Na dworze pada śnieg, ale jest ledwo minus 2... jutro ma być deszcz i na plusie... ale będziemy pływać!!!
Wstawię sobie wrześniową grandiflorę... ech
Rano byłam z Młodą w jej przyszłej szkole, naszej wiejskiej podstawówce Bardzo miłe wrażenie odniosłam, konkretna nauczycielka, sala ok, ładnie wyposażone sale, czysto, większość sprzętów nowych W marcu zapisy, Młoda ciężko przestraszona, ale od września szalejemy
W Singapurze są dwa ogrody botaniczne: jeden starszy, typowy ogród botaniczny z kolekcją orchidarium i drugi, zupełnie nowy a nawet nowatorski, otwarty dla publiczności w 2012 roku. Wiedziałam, że będę mieć czas tylko na jedną wycieczkę, więc co wybrać?
Koleżanki wróciły oczarowane z orchidarium, a ja w drodze na uroczystą kolacje zobaczyłam ciekawe najnowocześniejsze budynki mieszkalne w Singapurze:
Rewelacyjne futurystyczne wieżowce stojące tuż przy nabrzeżu i ten ogród na dachu...
A u ich stóp dziwne konstrukcje drzewopodone:
Doczytałam w przewodniku, że to właśnie jest najnowocześniejszy, zupełnie futurystyczny ogród, a raczej ogrody nad zatoką: Gardens by the Bay, z charakterystycznymi eliptycznymi kopułami szklarni. Uwaga: szklarnie w tropikach są chłodzone, a nie ogrzewane
Jeszcze widok nocny na Gardens by the Bay i wybór dokonany...
wczoraj upilnowałem takiego oto kawalarza, jak wyjrzałem z za garażu to on się schował za pień, po chwili stukanie, wyglądam on za pień ale w końcu upilnowałem dziada, oto on
Dosłownie na każdym klombie na kampusie uniwersyteckim rosną zarośla helikoniowe z wspaniałym kwiatostanami.
Moje ulubione:
I w większej kępie:
Ale te też są intrygujące:
I jako rabata...
A my byliśmy w Białymstoku akurat w momencie obsadzania wzorów dywanowych. Co prawda bukszpany były wtedy jeszcze malutkie, a fontanny bez wody, ale całość robiła jak najbardziej pozytywne wrażenie Wrzucam parę zdjęć ukazujących pałac wraz z ogrodem od strony parku.
W Singapurze jest niesamowita róznorodność ozdobnych roślin. Opisywany powyżej park ornitologiczny jest jednym z kilkunastu na świecie, który prowadzi pokazową kolekcję helikonii (Heliconia).
Helikonie są tropikalnymi, dużymi roślinami o masie ciemnozielonych liści. Należą do roślin jednoliściennych, są spokrewnione z imbirem, bananowcem a także znanym paciorecznikiem.
Poszczególne gatunki i odmiany mają różne kwiatostany, zawsze wielokolorowe, w formie albo zwisającej
albo wzniesionej.
Zdjęcia zrobione pod śniegiem więc mało widać chyba muszę poczekać na odwilż pierwsze zdjęcie to rabata na którą nie mam pomysłu :/ znalazłam stare zdjęcia z niezabudowanym tarasem . Na rabacie rośnie tylko juka kilka funkji i śliwa ałysza Widać że nic nie osłania rabaty więc podczas wichury wiatr i silna ulewa niszczy wątłe rośliny
Z przodu są iglaki i chyba już tak zostanie dosadzam pod nimi żółte niskie aksamitki bo chyba tylko te kwiaty są w stanie przeżyć w cieniu iglaków i kwaśniej ziemi
Teraz patrząc na letnie zdjecia wszystko wygląda pięknie i soczyście ,a jak nadchodzi sezon to wciąż cos nie tak ,to wieczne dążenie do zmian,milion pomysłów ... Ale każdy chyba tak ma
Teraz "lodowe rośliny"
Lenka, cudne zdjęcia !!!
ale to mnie oczarowało najbardziej
prawda, że zima choc uciążliwa, piękna jest ?