Dzień dobry,
chciałabym się przywitać,
o Ogrodowisku dowiedziałam się kiedy pojawiły się w mojej Jesionówce dziewczyny z okazji spotkania na nartach
po ich opowieściach z ciekawości zajrzałam do forum, no i nie mogłam się oderwać, piękne ogrody i tyle ciepła bijącego od forumowiczów, relacje na bieżąco ze spotkania
kilka lat temu kupiliśmy stare pomienieckie gospodarstwo, początkowo zajęliśmy się remontem domu i stodół, na ogród zostało niewiele czasu, właściwie starałam się aby pół hektarowa działka po prostu nie zarosła. Teraz chcielibyśmy się zająć jej zagospodarowaniem. Postaram się założyć wątek i liczę na Waszą pomoc przy zakładaniu ogrodu
No dobrze, jako że jestem laikiem w projektowaniu a tym bardziej w przelewaniu na papier proszę o wyrozumiałość
Może macie pomysł na rośliny na moje przednie rabaty jestem otwarta na propozycję
Na rabacie przy płocie jest niezły misz masz: lawenda,tawuły,conica, dwie duże tuje, dwie budleje, marcinki, ciemirnik, ceblki kwiatowe - różniste, i inne rośliny.
Na rabacie przed samym domkiem marzą mi się Hortensje (3) pinky winky albo bukietowe (?), żurawki, i brak więcej pomysłów. Ogród jest skąpany w słońcu, jedyne gdzie jest trochę cienia to popołudniu na rabacie przy domku.
Może macie też pomysł na inne krzewy niż Magnolie na rabacie z boku co chcę zrobić??
Marta trochę tam zimozielonych trzeba dodać- może bukszpany i niskie odmiany iglaków- typu gauca globosa, nidiformis, hortensje jak najbardziej- najlepiej Limeligth, ale Pindy Winky też fajne, żurawki też, ale te o ciemnych liściach raczej- lepiej znoszą słońce, ładna jest Georgia Peach. Potrzebne są tez punkty wyższe- coś na pniu, żeby nie było tak jednopoziomowo To tak na szybko
Matko i córko czy to prawdziwa trawa? Szczęka z wrażenia opada. Toż ty pola golfowe powinnaś zakładać
A zimy mało , ale myślę że nadrobisz
no i coś mi się źle zacytowało, mus edytować
Już mnie Sebek wyśmiał że sztuczna .....bo sztuczna ....ale tu masakryczny gruz z betonem po budowie mi zrobili no i mus coś wymyśleć a że kostki i betonu w tym miejscu dużo padło na sztuczną trawę ale wygląda jak prawdziwa
e no coś Ty???Sztuczna?? Nie doczytałem! Tak gnasz z tym wątkiem!
Na sumaku usiadł dzięcioł zwabiony słoniną.
Ale co to? Sikorka pilnuje miejscówki i mówi doń ze srogą miną:
"Panie dzięciole, zajęta stołówka. Leć pan szukać innej.
W tym ogrodzie my rządzimy, a nas przegonić trudno."
Przebiera dzięcioł nogami. Głodny. Słonina kusi.
Drobnymi kroczkami przysunął się bliżej lecz udaje, że wcale jeść nie musi.
"Dosięgnę już stąd? Sikorka nie patrzy. Spróbuję coś chwycić dziobem."
"Nie wyszło, niestety. Sikorka jest czujna, już łypie na me piruety."
"Nic po sobie nie dam poznać, że ja tu dla tej słoninki.
Popatrzę się w prawo, może nie zauważy mojej chytrej minki".
Lecz ile można robić podchody, gdy w brzuchu burczy i skręca!
Trzepnął skrzydłami, narobił łomotu. Uciekła sikorka maleńka
I tak to ucztę sobie zrobił dzięcioł co siadł na sumaku.
Przegonił słabszego, oskubał słoninę i na noc poleciał do parku.
Ale foch z donicami..też bym zrezygnowała.. i miesiąca nie czekała, bo z miesiąca zrobi się trzy i 3 razy drożej..
Gratki z okazji setuni i spr. czy mi foto się wgrywa
Się nie wgrywa...... awaria....... dałam Ci różowe lilie z szałwią w pastelowych kolorach
Się już wgrywa wiec edit... i to jednak białe lilie..ale co tam..kwiatuch jest kwiatuch...
Ładniutki storczyk, dzisiaj to Kwiatyllo.pl przysłało mi do domu katalog, nie ma w niczego czego bym nie miała , no może po za jedna lilią, Bogdziu dzisiaj w końcu udało mi się zrobić zdjęcie kosa nie za bardzo wyszło, bo mam kiepski aparat i robiłam w zbliżeniu ale jednak Kos dla Ciebie
Aniu za kosa wielkie dzięki i nie najważniejsza jest jakośc zdjec tylko radosc że sie udało je zrobic. teraz światło kiepskie to większośc zdjec kiepsko wychodzi. kos -samiec jest sliczny. a że w katalogu nie ma dla Ciebie nic do kupienia to ja sie tego spodziewam bo to raczej Ty byś mogła ich zaskoczyc niektorymi roslinami. Ale piwonii Krinkled White to chyba nie masz?, czy masz?
Bogdziu mam taką, pozdrawiam
Mogłam się tego domyślac że Ty wszystko masz.A lilie martagon masz? , bo ja własnie kupuję.
Z mojego doświadczenia "szczęśliwej" posiadaczki ogródka o glebie suchej i przepuszczalnej wynika, że czarnuszka nie udaje się. Szkoda, bo bardzo ją lubię. Podobnie jak większość kwiatów jednorocznych - ciągłe porażki. Tylko aksamitki sobie doskonale radę dają.
- Wiśnia Prunus cerasus widoczna na planie pozostaje. Mam ich kilka w ogrodzie i uwielbiam moment gdy obficie zakwitają. Pod wiśnią zaznaczyłem okrągłą rabatę (1). Najprościej na niej posadzić hosty, ale tych mam już tak dużo w ogrodzie, że się zastanawiam. A może taka trawiasta ławeczka jak w Pszczelarni? - bardzo mi się podoba.
Dzięki, właśnie o nią mi chodzi - mała zmiana, będzie pod wierzbą
Poczytałam o nodze....współczuję że boli...jeszcze taką pogodę mamy jaką mamy
..i o klęsce z donicami napalonej ogrodniczanki
.....możesz linki dać gdzie te sklepy z donicami....bo ja też na tropie