Na tej ścianie aż się prosi śliwa wiśniowa "NIgra" o purpurowych liściach, pod nią 8 hortensji posadzonych w prostokącie i obwódka z bukszpanu i to wszystko. Jak starczy funduszy to jeszcze cały prostokąt pachysandry a w niej tulipany
Na podstawie ogrodów innych narysuj własną propozycję, wtedy podpowiemy co ewentualnie zmienić. Nie mamy też całej mapki ogrodu, żeby powiązać wszystko w uzupełniającą się całość.
Rozwiązywanie pojedynczych rabat może być trudne, musisz rozwiązać sprawę powiązania wszystkich rabat wokól domu jakimś elementem wspólnym, stylem lub jakąś rośliną, która będzie się powtarzała.
Odnośnie bukszpanów jeszcze się wypowiem. Jeśli są już przyjęte i zakorzenione, nawet w w piachu i wielkiej suszy - wytrzymają. Obserwuję codziennie grupkę bukszpanów na ulicy u sąsiadów jak chodzę z Kropką na spacer - nikt ich nigdy nie podlewał, rosną w skrajnej suszy.
Z kolei koło mojej mamy rosną w żółtym piachu i też sucho i także są w doskonałym stanie.
Nie lubią za mokro, ale co do suszy - nie przeszkadza im. Pod warunkiem, że są już ukorzenione. Trzeba je podlewać po posadzeniu. Kontrolować ich stan, potem już jest dużo łatwiej utrzymać je w dobrym stanie.
Dobry ten rysunek, tylko czy lawendzie jakieś słoneczko zaświeci? Ale chyba tak, bo cień z domu już chyba ominie???
Jeśli nie lawenda to trzmielina i wtedy kule na pniu z cisa, żeby się odcinały.
Powiem tak, zginął mi całkowicie ten ogród, myślałam o nim od kilku dni, i teraz też nie mogłam go znaleźć. Na szczęście się znalazł. To przepiękny ogród, wielkie ukłony dla Ewy i jej "wsparcia" w tworzeniu tego zakątka.
Pienne rośliny miałam na myśli wkomponowywać w rabatach, tam gdzie jest nisko i płasko, wtedy tam można dawać trzmieliny na pniu, Prusnus cistena na kuju czy ostrokrzewy, o cisach nawet nie wspomnę czy bukszpanach (kula na pniu). A nawet iglaki też są ciekawe, jałowce na kiju, czy świerk "Glauca Globosa".
Jakim cudem ja nie mogłam znaleźć tego wątku, nawet ostatnio skarżyłam się Roninowi
Tutaj pasują duże donice z kordylinami australiujskimi, muszą być "bogate" obsadzenia, dużo donic i zadbane rośliny, jak cały Twój ogród. Pod kordylinami zwisające płaszcze bluszczu i kwiaty jakieś przy pniu.
Pooglądaj zdjęcia, przeleć mój wątek i wtedy wystarczy spisać co miałam na tarasie i co się podoba.
Pienne laury mogą być, pienne ostrokrzewy, kule bukszpanowe i cisowe. Nawet śliwę wiśniową bym zasadziła. Dziś także zrobiłam zakupy do donic, pokażę jutro