłoby zrobić poprzeczny zielony ekran (tylko z jakich roślin, jak żywopłot ma być ze szmaragdów). Wówczas nie byłoby widać od ulicy reszty ogrodu. Ale tu pojawiają się następne problemy - jak zagospodarować wszystko razem. Gdy będzie ekran, to należałoby chyba posadzić coś ładnego na przedłużeniu ścieżki. Kompostownik chcemy przenieść pod sam płot, wówczas zasłonięty byłby przez widocznego przy nim na zdjęciu iglaka. W jego miejsce chyba można by przesadzić cyprysika groszkowego, a całość obsadzić np hostami (mam takie biało-zielone).

A układ rabaty od przodu mógłby wyglądać tak:

Tylko czy te wszystkie rośliny zmieściłyby się na niej? W wielu miejscach rośnie u mnie żółta pstra trzmielina - czy mogłaby być w miejscu oznaczonym na żółto?

Z tyłu, w narożniku działki na podwyższeniu miały być zioła, ale słabo to wszystko wygląda. W niższej części oznaczonej "A" rosły m.in. konwalie, których chcę się pozbyć, bo ciężko nad nimi zapanować, rosną gdzie chcą i idą w trawę. Chciałam przesadzić tu piwonie, które są w różnych miejscach, ale co dalej z tym miejscem zrobić to nie wiem? Poniżej zdjęcie tego kąta

Im więcej Waszych pięknych ogrodów oglądam, tym bardziej wydaje mi się, że cały mój ogród do niczego się nie nadaje. A najgorsze, że nie wiem jak by to zmienić.

Proszę Was o pomoc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies