Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot
21:05, 20 maj 2015
Jesienne nawożenie (nawet specjalnym nawozem) jest bardzo krytykowane. Pamiętaj o tym. Ja w każdym razie nie mam zamiaru go stosować. Moim zdaniem te tuje jak wyrosną, a ten czas zleci szybko, będą pozytywnie się wyróżniać na tle wszechobecnych szmaragdów, które w tej chwili po prostu przytłaczają krajobraz osiedli domków. Jeżeli już mają metr, to z dwa lata i będzie żywopłocik. Szkoda by było je wyrzucać, żeby zastąpić oklepanymi szmaragdami, które też nie są "demonem" wzrostu.
W internecie znalazłem zdjęcia tych Wagneri i widać, że mogą powstawać na dole luki w kształcie piramidki wynikające z jajowatego pokroju drzewka. Może rzeczywiście między nie - z przodu,w pewnej odległości warto podsadzić coś małego, nadającego się do formowania - bukszpany, berberysy (szybko mają wiosną liście), albo małe cisy (można je dowolnie formować - np. aurea decora).
W internecie znalazłem zdjęcia tych Wagneri i widać, że mogą powstawać na dole luki w kształcie piramidki wynikające z jajowatego pokroju drzewka. Może rzeczywiście między nie - z przodu,w pewnej odległości warto podsadzić coś małego, nadającego się do formowania - bukszpany, berberysy (szybko mają wiosną liście), albo małe cisy (można je dowolnie formować - np. aurea decora).