Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Baśniowy" Ogród

"Baśniowy" Ogród

Mala_Mi 17:17, 14 lut 2013

Basia_1987 18:21, 14 lut 2013

Ależ piękną walentynkę dostałam dzięki , walentynek wręcz nie cierpię, ale serduszka cudna, sama mam ją u siebie

Zastanawiam się, czy takie pęknięcie w korze ( tuja na pniu) jest groźne? Z czego to może być?
Mala_Mi 20:15, 14 lut 2013

Basia_1987 napisał(a)
Ależ piękną walentynkę dostałam dzięki , walentynek wręcz nie cierpię, ale serduszka cudna, sama mam ją u siebie

Zastanawiam się, czy takie pęknięcie w korze ( tuja na pniu) jest groźne? Z czego to może być?

Przez moment myślałam, że to moja rabata
Ja też nie świętuję z M tego święta, a szkoda, bo każda okazja do okazania sympatii jest dobra

Natomiast pęknięcie na korze mi się nie podoba. Drzewko jest pozbawione "naczyń krwionośnych", kup mać do smarowania i posmaruj to , może się zagoi. Albo pęknięcie mrozowe, albo uszkodzenie mechaniczne.. Ja się na tym nie znam...ale .... tym drzewo pobiera składniki pokarmowe. Są jeszcze takie bandaże do owijania takich zranień, też pasuje to jakoś zawinąć, by dalej nie pękało. Nasz kolon został uszkodzony mechanicznie i M posmarował i owinął zwykła folią i taśmą. Poszperaj w necie co na to zalecają.
Urszulla 21:22, 14 lut 2013

Skoro nie lubisz Walentynek to kwiatek dla Ciebie

Gosiniak 21:26, 14 lut 2013

Słyszałam, że walentynek nie obchodzisz, ale buziaki zostawiam
To pęknięcie najlepiej zasmarować, ja miałam cyprysika w opłakanym stanie, niestety wywaliłam go ostatecznie bo na reanimację długo bym czekała a i tak nie wiadomy czy by się udało, ale miał na korze taką ranę, nie pęknięcie jak u ciebie, ale może rada specjalisty co do sposobu posmarowania przyda ci się, wszystko jest na zdjęciu. Te informacje dostałam z pogotowia ogrodniczego:

Tam jest napisane zasmarować 2% Topsinem M500SC w farbie emulsyjnej lateksowej bialej.
Basia_1987 22:09, 14 lut 2013

Dzięki Gosiu jutro podjadę do sklepu po ten albo inny środek, zobaczę co doradzą i będą mieć. Dziękuję za kwiatuchy i całusy, od męża dostałam czekoladę, zeżarłam już pół na noc zamiast trochę popościć wstyd się przyznać, ale nie raz mam taki apetyt na słodkie,że mnie rozsadza ,kiedy ta wiosna, chociaż w ogródku by spalił te kalorie
Aha i jeszcze jedna sprawa ,bukszpan ma takie dziwne plamki na końcówkach listków, czy to brak boru?Tak mi się kiedyś o "uszy obiło".
Gosiniak 09:41, 15 lut 2013

Tak to braki, trzeba dolistnie go ponawozić Florovitem, u mnie tak samo na jednym, dobrze że mi o tym przypomniałaś, a było o tym tutaj- ostatnie zdjęcie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-co-neka-bukszpany-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=20
Basia_1987 10:20, 15 lut 2013

Ale ten bor to trzeba kupić w czystej postaci,czy ten składnik jest już we florowicie?
Gosiniak 12:18, 15 lut 2013

Jeśli uda ci się czysty, to i lepiej, ale jak nie to sprawdź tylko czy w florowicie jest bor, bo jakoś znaleźć nie mogę.
agata19762 19:14, 15 lut 2013

hello......

nie lubisz Walentynek.....
szkoda.....i tak życzę Ci Basieńko duuuuuuużo miłości !!!!!!!!!!!!

miłego wieczorku