Wszystkie rośliny jednoroczne i balkonowe posadzone w gruncie wyrwij z korzeniami i zapomnij o nich. To są rośliny do donic.
Natomiast w ogrodzie sadź rośliny drzewiaste, krzewiaste i byliny i trawy ozdobne (Miskanty i rozplenice). Postaraj się wybrać jak najwięcej zimozielonych nie tylko iglastych ale też liściastych.
Na każdą rabate wybierz góra 5 gatunków, a sadź je po kilka i kilkadziesiąt sztuk w plamy. Duże roślinjy jako solitery pojedynczo.
Teraz jesli mamy pomóc czekamy na mapki, bez tego nie da rady
Hortensje Limelight się tnie i można je utrzymywac na odpowiedniej wysokości cięciem
Może i wyrośnie do 3 m, ale ja mam i specjalnie je wyciągam do góry żeby były wyższe a o 3 m raczej nie ma szans.
Posadź je i tnij, a śliwę nie w kulkę tylko normalne drzewko tylko szczepione na pniu, żeby drapak z tego nie był.
Maja ma taką kosiarkę, Rozrzuca skoszoną trawę na lewo i prawo i po jakimś czasie Maja powróciła do normalnej.
Jak je obserwowałam, to za nisko kosiły, prawie po ziemi. To niedobre dla trawy.
Śliwa wiśniowa na pniu, pień około 1,30 i dalej korona.
Dalszą propozycję podtrzymujję i jedną rabatę masz załatwioną.
Proponując jakiekolwiek nasadzenia biorę pod uwagę to co u mnie rośnie na równie słonecznych stanowiskach, jednak pod warunkiem, że dbamy o rabaty i podlewamy rośliny, przynajmniej w pierwszym roku po posadzeniu. Potem dają radę, ale i tak nie skazujmy ich na marną wegetację, tylko podlewajmy jednak. Zaproponowałam hortensje Limelight, ato zupełnie co innego niż H. macrophylla jeśli chodzi o słońce. Nie pisz że jej wody brakuje, jesteś właśnie od tego żeby jej wody dostarczyć
Narysuj plany rabat, bo z samych zdjęć nie wiadomo co gdzie się znajduje i z czym ma pasować.
żurawki, runianki to tylko wypełnienie, a rabaty potrzebują także czegoś wyższego.