Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:06, 30 kwi 2022

Do góry
Zawsze o tej porze roku psioczę na samą siebie za wybór umiejscowienia karmnika.
Trudno jest spełnić sprzeczne ze sobą oczekiwania. Z jednej strony chciałabym w miarę blisko widzieć z okien przylatujące ptaki,
(okno obserwacyjne)

a z drugiej strony chciałabym ocalić trawnik i rabaty przed dewastacją spowodowaną nieokiełznaną ptasią konsumpcją.
Okolice studni po zimie przykryte były (mimo porządków robionych co jakiś czas) kilkucentymetrową skorupą resztek karmy i łusek. Ta skorupa zamarzała, odmarzała, padał na nią śnieg i deszcz. Część z niej pokryła kępy trzcinników, kuklików i trawnika. Z tego ostatniego nie wylazła do końca mimo wertykulacji i dodatkowego grabienia. Trawa bardzo ciężko się tam regeneruje, a kukliki ledwo dyszą. Dopiero teraz zaczęły tam wypuszczać listki. Wciąż z ziemi wyłażą siewki nasion wchodzących w skład karmy.
Muszę pochylić się nad tym problemem i znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.
W miejscu, gdzie nie było ptasiej stołówki kukliki wyglądają znakomicie.

Życzę udanej majówki! Oby pogoda nam sprzyjała.

Osiedlowy ogródek 23:05, 30 kwi 2022

Do góry
Dziś ciepło i pochmurno, idealna pogoda na sadzenie.
Moja rozsada pomidorów karłowych i selera.
Seler jednak posadziłam, pomidory jeszcze poczekają.
Przymiarki musiałam zmieścić 25 szt selera między cebulą i marchewką
Na brzegu każdej kwatery będą pomidorki karłowe
Kalarepy i cykoria też mojej produkcji.

Osiedlowy ogródek 22:54, 30 kwi 2022

Do góry
Zdążyłam rano cyknąć na szybko fotkę bo było piękne słońce i poleciałam na spotkanie

Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 22:50, 30 kwi 2022

Do góry
Sezon 2022 r.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:47, 30 kwi 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)

Właśnie sobie policzyłam, że zaoszczędziłam niemałą sumę na własnych wysiewach

Pory wczoraj wysadziłam. W ubiegłym sezonie rowek w który je sadziłam jakoś szybko się zasypywał ziemią podczas podlewania. Z selerem jeszcze czekam na cieplejsze noce.
Kalarepy już w ziemi, groszek cukrowy w skrzyniach całkiem wysoki, muszę mu zamontować podpory. Bób zaraz zakwitnie.
Zaczynam hartować pomidory.
Jest co robić ale bardzo mnie cieszy ten warzywnik

Haniu, masz piękny dom ogród, podziwiam, że tak świetnie wszystko zaprojektowałaś, ja bym nie umiała.

Miłego weekendu

Podczas płacenia za sadzonki solennie sobie obiecałam, że znajdę na parapecie miejsce dla pojemniczka z nasionkami selera i pora. Sprawdziła Ci się ta metoda z uszczykiwaniem listków pora?
Jak to byś nie umiała zaplanować, skoro tak pięknie zagospodarowałaś ten swój osiedlowy ogródek? Prześliczne miejsce stworzyłaś! Moim zdaniem nadajesz się na bohaterkę reportażu o miejskich ogrodnikach. Sama bym czytała ten reportaż z wypiekami na twarzy.
Glina długo jest zimna. Warzywa nie startują w niej szybko. Kwitnący bób zobaczę pewnie w czerwcu. Udanego wypoczynku życzę.

Nad pierwiosnkiem pachnie aż w nosie kręci. Kwiatki tawuły mają bardzo intensywny zapach.

Wiolka5_7 napisał(a)
Kompostownik pierwsza klasa brawo Ty!
Może i ja się doczekam kiedyś takiego porządnego

Świdośliwa przy tarasie z EE prześliczna

Milego weekendu

Potrzeba jest matką wielu pomysłów i wynalazków. Za małą mam przestrzeń na prowizoryczne rozwiązania z kompostowaniem. Nie miałabym tego jak zamaskować. Ten zakątek widzę kątem oka z kuchni. Denerwowało mnie już to, że poprzedni zaczął się przechylać.
Świdośliwy wielbię nad wyraz, ale Ty znakomicie to rozumiesz.
Udanego relaksu w ogrodzie!

Anda napisał(a)
Również jestem zachwycona kompostownikiem i jego bardzo dobrze przemyślaną miejscówką

Wiosnę masz piękną. Podziwiam rownież warzywnik. Brawa za dobrą robotę

Ewo, Ty nasze forumowe guru ogrodowe. Pochwała z Twoich ust to jak miód.

Kokesz napisał(a)

Świetnie Ci wyszedł kompostownik
I ta wielkość
Mój zdecydowanie za mały, chociaż dwukomorowy. Chętnie bym go powiększyła ale chyba na wysokość bo na trzecią komorę brak miejsca.

Co to za zabezpieczenia przeciw wiatrowe?

Na trzecią komorę też nie mam miejsca. Zabrały je nasadzenia maskujące kompostownik. Poprzedni miał wysokość krótszego boku palety. Szybko się zapełniał. Wiedziałam, że po opadach deszczu zwykle materia osiada, więc często ładowałam go z nadwyżką. Kiedy wiał wiatr, to tę nadwyżkę zdmuchiwał na sąsiednie rabaty. Ten ma wysokość 123 cm. Zapełniać go będę do wysokości ok. 1 m, aby nie wydłużać procesu kompostowania, a nadwyżka wysokości sprawdzi się jako chwytacz p/wiatrowy.
Poprzedni kompostownik widać na tym zdjęciu

Helen napisał(a)
Haniu, podziwiam za talent, pracowitość i dużą estetykę. Kompostownik wyszedł nad wyraz przemyślany.

Helen, buziaki! Dziękuje bardzo.

Gosiek33 napisał(a)
Jak zwykle koję nerwy w Twoim ogrodzie

Gosiu, a z czego te nerwy? Mam nadzieję, że nie są zbyt mocno nadszarpniete.
Trzmielina oskrzydlona się ulistniła.

Roocika napisał(a)
Haniu, bardzo fajnie się wkomponował ten kompostownik i ciekawy pomysł, kolejny do przemyślenia

Wybór tego modelu niósł za sobą najmniejsze ryzyko porażki. Poza tym spełnia wymagania gabarytowe.

Osiedlowy ogródek 22:46, 30 kwi 2022

Do góry
Łącznik i przejście na leśną polankę.
Już wiem, że żółte tulipany zmienią miejscówkę

Ptasi gaj 22:44, 30 kwi 2022

Do góry
Zapomniałam telefonu i foty robię tabletem nie poręczny jest odzwyczaiłem się.

Kupiłam dzisiaj prymulka no i eM mówi kup jeszcze trochę irysów takie ładne.
Prymulki już przebrane nie pojechałam od razu po świętach i ledwo wybrałam, ale pani sprzedała po 5 zł, w ofercie wcześniej były po 9,50, kupiłam 15 szt. Posadzę w dobrej ziemi i za rok będą ładne.

Osiedlowy ogródek 22:40, 30 kwi 2022

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:36, 30 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
te są cudowne, od lat jest ich coraz więcej

Bardzo ładne te tulipany, czerwone ale bardzo subtelne.

Irenko, wiosną u Ciebie bardzo zaawansowana, nie mogę się napatrzeć
Ogród przy Domu Działkowca 22:36, 30 kwi 2022

Do góry
a teraz aktualny stan naszego ogrodu przy tarasie- usunięty został krzew i przygotowaliśmy miejsce pod nasadzenia
i widok od strony parkingu-mam nadzieję, że szybko uda nam się usunąć ten piasek i rozplantować ziemię pod trawnik
Osiedlowy ogródek 22:35, 30 kwi 2022

Do góry
I w dzień

Osiedlowy ogródek 22:31, 30 kwi 2022

Do góry
Tydzień później widać już więcej koloru choć zdjęcie robiłam wieczorem.
Na ostatnim zdjęciu już prawie nie widać kompostownika
Rodki wreszcie na tyle podrosły, że bajzlownika nie widać

22.04

Ptasi gaj 22:30, 30 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Piękne miejsce masz do życia.
W trawniku i u mnie kurdybanek, kiedyś walczyłam, teraz dałam sobie spokój. A w trawniku mam fiołki fioletowe, na początku mnie cieszyły, teraz to plaga, zarastają wszystko, jednak eksmisja, ciut może w jakimś miejscu zostawie, bo i tak u mnie trawnik dziki, nie perski dywan.

Milus posadziłam, ale zabezpieczyła te rośliny. Trawki tak jak mówiłaś rzyzna ziemia i podlałam to nie jest ich docelowe miejsce. Mam zamiar tak jak mówiłam wykurzyć z ogrodu juki ale niech zakwitną. W ich miejsce posadzę trawki.

Dla mnie barwinek, kurdybanek i jaskier to zakałą mojego ogrodu.
W życiu za żadne pieniądze nigdy bym go nie przyniosła do ogrodu jak bym wiedziała jak są ekspansywne. Nikt mnie nie uprzedził. Włażą wszędzie.

Krzaczki zarośnięte

Dzisiaj eM robił wertykulację,ja sadzenie i pielenie. Trochę słońca i wszystko rośnie na suszę nie narzekam. Ledwo żyje ale trudno jutro dalej trzeba korzystać z dobrej pogody.

Moja kilku

Ogród przy Domu Działkowca 22:27, 30 kwi 2022

Do góry

sadzone w zeszłym roku hakonki i czosnki główkowate na naszej rabacie przy wejściu do domu działkowca- wszystko pięknie rośnie i zapowiada piękne widoki
Osiedlowy ogródek 22:25, 30 kwi 2022

Do góry
W warzywniku wydaje się jeszcze pusto

Kupiłam sobie mini borówkę

Osiedlowy ogródek 22:22, 30 kwi 2022

Do góry
Bylinowa słoneczna zaczyna się wypełniać

Słoneczny Ogród 22:19, 30 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Sucha rzeka na tyle ogrodu

Pięknie i ciekawie u Ciebie, dziś mnie ten widok zauroczył

Fastigiaty ponoć do 4 m średnicy mogą dojść, więc zależy czy mają się połączyć czy nie
Ogród przy Domu Działkowca 22:18, 30 kwi 2022

Do góry
troszkę ogarnęliśmy bałagany w tym tygodniu w poniedziałek jedziemy po zakupy bylin (i mamy nadzieję spotkać silną grupę warszawską- dziewczyny, wiem że bedziecie miały swoje zakupy na głowie, ale wiecie, że Wam nie odpuszczę
ale na początek troszkę tego, co rośnie u nas na już istniejących rabatach
Osiedlowy ogródek 22:13, 30 kwi 2022

Do góry
Moje kloniki

Atropurpureum

Orange Dream

Klon bezodmianowy

Going Green

Osiedlowy ogródek 22:09, 30 kwi 2022

Do góry
Leśny dopiero się tworzy...powolutku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies