Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:22, 01 lut 2013

Do góry
gratulacje wielkie zostawiam........
i cieplutko pozdrawiam

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 21:21, 01 lut 2013

Do góry
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 21:21, 01 lut 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

A te tnij w baryłę, jak ja tnę swoją daglezję. Po prostu spalinowymi nozycami po całości ciacham. Górą też, ale musisz mieć nozyce na wysięgniku i regulowany kąt cięcia. Ja mam takowe i bardzo nam się przydają do bardzo wysokich zywopłotów.

Efekt końcowy

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 21:18, 01 lut 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Te możesz jeszcze podgolić od dołu żeby swobodnie można było pod nimi przechodzić. Można je podrównać i skrócić im obciąc po prostu przewodniki, każde zakończenie gałęzi, aby wyglądały równo i proporcjonalnie. Takie grzyby zrobić i nie pozwolic im rosnąć już do góry.
Żywopłotki cisowe. 21:08, 01 lut 2013

Do góry
W tym roku jest nowe nasadzenie , tulipanów nie wykopuję co rok.
Czerwony berberys po zimie 2012r wymarzł, siedział ok. 25 lat.
Wiśnia ozdobna w innej części działki.i nie znam nazwy.
Już po lecie
Roztoczańskie klimaty 20:59, 01 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
To się przebarwia na zimę i takie do wiosny...

Sosna ophir mam taką
Lecę czytać dalej, mam ponad 200 postów do nadrobienia!!!!
Ogródeczek jagody99 20:54, 01 lut 2013

Do góry
Witaj Jadziu....
byłam u Ciebie kilka razy duuużo wczesniej, tylko śladu nie zostawiłam....
urzekł mnie Twój słodki ogródek

moje brateczki dla Ciebie, bo też lubisz te maleństwa....
ja mam do nich słabość...
jak i do wszystkich roślin....jakie by nie były...

motto (w opisie) bardzo prawdziwe ...

Igiełkowy ogródeczek 20:53, 01 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jestem i mam dla was zdjęcia, takie widoki dziś zastałam:

Gosiniaku, ale wiosna u Ciebie! U mnie jeszcze śnieg a do tego plucha brrrr.
W cieniu - zacieniona 20:51, 01 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Oj Bogusiu to teraz będziesz tęsknić za swoim "Spiderem" kiedy odwiedzinki następne? pozdrawiam a prymulki fajne ja też mam wiosnę na parapetach
...w maju...prymulki wysadzam wiosną do gruntu - kwitną przez cały rok...i ostatni wieczór Iana..już tęsknimy...tak cicho...
Kubusiowo 20:51, 01 lut 2013

Do góry
Gosiaczku,wpisz Hanusię na listę warunkowo-rezerwową.......może jakoś dotrę!
Kuba w roli .....świetny,już za niedługo będzie sam tosty smażył.Niech tylko tata raz czy dwa budyń z nim ugotuje, i pozwoli patrzeć.
Mój domowy ,to i jajko potrafi sobie ugotować,albo usmażyć.Ale to już 7-miolatek.....

Za buziaczki dziękuję,i macham kwiatkiem
Mój kawałek raju II 20:51, 01 lut 2013

Do góry
a to jeszcze mam na parapecie
Ogród w skali mikro :) 20:50, 01 lut 2013

Do góry
Właśnie eM mi przywiózł wiosnę do domku
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:43, 01 lut 2013

Do góry
właśnie znalazłam gdzie kupowałaś , chyba też coś zamówię .
Miałam kupić ostnicę sadzonki ,ale posieję ,zobaczymy co wyjdzie ?
Czas na zmiany.... 20:40, 01 lut 2013

Do góry
wspaniałe słowa przeczytałam u Jagódki....

pozwoliłam sobie zacytować...

"Śmiać się często i szczerze. Zyskać szacunek mądrych ludzi i podziw dzieci. Zasługiwać na dobrą ocenę uczciwych krytyków. Cierpliwie znosić zdradę fałszywych przyjaciół. Doceniać piękno. Znajdować w bliźnich to, co najbardziej wartościowe. Pozostawić po sobie świat nieco lepszym – czy to w postaci zdrowego dziecka lub alejki w ogródku. Mieć świadomość, że choćby jedna istota ludzka odetchnęła lżej dzięki temu, iż my istnieliśmy na tym świecie. Na tym właśnie polega sukces" - Emerson . .

to dla Jagódki....

z mojego ogródka....

Żywopłotki cisowe. 20:40, 01 lut 2013

Do góry
Takie , krzewy bukszpanów miałabym do końca bramy , ale wymarzły Żywopłot z ligustru był jeszcze mały i co rok coś marzło , a były na dł. 80m posadzone w dwóch rzędach.
Po tych stratach bałam się sadzić nastepne.
Teraz porażona przez ogrodowisko próbuję dalej
Mrózł trzymał w tym dniu, z bukszpanów śnieg zmiatałam . w czsie odwilży nie myślałam o zagrożeniu. Bukszpany mają konstrukcję z gubych prętów.....jak Danusia przestrzegała nie myslałam o zagrożeniu a śnieg z tego dachu leciał jak lawiny w górach ,aż na drogę
Nie miałam przy sobie aparatu , widok był opłakany sama musiałam odkopać nogi by wyjść. L
Lepsze takie widoki ......a jabłuszka obrodziły .
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 20:40, 01 lut 2013

Do góry
No i ostatnia już obiecuję sprawa (na dzisiaj). Zdjęcie iglaka przy schodach wejściowych - rośnie tam kilka lat ale niewiele. Jak widać przyrasta niemało... Na razie się mieści - jednak niektóre gałęzie zaczynają już przechodzić przez balustradę na schodach. Jeszcze "chwila" i znowu będzie problem że jest zbyt wielki i rozłożysty... Czy można już teraz dokonywać jakiegoś cięcia żeby na jakiś czas go okiełznać i nie mieć problemu za rok czy dwa?

I to już naprawdę wszystko (co prawda jest jeszcze do przycięcia brzoza - no ale to nie iglak ) - Gdyby ktoś z Was kochani zechciał tu zajrzeć i coś poradzić, zasugerować - byłabym bardzo wdzięczna
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 20:39, 01 lut 2013

Do góry
No ale to jeszcze nie koniec (to wszystko przez dzisiejszy spacerek po zejściu śniegów ):

mam takiego cisa - myślałam o tym żeby go poprzycinać na formę takiego ala-bonsaja - bo w tej chwili ma wygląd średnio nieciekawy... myślicie, że można?

Mój kawałek raju II 20:39, 01 lut 2013

Do góry
Bogdziu dzisiaj od smutnego zacznę miałam pogrzeb... kosa, wyszłam z moim jamnikiem rano a on leżał pod choiną na trawniku
zakopalam go co by go wiejskie psy nie rozszarpały
a u mnie przebiśniegi już tyle wystają
dzisiaj zlożyl mi wizytę w "stołówce taki ptak
to nie szpak, ale co na brzyszku cały pstry
Bogdziu oczywiście, że dostaniesz kwiatki dzisiaj kupione
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 20:38, 01 lut 2013

Do góry
A to zdjęcia z balkonu:

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 20:36, 01 lut 2013

Do góry
I kolejny "delikwent" Tym razem z drugiej strony ogrodu - w "pokoju gościnnym". To jest najwyższe drzewo w tej części ogrodu - zdecydowanie najwyższe i to niemal w dodatku na środku... I jedno. I to samo pytanie - czy można go przyciąć ? W tym miejscu potrzebna jest zaslona od słońca bo to jest zachodnia strona i w lecie bardzo długo nasłoneczniona, żeby sobie tam posiedzieć jakaś zasłona musi być. Jest jeszcze pergola (częsciowo widoczna, częsciowo w remoncie) jednak to za mało.
Szczerze powiedziawszy myślałam wyciąć tego świerka (dobrze mówię?) i posadzić coś co jest ogólnie niższe i wolniej rośnie. Ale chyba to "nie przejdzie" - więc poradźcie coś plissss

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies