Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród Leny. 21:22, 07 wrz 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)

Fantastyczna roślina, trzeba będzie poszukać, skoro piszesz, że trudno kupić.

Ślicznie sie rozrosła, ile lat to trwało?
Ogród w Tarnowie 21:20, 07 wrz 2011

Do góry
Świetnie poszło Rysiu, podoba mi się, że poszedłeś w żółte, a nie sino-niebieskie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:53, 07 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)

1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

Za dużo roślin wg mnie.

poz.1 pnącze, ale zależy na co ja chcesz posadzić, załóżmy ok
poz.2.odradzam, siny wygląd, nie widzę ostatnio takich jałowców ładnie wyglądających, co prawda to nie Skyrocket, ale blisko. Już kilka lat zrezygnowałam z ich projektowania. Kolumnowe cisy lepsze są.
poz.3.ok
poz.4.nie sadź, zamień na miskanta lub inną trawę
poz.5.zamień na Limelight (Anabelle się łamie)
poz.6.bonsai, niekoniecznie z sosny, akurat sosny są dla lubiących pracę, inaczej zarośnie i bonsai a tego nie wyjdzie, poza tym gubi igły i wygląda na usychającą jeśli ich nie poczyścisz.
poz.7.Ginkgo biloba zdecydowanie
poz.8.kula koniecznie z bukszpanu, tylko taka wygląda szlachetnie.
poz.9.Picea omorika
poz.10. nie sadź, odpada, w większości wygląda nieporządnie, zamień na coś zimozielonego albo lawendę
poz.11.jeśli brzozy to B. jacquemontii
poz.12.ok
poz.13.ja odradzam, znowu sine iglaki, smutno będzie i za kilka lat do wyrzucenia
poz.14.ok
poz.15.odradzam
poz.16.? irga Major? Pachysandra terminalis?
poz.17.zrezygnuj
poz.18.ok
poz.19 bardzo ok.

Przepraszam,że tak zdawkowo.
Zjazd u Monteverde wrzesień 2011 19:55, 07 wrz 2011

Do góry
Witek prawdopodobnie też z nami pojedzie
Czas na zmiany - najwyższy czas 19:34, 07 wrz 2011

Do góry
grapaka napisał(a)

Tutaj mogą być posadzone w równych odległościach stożki z bukszpanu, będą wyższe niż kule i to wszystko u dołu podsadzone trzmielinką np, potem ciętą ładnie po krawędzi chodnika.

Mogą też być formy pienne, np. trzmieliny.

System automatycznego nawadniania 19:00, 07 wrz 2011

Do góry
Po całości chcesz zrobić, czy tylko na trawnik?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:53, 07 wrz 2011

Do góry
Zachęcam do przejrzenia galerii zdjęciowych pod tagiem Chelsea Flower Show oczywiście na początek. Inspiracji tutaj pod dostatkiem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:50, 07 wrz 2011

Do góry
Mnie z kolei podoba się prosta ścieżka z pomysłu M. ale rabaty Twoje.

Żeby nie zostać jak to ładnie nazwałaś "kokoszką", sporządź listę swoich żelaznych roślin.
Ja tu widzę na pewno wysokie trawy, cis "Elegantissima", hortensje "Limelight" ,
bukszpanowe "kreski" i cisowe na przemian, różnej wysokości. Powierzchnie obsadzone żurawkami. Wodę tryskającą z wielkiego bloku skalnego, wyżwirowane powierzchnie. Jednym słowem minimalizm. To będzie wymagało od Ciebie wielkich wyrzeczeń, bo pewnie jak każdy z Nas masz ciągotki do różnych roślin.
Ogród Babci Jasi 16:21, 07 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

I śliczna potargana dalia, Sebku umiesz znaleźć właściwy kwiatek
.

Jakby Babcia chciała to mogę jej wysłać kawałek kłącza, tylko nie wiem jakiej będzie wielkości jak je wykopię, bo na zewnątrz zajęła metr na metr

Sebciu, pewnie by się ucieszyła z takiej dalii Ma chłodne podpiwniczenie do przechowywania.
Ogród Babci Jasi 11:22, 07 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
.

Jakby Babcia chciała to mogę jej wysłać kawałek kłącza, tylko nie wiem jakiej będzie wielkości jak je wykopię, bo na zewnątrz zajęła metr na metr
Ogród Babci Jasi 11:18, 07 wrz 2011

Do góry

Ewa, wszędzie zalecają torf kwaśny, a podlewać trzeba, przynajmniej przez pierwszy rok.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:59, 07 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

No nie znikam na tydzień a tu jakieś rewolucje.
Teraz wiadomo, że to Na 100% Twój ogród. Choć w pierwszej chwili myślałam, żę jakiś drugi wątek założyłeś. Moje "Marzenie o ogrodzie" zostało natomiast zdublowane. Są teraz 2 wątki o identycznej nazwie.

To nic, najwyżej wyślij Roninowi pomysł na nowy tytuł i zmieni. Widocznie ktoś nie zauważył, że jest już taki sam

No ja od razu zauważyłem i nawet z Tobą pisałem o tym
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:50, 07 wrz 2011

Do góry
Neska napisał(a)
No nie znikam na tydzień a tu jakieś rewolucje.
Teraz wiadomo, że to Na 100% Twój ogród. Choć w pierwszej chwili myślałam, żę jakiś drugi wątek założyłeś. Moje "Marzenie o ogrodzie" zostało natomiast zdublowane. Są teraz 2 wątki o identycznej nazwie.

To nic, najwyżej wyślij Roninowi pomysł na nowy tytuł i zmieni. Widocznie ktoś nie zauważył, że jest już taki sam
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:48, 07 wrz 2011

Do góry
Martek napisał(a)
Sebek zmiana bardzo trafna Nie mogę uwierzyć już drugi raz widzę u ciebie ,że łubin powtórzył kwitnienie .Ja swoje zaraz po kwitnieniu wykopałam ,a może trzeba było chociaż jeden zostawić ...?

Trzeba Martuś ścinać przy ziemi i zasilić florovitem.
Ogród Babci Jasi 10:47, 07 wrz 2011

Do góry
Babcia ciągle pracuje, myślę, że to jest tajemnica jej sprawności - praca w ogrodzie. Nie pozwala na to żeby kości i stawy odmawiały posłuszeństwa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:43, 07 wrz 2011

Do góry
haika napisał(a)
Danusiu, na 339 stronie nowego Katalogu roślin widzę bardzo znajome miejsce
Właśnie przyszedł pocztą, będzie lektura na całą zimę

Pokaż koniecznie o co chodzi
Nie mam jeszcze tego katalogu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:41, 07 wrz 2011

Do góry
kaprys napisał(a)
Danusiu jeśli znajdziesz chwilę powiedz mi jak ratować mój kilkuletni, kilku metrowy głóg. Chorować zaczął już w ubiegłe lato tak ok sierpnia. Zgubił prawie wszystkie liście, wszystkie miały drobne brązowe plamki i zżółkły. Pogrzebałam w internecie , to choroba grzybowa. Spryskałam , wyciełąm kilka gałęzi. Zime przetrwał ale kwitł bardzo słabo , widać zwłaszcza jedna strona jest bardziej porażona. Na początku sierpnia znowu wszystko się powtórzyło. Spryskałam go dwukrotnie, raz topsinem , teraz skore. Zastanawiam si czy powinnam go teraz radykalnie przyciąć czy lepiej teraz dać mu spokój i ciąć koniec lutego/marzec. A może jest już stary /ok. 9 lat/ i nie walczyć choć bardzo mi szkoda bo idealnie odgradza mnie od sąsiadów.

Odpowiedź jest Tutaj
Choroby i szkodniki głogów, głóg - Crataegus 10:40, 07 wrz 2011

Do góry
Oprócz opryskania zalecam podlanie Topsinem, opryskać Miedzianem.
Trzeba go jeszcze podlać, natomiast wyciąć tylko wyraźnie martwe gałęzie.

Ta choroba może być zabójcza, ale nic nie masz do stracenia bo i tak idzie zima. Zobaczysz czy podejmie współpracę wiosną. Jeśli nie -pozostaje wykarczowanie i posadzenie mniej wrażliwego na choroby drzewa.

Wszystkie choroby głogów masz Tutaj
Choroby i szkodniki głogów, głóg - Crataegus 10:36, 07 wrz 2011

Do góry
kaprys napisał(a)

Danusiu powiedz mi jak ratować mój kilkuletni, kilkumetrowy głóg.

Chorować zaczął już w ubiegłe lato tak około sierpnia. Zgubił prawie wszystkie liście, wszystkie miały drobne brązowe plamki i zżółkły. Pogrzebałam w internecie, to choroba grzybowa. Spryskałam, wyciełam kilka gałęzi. Zimę przetrwał ale kwitł bardzo słabo, widać że zwłaszcza jedna strona jest bardziej porażona. Na początku sierpnia znowu wszystko się powtórzyło. Spryskałam go dwukrotnie, raz Topsinem , teraz Score.

Zastanawiam się czy powinnam go teraz radykalnie przyciąć czy lepiej teraz dać mu spokój i ciąć koniec lutego/marzec. A może jest już stary /ok. 9 lat/ i nie walczyć choć bardzo mi szkoda bo idealnie odgradza mnie od sąsiadów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:32, 07 wrz 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

Ostrokrzewy kupiłam w gospodarstwie szkółkarskim Kapias w Goczałkowicach, nigdzie indziej ich nie spotkałam , jak kupowałam nikt nie był nimi zainteresowany i wykupiłam wszystkie

Martwię się o swoje hosty bo chyba miesiąc temu je posadziłam i jakby mi usychają, wiec nie wiem czy je zostawić czy przesadzic jeszcze teraz.

Ewo, to już taka pora, że hosty marnieją, a to grzyb, a to ślimaki
Niektóre odmiany dobrze rosną w słońcu np. Sum and Substance. Trzeba poszukać u nas w wątku hosty, chyba tam wkleiłąm przydatny link. A jak nie ma to wpisać nazwę odmiany i w necie jest czy lubi słońce. Hosty dobrze rosną w cieniu, ale słońce też jest dobre pod warunkiem systematycznego podlewania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies