Ja kupuję często też na czuja.. i kiepskich sprzedawców wciągam na swoją czarna listę... złocień ten jest jak neonówka........ wali po oczach aż boli..... ale niestety nie wiem u kogo go kupowałam bo to było dawno temu...
Kochani, na wiosnę planuję obsadzić w końcu czymś tą cienistą skarpę. Narazie samą skarpę, czyli na górze i na dole dalej zostanie trawnik. Dlatego choć chciałabym, to nie wyobrażam sobie, jak poradzę sobie bez maty
To drugie zdjęcie było robione na początku maja i była goła ziemia wtedy na skarpie, a po chwili już cała zarosła chwastami Jak poradzić sobie w takim miejscu bez maty ? Czy robiąc naprawdę duże otwory w macie, dalej bardzo utrudniłabym życie roślinkom ?
Alinko zdjęcie 1 dodałam tam już kulki bukszpanowe jesienią pomysł miałaś super bo tam dalej też są kulki, ale nie wiem czy hosty dadzą radą radę bo tam jest bardzo sucho, rośnie tam jeszcze irga dammera , ale nawet ona ma się kiepsko. Chyba muszę pociągnąć linię kroplującą.
A jeśli chodzi o Limki to jak je dam bliżej ścieżki to boję się, że będą przeszkadzać w chodzeniu, bo tam nie ma tak dużo miejsca, a może by tak Limkę podsadzić jakimiś niskimi rododendronami białymi? Muszę chyba inne zdjęcie tej górce zrobić, bo narysować nie bardzo umiem a tak źle widać. Tylko, że mi śnieg rabaty zasypał....
Dziękuję Magnolio,teraz dopiero mam problem Obstawiam za trawkami, ale nie wiem w jakiej odległości się sadzi np corexy.
Z moich wstępnych obliszeń muszę kupić conajmniej 35 szt
Aniu dzięki za informację ,nie mam doświadczenia z lawendą,posadziłam ją pierwszy raz w jesieni,
na wiosnę się okaże co zostanie
O, ja gapa! Taką 'okrągłość' przegapić. Mając na uwadze fakt, że i tak wszyscy życzący na jednej stronie by się nie zmieścili rozgrzeszenie sobie daję))
Gratuluję i różowość ślę!
Lipiec 2012 Zobaczcie proszę czy już jest dobrze czy coś zmienić, chodzi mi po głowie, żeby zmieścić tam gdzieś zawijasek z bukszpanu, który już czeka w garażu, np. zamiast tych niebieskich trawek,ale tam jest już chyba za bardzo zielono
Zimą to wygląda trochę pustawo
jeżeli koniecznie chcesz tu bukszpan to ja bym go widziała w formie obwódki albo na fotce nr1
albo od kamienia do kamienia i do kulki bukszpanowej na fotce nr.2
na zdj. nr 1 w tek obwódce sadziłabym tylko hosty i z tyłu paprocie pod ogrodzeniem .np. długosz królewski
tę zieleń przecięłabym gdzie-nie gdzie jakąś wysoką byliną ale to dosłownie 3-4 szt np. zawilce japońskie czy jakieś inne wysokie
zaś na fotce nr3 dałabym Rh zamiast limki na środku a owe limki szt 2 bezpośrednio za obwódka bukszpanową