Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród od 8 lat... 00:37, 19 lut 2017

Do góry
Cześć! Bardzo ładnie to u Ciebie wygląda. Ja nie mogę nic posadzić w gruncie dookoła zbiornika, ponieważ oczko znajduje się pod okapem masywnej brzozy. Korzenie oplatają zbiornik i pozostają tylko albo wkopane donice dookoła albo maskowanie z kamienia. Dziękuję za rady. Pozdrawiam!
Madżenie ogrodnika sezon 2017 17:09, 18 lut 2017

Do góry
Pewnie że nie ma sie co spieszyc z cięciem, teraz to drzewa owocowe , klony i brzozy bo te później płaczą , reszta może poczekac.U mnie sporo śniegu lezy więc nic nie robię.
Kosolkowa Pasja 12:37, 18 lut 2017

Do góry
Witam się po przerwie! Bardzo, bardzo mi miło że zaglądacie chociaż tu cisza i gospodyni brak! I dziękuję za pochwały mebelkow! Fotek nie mam. Zrobiona jest częściowo jest tylko witrynka.
Ale.. Najważniejsze jest to, że wiosna tuż tuż! Przyleciały żurawie.. Powietrze pachnie już inaczej.. Dziś przycięłam drzewka owocowe, przy okazji cięcia gałązek brzozy, modrzewia i winobluszvzu do wicia wiankow. Cebulowe przebijają się przez zmarznieta jeszcze ziemię. Zaczynają kwitnące przebisniegi
Jeszcze chwilka, jeszcze moment, i trzeba będzie ruszyć pogrzebać w ziemi

Kosolkowa Pasja 12:37, 18 lut 2017

Do góry
Witam się po przerwie! Bardzo, bardzo mi miło że zaglądacie chociaż tu cisza i gospodyni brak! I dziękuję za pochwały mebelkow! Fotek nie mam. Zrobiona jest częściowo jest tylko witrynka.
Ale.. Najważniejsze jest to, że wiosna tuż tuż! Przyleciały żurawie.. Powietrze pachnie już inaczej.. Dziś przycięłam drzewka owocowe, przy okazji cięcia gałązek brzozy, modrzewia i winobluszvzu do wicia wiankow. Cebulowe przebijają się przez zmarznieta jeszcze ziemię. Zaczynają kwitnące przebisniegi
Jeszcze chwilka, jeszcze moment, i trzeba będzie ruszyć pogrzebać w ziemi

Ogród do odnowy 14:27, 17 lut 2017

Do góry
Ja też przy drodze :/ dlatego sobie trochę dżunglę od drogi robię i w sezonie słyszę ją, ale chociaż nie widzę - 3 szpalery żywopłotu : najpierw grab, potem brzozy, a potem sosny
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:28, 17 lut 2017

Do góry
Mój organizm spragniony słońca bieży sobie po graniach i stokach.
Wstyd się przyznać ale ja jeszcze troszkę zimy potrzebuję, żeby rozpocząć wiosnę.

I tak dziękując Ci za raport prac, wiem, że trawnik muszę posypać popiołem albo dolomitem (wkrótce).
Przyciąć jeszcze krzewy (drzewa mam podcięte poza owocowymi). Trawy zostawiam na marzec, niektóre nawet na kwiecień.

Ile jest brzóz na brzozowej, ile dereni i ile innych? Wyliczymy ilość bukszpanów. Dwa chyba trudno ustawić, może trzy w takim skupisku trójkątnym rozrzuconym dla nadania głębokości jeszcze większej (widzę, że brzozy nie są w linijce, więc pasuje)?

Sezon rozpoczęty - miło się czyta.

Ptasi gaj 23:35, 16 lut 2017

Do góry
Kasia można dostać schizy. To sa już dorosłe ogrody skalne, a mój to zalążek. Ja w zeszłym roku nic na skalniaku nie robiłam ale w tym roku się przyłożę to też będę miała za 2-3 lata taki.
Moi goście mówią, żebym nic nie sadziła kamienie robią już urok tego skalniaka. musze coś posadzić bo trawa na nim rośnie i te brzozy sieją nasionami to dopiero koszmar.

Marzena witam. Byle do wiosny.

Ania najważniejsze, że wiesz że to o ciebie chodzi.
Witam, i o radę pytam :-) 19:48, 16 lut 2017

Do góry
Laski brzozowe są już wszędzie Dodatkowo, brzozy to pijusy wody...

Z tego co widzę masz ogród obfitujący w sosny... tym tropem trzeba iść.

Odnośnie ściany - może wystarczy zapytać sąsiada... tak kontrowersyjny kolor można pertraktować

A na fioletowej ścianie mozna posadzić jakieś kuliste drzewka, albo wiśnie bordowe, a dół obsadzić jasnymi miskantami, werbeną, lawendą, stipą (idąć w deseń inspirki, ale nie papugując dosłownie)

Przed ścianą można zbudować jakieś trejaże i obsadzić np. powojnikami.
Witam, i o radę pytam :-) 19:36, 16 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Powiedz mi, dlaczego - jeśli tak irytuje cię fioletowa ściana- nie przemalujesz jej na inny, neutralny kolor?
Widzę dwa wyjścia - albo przemalować, albo zrobić z niej atut i zaplanować kolorystyczne nasadzenia.

Nie mogę jej przemalować, bo nie jest moja Powiem szczerze że ja już się do niej przyzwyczaiłam, ale jak z niej zrobić atut to nie mam pojęcia? Toszka może podrzucisz jakieś inspiracje?
Ja jestem zauroczoną tą rabatą:
https://pl.pinterest.com/pin/502081058444428289/

Może problem jest w tym że uparłam się na brzozy, a może niepotrzebnie?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 15:26, 16 lut 2017

Do góry
Dziękuję
W przerwach na szu-szu czytam Wasze plany i też swoje robię...
Na razie lista zakupowa:
2 magnolie
4 brzozy Long Trunk
Piwonie Shirlej
Białe łubiny
I trawy, trawy traweczki....
O buksach nie wspominam bo to liczba jeszcze nieogarnięta a hortensje ML sprubuję rozmnozyc z wlasnych patyków
W Kruklandii 11:02, 16 lut 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ty już przestań chorować tylko zbieraj siły na orkę

u mnie swieci ale nie mam pojęci a ile stopni

Staram się przestać
Idę dzisiaj ciąć brzozy to się trochę dotlenię i może będzie już lepiej
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:48, 15 lut 2017

Do góry
Agata doszłam do 440 strony, obejrzałam zdjęcia - pięknie. Ogród bardzo ładny a te widoki żyć nie umierać na str. 122. Róża przepiękna ta New Down... czy to jeden krzak czy więcej.
Powiedz ponieważ nie czytałam wpisów wszystkich tylko te które mnie zainteresowały ze zdjęcia i nie do czytałam ile metrów ma twój ogród. Wydaje się jakby to był duży park. Iglaki, w to wkomponowane klony palmowe i nie tylko - przecudnie.
Widziała zdjęcia w Bole..... z Mariuszem który rozpisuje się na forum o lotosach to on m.in. mnie zaraził nimi. Już kupiłam nasiona muszę posadzić, jest trochę więcej słońca to rozpocznę hodowlę może się uda.
Te oczka masz piękne, podoba mi się ta kępa tataraku w jednym z nich.
Mój ogród ma dopiero tak prawdę mówiąc nie całe 4 lata oczywiście brzozy i tuje były wcześniej posadzone.
Masz pięknie bardzo mi się podoba masz dużo unikatów, ale możesz sobie pozwolić bo u Was jest zawsze cieplej niż u nas w centralnej.
Ptasi gaj 20:26, 15 lut 2017

Do góry
Witam się Pospacerowała sobie bo tym Twoim pięknym zakątku. Brzozy bajka, trawy super, stawik Cudny ogród Pozdrawiam
Ogród bacowej 17:22, 15 lut 2017

Do góry
Dzisiaj bedac na spacerze wsrod brzoz tak sobie skojarzylam twoje brzozy.
Jezeli nie chcesz czesto kosic to zrob łąkę kwietna cos pieknego, maki, chabry, firletki, jaskry, margRetki i inne kwiatki polne. Kosi sie tylko tylko raz w lecie i drugi raz pozna jesienia.
Ogród bacowej 08:39, 15 lut 2017

Do góry
Witam się i ja Widoki bajeczne, a te brzozy cudne, przepiękny ogród
Ogród bacowej 07:26, 15 lut 2017

Do góry
Łucja - bardzo dziękuję za propozycje żmijowca muszę o nim poczytać.
Elu - już przesądzone odrobinę facelii posieję w ogrodzie.
Yolka - brzozy te ze zdjęcia mają ok 12-15m, są olbrzymie. Jak perovskia zasłoni kawałek pnia to nic się nie stanie.
Agata - już w zeszłym sezonie oblukałam u ciebie ten owies. Sprawdziłam u pana trawki - nie ma go .Gdzie kupowałaś ?
Kamila - mam ID, mogę spróbować, a co?
Sylwia - zestawienie bergenii z brzozami już mam, w innym miejscu .

Myślę że taki zestaw pod brzozami da radę. Zamiast Pony Tails, owsica.

Droga do spełnienia 11:53, 14 lut 2017

Do góry
Kamilko - no wiesz ale ja się nie zdziwię jak w marcu u mnie dowali a u was będzie wiosna
Asia - u mnie zielone to tylko to co wychodzi z ziemi reszta ma kolor żeby nie powiedziec kupy
Kasia - no pokazuje się wiosna i oby tak dalej
Ania - widziałam i nie zazdroszczę
Gosia - no to szukaj przecież ty niedaleko to już powinna ś coś widzieć
Haniu - studni juz nie ma
wyższe drzewa planowane na rabacie dużej tam gdzie cisy
a na tej prze wejście gdzie róże to nie wystarczą mi brzozy sąsiada które zasłaniają wszystko

No i jeszcze żebście nie zazrrościły tak bardzo to wam powiem że dzisiaj było -10 i tak strasznei zimno
zdjęcia chciałam zrobić bo roślinki wyglądały ekstra
ale z uwagi na moją nerwowość w ostatnim czasie jakoś w końcu mi to umknęło

teraz ślicznie słońce świeci
w sobotę mam nadzieję wysprzatać rabaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:42, 14 lut 2017

Do góry
brzozy uwielbiam w każdej postaci

Kiedy, jak i czym pryskać.... 01:53, 14 lut 2017

Do góry
Szykuje się do sezonu i mam pytania bo to moje pierwsze pryskanie..

1. Miedzian - lecę po wszystkim? łącznie z ziemią na rabatach (cisy, tuje, brzozy, świerki, jodły, sosny, buki, wrzosy, trawy po przycięciu, jałowce). Tak?

2. Miedzian - czy dopuszczalny jest ewentualny przymrozek w nocy po aplikacji (taki -1/-2)? Czy jak już taki przymrozek się zdarzy to czy mam płakać i powtarzać pryskanie czy może machnąć ręką?

3. Olejowe - pryskać wszystko? Czy są gatunki których nie ruszać, bo zaszkodzę? Wcześniej w tym wątku było by nie pryskać świerka srebrnego?
Rewolucje w ogrodzie 18:03, 13 lut 2017

Do góry
Witajcie!
W ostatnim czasie zrobiłam w swoim ogrodzie małą rewolucję i dlatego nie byłam aktywna na ogrodowisku, ale codziennie zaglądałam do Waszych ogrodów. Wracając do mojej rewolucji za radą naszej szefowej Danusi ścięłam orzecha, a resztę sama już zadecydowałam, wyrwałam jabłonie, aronie, prócz tego wyrównałam teren, zrobiłam murki, ogrodzenie. Rewolucja totalna! Ale niestety brakuje mi pomysłów na stworzenie rabat. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie i doradzicie? Dziękuję i pozdrawiam

Oto plan działki

a tutaj zaplanowane nasadzenia:
Obok altany i z boku działki świerk serbski (zielone gwiazdki).
Na skarpie koło drogi coś na wysokim pniu z kulistą koroną.
Przy wjeździe jakieś kolumnowe lub na pniu.
Nad skarpą (zielone sześciokąty)to brzozy, grujeczniki, ambrowce?

W miejscu spiralki był orzech ale został ścięty i posadzę tam tulipanowca albo lepiej ambrowca worplesdon? Czarny krzyżyk to planowana rabata. Bardzo proszę o podpowiedzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies