Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 16:50, 20 lut 2013

I mnie też. A tak pięknie pachnie.
AniaDS 21:49, 22 lut 2013

Gabrysiu, ciut spóźnione :*
Gabriela 15:36, 24 lut 2013

irena_milek napisał(a)
Gabrysiu, mimo dbania, coś mi schnie ten jaśmin, co robić?

Pszczelarnia napisał(a)
I mnie też. A tak pięknie pachnie.

Moje miłe, ten nasz jaśmin musi mieć dużo światła i chłód, który powoduje że wokół rośliny jest większa wilgotność powietrza. W pomieszczeniach gdzie żyjemy na co dzień, trudno o takie warunki o tej porze roku. Podlewamy tylko letnią, przegotowaną wodą, nie dopuszczamy do przeschnięcia. Musimy udawać przed jaśminem, że jesteśmy na południu Europy.
Mój w szklarence widać daje się oszukać, ma się bardzo dobrze i zawiązał po kwitnieniu małe, owalne intensywnie zielone owocki, zrobiłam im zdjęcie, ale zaraz je obetnę, żeby się nie wysilał na nasiona.

Gabriela 15:59, 24 lut 2013

aldonaz napisał(a)
Przychodzę z rewizytą. Wcześniej już zaglądałam, nie zostawiając jednak śladu. Nie tylko piękny masz ogród, lecz także ciekawy styl życia. Zastanawiam się, czy pracujesz zawodowo – tyle rzeczy potrafisz ogarnąć? Jestem pełna podziwu. Z taką powierzchnią ogrodu masz pole do popisu. Mój ogród jest mały, ale i tak nie daję rady sama. Widzę, że mąż podziela Twoją pasję, a i syn pomaga jest więc łatwiej. Mojego za nic w świecie nie zaciągnęłabym do pracy w ogrodzie. Mówi, że to moja pasja, więc nie powinnam nikogo zmuszać do pomocy. Wiele się można u Ciebie nauczyć – tyle praktycznych porad, przepisów i ciekawostek. A szklarenka marzenie. Będę zaglądać częściej.
Pozdrawiam i załączam kamelię ze Szkocji.

Dziękuję za kamelię, są przepiękne, szkoda że pozostają u nas w sferze marzeń.
Nie wiem, czy mój styl życia jest ciekawy, elementem tego "stylu" są nasze rodzinne, choć nie tylko, podróże ogródkowe po Polsce i Europie. To w zamian za leżenie gdzieś na plaży, dalej mnie nie ciągnie. Oczywiście pracuję nie tylko "w domu i zagrodzie", chociaż nie miałabym nic przeciwko temu żeby być rentierem.
Przy pracy w ogrodzie bardzo ważne jest rodzinne wsparcie. Mój mąż był dzieckiem z miasta, na początku wydawało mu się, że można kopać szpadlem jedną ręką, drugą trzymając w kieszeni i wysłany po warzywa na grządki, nie był w stanie odróżnić pietruszki od marchwi, pora od cebuli, itd. Ale nigdy nie wzbraniał się przed pracą w ogrodzie, mimo że nie jest to wcale jego największa pasja, ma całkiem inną.
Może i Twój mąż da się skusić, ale to chyba powinny być na początek "męskie" prace - kopanie, koszenie trawnika, a nie plewienie rabatek czy grządek. Czyli wszystko to, czego słaba, "taka mala" kobieta przecież sama nie zrobi. I jeszcze jedno - chłopców trzeba nieustannie chwalić.

Gabriela 16:09, 24 lut 2013

Niby się topi ten śnieg, ale z powodu jego znacznej ilości, ogród dalej wygląda jakby spał głębokim zimowym snem, buro jest dzisiaj:

Kwitną jeszcze "walętynkowe" tulipany, piękne i głęboko ciemnoczerwone:

Wiosna jednak idzie, bo wyłazi mięta imbirowa, śliczna, delikatna, z żółtymi plamkami na listkach, jest już od paru lat w tej doniczce, bo z zimowaniem w gruncie jest słabo.

Moje pudło pełne nasion czeka na swój moment, jeszcze chwilę...

A na kalendarzu w tym tygodniu jest piwonia lekarska w odmianie, jakiej teraz już nie ma.

Pozdrawiam i lecę do Was.
hanka_andrus 16:41, 24 lut 2013

Nie jest to to, co pokazałaś na zdjęciu ale u mnie za 3 miesiące już będą.
Ta ostatnia ma różowe płatki i biały środek.
Gabriela 17:05, 24 lut 2013

Haniu, te białe to też są majówki? Marzę o takiej białej, ale nie są do dostania, mam tylko amarantową, stare zdjęcie, teraz już podzielona na wiele części rośnie na króliczouszej.

popcorn 17:16, 24 lut 2013

Gabrysiu boskie te Twoje piwonie! I Hani też!
Zapas nasion imponujący! Powoli wysiewam do doniczek te które chcę pikować, ale sporo czeka na marzec

pozdrawiam!!
Sebek 17:19, 24 lut 2013

I na prawdę to wszyyyystko będziesz siać? Szaleństwo Ja mam trzy torebki nasion i to jeszcze jedną dostaną, a jedną zapomnianą z zeszłego roku!
an_tre 17:20, 24 lut 2013

Gabrysiu dawno u ciebie nie byłam a tu tyle się działo
stuknęła dwusetka gratulacje
pokazałaś śliczny nabytek w postaci kwietnego kalendarza
rozpoczęłaś wiosenny sezon całą gamą kwiatuszkowych nasionek
jednym słowem jesteś zwarta i gotowa na przyjście wiosny
pozdrawiam

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies