Może ktoś z Was zna jakiś dobry sklep internetowy z wrzosami?
Taki, żeby był duży wybór i ceny znośne
Bo trawki to kupię na trawki.pl- piszecie, że to dobry sklep
Nie kupuj wrzosów przez internet.... a na pewno nie z Wrzosika... w naszym rejonie jest trochę sklepów z wrzosami... ceny też do przyjęcia i całkiem duże sadzonki można kupić.... nie wiem z jakiego rejonu Podkarpacia jesteś, z odległosci 100 km obstawiam północ Podkarpacia ... więc lepiej jechać te 100 km... a kupić osobiście...
Takie przyjaźnie ogrodowiskowe i Ty nawiążesz A pierwszeństwo się należy, bo przyjaźń jak roślina, by była piękna trzeba o nią dbać
Trawą przerasta wszystko... i trza kancikować.. bez różnicy czy płyty kamienne, czy płyty z bruku....
Są składy materiałów kamiennych.. i można sobie wybierać odpowiednie płyty kamienne... sprzedają na tony.... u nas cena w zależności o rodzaju kamienia..... Najmniej trwały na takie "stopnie" jest piaskowiec.... bo zachodzi glonami.. trzeba kamień impregnować.. Ja sobie z takich kamieni.... urozmaiciłam płaski teren robiąc murki oporowe dla skalniaka.....
Z prefabrykatów będzie zawsze taki "kamień ' równy, te kupowane ze składu są jak kamienie.. nie będą równe na pewno... jak się policzy cenę wyrównywania i segregacji w jakości .... może wyjść drożej....
Tak wygląda z łupka wejście do domu.. miało być na szybko i możliwe do szybkiego przestawienia...bo nie mieliśmy pojęcia jak to jeszcze z tym ogrodem będzie.... i do teraz jeszcze krystalizują się plany....
A to inny kamień..trwały, nie musiałam go impregnować... obłożyłam nim skalniak... i wokół oczka.... i placyk pod karmnik... zdjęcie bałaganiarskie, ale nie mam czasu szukać lepszego.. za skalniakiem mam teraz oczko wodne czyli kałużę
Nie robię trwałych budowli w ogrodzie, bo u mnie za szybko się zmieniają pomysły.... bo właściwie to sama dalej nie wiem co chcę Tzn wiem..chciałabym wszytko mieć ... Ale się nie da
Witam po roku nieobecności w wątku ( ale Ogrodowisko odwiedzam codziennie).
Z moich zeszłorocznych planów niestety nic nie wyszło bo w ciąży nie mogłam wiele zrobić, ale od tego roku i po przeczytaniu po raz kolejny wszystkich informacji o planowaniu i odwiedzeniu pięknych ogrodowiskowych ogrodów postanawiam poprawę i zabieram się od wiosny za ogród.
Może nie od razu za cały ale etapami, metodą małych kroczków.
Będę wdzięczna za opinie i te pozytywne i te krytyczne a jednocześnie proszę o pomoc w doborze roślin
Inspirując się Danusiowymi projektami narysowałam planik ogrodu na przodzie.
Wstępny zarys rabat, a właściwie jednej rabaty istniejącej połączonej w całość z placykiem a'la Danusia.
Kilka ujęć tego miejsca w zimowej szacie w stanie obecnym:
Witam Was wszystkich, jestem tu nowa więc najpierw kilka słów.. podglądam te stronę już parę lat, ale dopiero postanowiłam dołączyć ( mam nadzięję, że będę aktywną forumowiczką), liczę trochę na świeże spojrzenie innych osób na mój ogódek. Mieszkam w środku lasu, gleba częściowo piaszczysta -sucha, miejscami torfowa - wilgotna i wszędzie raczej kwaśna, dużo rudy ( stąd sporo jałowców w moim ogrodzie). Systematycznie będę odsłaniać po kawałku ogród. Ale potrzebuję też pomocy, ten kawałek ogródka na zdjęciu potrzebuje zagospodarowania, póki co są wzdłuż ogrodzenia świerki pospolite, rośliny, które ja tam widzę to jeden różanecznik, funkje, bergenie, i jakas płożąca bylina. Mój ogród jest w stylu leśnym, a częściowo wiejsko-angielskim. Zdjęcie objaśnia kierunki geograficzne oraz wielkość tego kąta. Z góry dziękuję za propozycje
A ja właśnie skorupki po jajkach dla nich zbieram, żeby zmielić i podsypać...
Piękne róże pokazujesz. Dr Jamain pięknie pachnie? Masz róże piękne na przekór piaskom, wiatrom i kontynentalnym warunkom.
Na początek są łańcuchy, a drugi etap jak przejść orlą bez dotykania żelastwa I inne szlaki też
Ania kto późno zaczyna (w Tatrach) ten skrzydeł zbytnio nie rozwinie, był epizod bez żelastwa np Wrota Chałubińskiego -Szpiglasowy Wierch ale epizody podobno się nie liczą