Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje zmagania ogrodowe 08:12, 19 gru 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
To samo miejsce co na ostatni zdjęciu już jest zagospodarowe: na końcu rosną warzywa, jest coś ala kompostownik, huśtawka dla dzieci, domek ze zjeżdżalnią wykonany przez M., piaskownica
(widać jak wcześniej były ułożone cegły, ale źle się kosiło i M je wkopał - trochę po zimie się rozpadły, ale to też ma swój urok)

to jakieś wcześniejsze, tylko z wyznaczonym miejscem

i w zeszłym roku

Ogród w skali mikro :) 08:01, 19 gru 2012

Do góry
Wiem, że zwierzaki nie są tematem tego forum . Choć u nas w samym centrum aglomeracji , gdzie trudno stwierdzić gdzie jedno miasto się zaczyna a drugie kończy są niebywała atrakcją, zwłaszcza , ze można je oglądać z własnego tarasu.. ... Kiedy jest się w miarę cicho - ma się rozumieć ale to jest przecież Ogrodowisko.... Iiiii ponieważ śnieg stopniał to mogę troszku zaprazentować co też u mnie rośnie . przedstawiamy moją skimmię... okryta nie była - mimo zaleceń-a jednak nadal cieszy nasze oko pięknymi kwiatami..... .... A także bluszcz errecta... Ma wszystkie zalety bluszczu - jest zimozielony i ma piękne liście.. Niestety lubi cień i wolno rośnie.... Ja namierzyłam go w Casto i kupiłam , bo się zakochałam... Choć był - i jest nadal-maciupeńki pozdrawiam Wszystkich zaglądających przedświątecznie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:58, 19 gru 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

i efekt końcowy

Ale fajne pierniczki i dzieciaki frajdę miały
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 07:49, 19 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zależy w jakiej odległości chcesz posadzić, i czy chcesz żeby przysłoniły, czy żeby nie przysłoniły? One mają koronę docelową około 3 m, cień nie jest duży, meble w razie czego można odpowiednio usytuować.

Dziękuję bardzo więc chyba u mnie odpadają, mebli raczej nie usytuuję odpowiednio bo myślałam te drzewka posadzić w miejscu koło scchodów (tam jest zejście z tarasu). Nie chcę tu zaśmiecać tego watku swoimi zdjęciami wklejam tylko jedno małe może ktoś pomoże jakie ewentualnie drzewka można posadzić w zaznaczonym miescu (druga lampka) tak aby osłoniły choć odrobinę taras od słońca
Kolorowe rabaty 05:57, 19 gru 2012

Do góry
Marto witaj, zazdroszczę Ci tej przed świątecznej atmosfery, fakt że najpierw trza się narobić, sprzątanie, gotowanie, pieczenie, ale później jest miło posiedzieć w wysprzątanym domku, przy pachnącym jadłem stole w sąsiedztwie choinki i rodziny, prawda? Tutaj to podwórka i ulice ubierali jak przyjechałem a już miesiąc minął. Jak byłem teraz w niedzielę nad jeziorem i pstrykałem trochę domków, bo ładne były, to choinki w środku już poubierane widziałem. Już pisałem że nawet samochody poubierane jeżdżą, to znaczy lampki na relingach po oplatane. W pracy jest miło, bardzo fajne towarzystwo czuje się jak bym tu był od dawna. Większość ludzi już wyjechała, została tylko garstka która wyjedzie w piątek a ja sam jak palec. W radio już świąteczna muzyka. Może uda mi się gdzieś wkręcić, przynajmniej będę próbował . Nawet choinki nie mam, może w ostatniej chwili coś się trafi za free. Sztuczna kosztuje od 50, lampki też koło tego, to już 1/3 ipoda dużego na którego się teraz rozchorowałem ale nie mam kaski bo puściłem na Święta. Dzięki Martuś za paczkę akurat dostane pod choinkę .
Trzymaj się ciepło i zdrowo, spędź miło święta, pozdrawiam. Pokażę Ci budowę, budynek przepiękny i ogromny, nie widać tego, dopiero jak kiedy wejdę na górę to będzie widać jego ogrom. zdjęcia robię z wieży którą widać na dachu a to okno pod nią ma 2,5x4m a dla Ciebie widok z wieży. Na budowie same pick'upy a TIR-y wciąga się na górę wielkim ciągnikiem i spuszcza się też nim, bo rozwalił bi się na pierwszej pętli.

Pejzaże 01:55, 19 gru 2012

Do góry
agrokotlina napisał(a)
Mam ogromna tremę w sprawie ogrodu, więc pomyślałam, że może na początek pokażę kilka pejzaży z mojej okolicy... A o ogrodzie ciągle myślę i pewnie spróbuję coś pokazać

Mnie się tu więcej spodobało niż ostatnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 01:37, 19 gru 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Niezła kolekcja lilii - wpędzasz innych w kompleksy. Ale dawaj więcej tych kolorów - rozjaśniają tą szarość wokół. Czasem spoglądam na to zdjęcie - ach żeby choć raz jeszcze takie śniadanie (nie wszystkim było dane). Pychota

Szczęściarze wybrańcy
W cieniu drewnianego kościoła 01:37, 19 gru 2012

Do góry
Zeta, drzewa na naszym obejściu były jak baszty chroniące dom. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich nie być. Jedyne, co dostaliśmy po byłych właścicielach to właśnie drzewa. Klony - jawory, zupełnie nierealną gruszę na południowej skarpie,jarzębinę niezwykłych rozmiarów oraz brzozę złotolistną jesienią
klon jawor przy wjeździe i jesion - magiczny dla tych okolic, bowiem pod nimi lokowano domy w naszej wsi
grusza

klon-jawor przy wjeździe

brzoza

jesion
Ogrodnik Mimo Woli cd 01:36, 19 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Zeta... jakie u mnie inspiracje... teraz to zakomplemenciłaś.... Ale przyjmuję Łechtam moją próżność ogrodnika.....tak mimo woli się połechtało

Martek - astry posadziłam pierwszy raz... I nie wiem co wymyślę w przyszłym sezonie.. ale ja raczej skłaniam się ku bylinom.. mniej z nimi zachodu. Krócej kwitną, ale ... wymagają mniej pracy ..... a ja niestety muszę dążyć do ogrodu bardziej bezobsługowego .... czasowo nie wyrabiam i tak... na zimę tylko róże trochę podsypałam.... zapowiadają duże mrozy, zero śniegu.. oj, oj, oj...... niedobrze...

Pszczółka... zapraszam pożyczę te karabiny.. takie mogą być??

Piękne to zdjęcie Anka.
Jakbyś w ogóle nic z cyt.: Wredoty w sobie nie miała ))))))))))))))))))))

Ja mówiłam o astrach bylinowych.Masz żółte np.,a ja takie lilia czy coś koło tego,są na ostatnim zdjęciu letnim na moim wątku obok hortensji ogrodowej i floksów białych chyba
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:11, 19 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję kolejnym zaglądającym Ogrodowiskomaniakom i posyłam kolejne gorące kolorki, zapowiadające nowe trendy ogrodowe. Na dolnym zdjęciu widnieje moja trawka Anemanthele lessoniana

Ale mi Danusiu niespodziankę sprawiłaś To co kocham... ha jeszcze wczoraj ten ogród oglądałem i te inne zdjęcia również... cóż za przypadek Podałabyś nazwy tych roślinek? Widzę podajże kuklika, kosaćca, ostnicę, czyśćca, orlika, czosnek ozdobny, chyba turzyca 'Prairie Fire'... tylko nie wiem jakie odmiany...oraz widzę Twoją trawkę Pozdrawiam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:32, 19 gru 2012

Do góry
Mnie to po prostu brak słów na okreslenie tego, co Danusiu, swoją pasją zdziałałaś
Niemal 'całą Polskę' zaraziłaś miłością do ogrodów, pięknych ogrodów Gratuluję sukcesów!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:51, 18 gru 2012

Do góry
Gratulacje !
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:43, 18 gru 2012

Do góry
Aniu pora nie na śniadanie ale bardzo ale to bardzo uśmiecham się na wspomnienie tego śniadanka

i tego niespiesznego relaksu
dobranoc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:37, 18 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bukszpan się pochylił nad trawką ciekawie.
Hortensja swe lico zobaczyła w stawie.
Serduszkami wiatr poruszył.
Śnieg zasypał kule.
Danusia na swe dzieło popatrzyła czule.
Ptaszki cicho zaćwierkały (aż do mnie doleciało)
że na Ogrodowisku tysiąc stron zleciało.
Za ptaszkami Forum zaszumiało,
że dwa wątki to jest mało......
Więc na nowy poczekamy.....
Wszyscy Cię kochamy
I biegniemy jak do Mamy.
Z nowym kwiatkiem czy roślinką,
z błahą sprawą i nowinką...
Jesteśmy w końcu taką Ogrodową rodzinką

Jak tak dalej pójdzie to na Ogrodowisku nauczę się rzeczy o których nigdy nawet nie pomyślałam...
W życiu publicznie kupy rzeczy bym nie zaprezentowała.. a jakoś tu człek odwagi nabiera... Dziękuję i za to.

Danusiu przyłącze się do Ani, bo wszystko zawarła w swoim wierszu co i ja chciałabym Tobie powiedzieć dziękuję , że możemy być z Tobą i przy Tobie

Roztoczańskie klimaty 23:32, 18 gru 2012

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:24, 18 gru 2012

Do góry
Niezła kolekcja lilii - wpędzasz innych w kompleksy. Ale dawaj więcej tych kolorów - rozjaśniają tą szarość wokół. Czasem spoglądam na to zdjęcie - ach żeby choć raz jeszcze takie śniadanie (nie wszystkim było dane). Pychota

Mój kawałek raju II 23:23, 18 gru 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)

Ania, Ty to masz ostróżki!
Ja w sprawie ośmiała -- prosiłaś mnie o nasionka ale ja nie zdążyłam (zagapiłam się) zebrać. BJa w tym roku zebrałam nasiona tylko z pomidorowych nagietek. Odpoczywam, bo w zeszłym (czyli tym) szalałam. Czy on daje samosiew? Bo ja mogłabym Ci wiosną ew. siewki wysłać.

Pszczółko, ośmiał jak i porcelankę, nasturcję , ślazówkę wysiewa się w marcu - kwietniu a można i jesienią, także jeżeli się nasiona wysiały można mieć nadzieję, że wiosną będą siewki

Nasiona ośmiału przywiozłam kilka lat temu ze Szkocji. Potem ich nie zbierałam, ale co roku pojawiają się młode siewki pod koniec lata. W tym roku jest ich pełno, ale nie zdążyły zakwitnąć. Zastanawiam się, czy kilka nie wykopać i przechować w piwnicy do wiosny? Ciekawa roślina i pszczoły do niej ciągną. Życzę zdrówka.

Aldonko a spróbuj jak możesz
Roztoczańskie klimaty 23:14, 18 gru 2012

Do góry
Mój kawałek raju II 23:12, 18 gru 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Ania, Ty to masz ostróżki!
Ja w sprawie ośmiała -- prosiłaś mnie o nasionka ale ja nie zdążyłam (zagapiłam się) zebrać. BJa w tym roku zebrałam nasiona tylko z pomidorowych nagietek. Odpoczywam, bo w zeszłym (czyli tym) szalałam. Czy on daje samosiew? Bo ja mogłabym Ci wiosną ew. siewki wysłać.

Pszczółko, ośmiał jak i porcelankę, nasturcję , ślazówkę wysiewa się w marcu - kwietniu a można i jesienią, także jeżeli się nasiona wysiały można mieć nadzieję, że wiosną będą siewki

Nasiona ośmiału przywiozłam kilka lat temu ze Szkocji. Potem ich nie zbierałam, ale co roku pojawiają się młode siewki pod koniec lata. W tym roku jest ich pełno, ale nie zdążyły zakwitnąć. Zastanawiam się, czy kilka nie wykopać i przechować w piwnicy do wiosny? Ciekawa roślina i pszczoły do niej ciągną. Życzę zdrówka.

Roztoczańskie klimaty 23:08, 18 gru 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies