Witam wszystkim i dziękuję za zainteresowanie.
Danusiu kochana miło mi bardzo
Nad rabatami troszkę już pracowałam ale pewnie wiele błędów popełniłam więc razem cos pięknego na 100% stworzymy. Jednak na początku wolałabym dopracowac ogólny zarys co i gdzie i jak a potem zabrać się za nasadzenia.
Mam wstępnie wybrane rośliny które chciałabym u siebie i są to :
1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrz
gród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska
NO I WYSZŁA KOKOCHA