a w międzyczasie...wczoraj zlewaliśmy wino do butelek, pracy co nie miara, w ogóle robienie wina jest pracochłonne, ale frajda jest..kosztów też nie brak, ale to na początek, za drugim razem pójdzie łatwiej; dziś kolejne będziemy butelkować, wymrażać i do piwniczki idą leżakować, im dłużej, tym lepsze wino
winko ma kolor różowo - biały, intensywny zapach winogron, pół słodkie, deserowe moc 17-18%, bardzo klarowne bez dodawania siarczanów...i jest pyszne, a Waligóra jest dumny, jak paw!!
kartka piękna i jak oba kwiaty..tulipek i róża, zgrały się kolorystycznie, idealny duet
miłego dzionka, pierwsze butelki wina wymrażają się w śniegu, tak zalecają w fachowej literaturze
na ciebie 1 butelka czeka
dziś dalsze zlewanie i butelkowanie, zostawiam do obejrzenia
a wino półsłodkie, deserowe o intensywnym bukiecie, kolor biało - różowy
środkiem ogrodu idzie długi chodnik, jakoś nudnie mi wygląda, z tym że po lewej stronie część jest zagospodarowana dużymi kwiatonami, ale zaraz za nimi jest pusty pas około 20m - to strona lewa, prawa strona jest dłuższa, mniej więcej 60 m, może mniej, teraz za śnieżnie aby dokładnie pomierzyć
i pytania;
1. czy po obu stronach te same rośliny
2. nie może być za wysoko, bo zasłoni ogólny widok i panoramę
3. jakie rośliny, aby każda podkreślała urodę innej
4. rabata powinna być kwitnąca cały sezon, ale poza sezonem dać coś zimozielonego?
5. po ile sztuk roślin, jeśli np. szerokość rabaty będzie między 1,3 - 1.5 m
6. idąc chodnikiem widzi się jedną część rabaty, ale jak wejdzie się na prawą czy lewą stronę są inne widoki
7. kolorystyka - utrzymać tonację 3 kolorów, czy wielość
tu jest prawa strona i widać lewą od kwiatonu w kierunku lasu
Dziękuję Gosiu za czas, jaki mi poświęciłaś Trochę mi się rozjaśniło Garaż dopiero powstanie, więc jeszcze nawet w planach nie mam pomysłu, jak tę część zagospodarować. Na pewno muszę gdzieś obok niego zrobić miejsce na kosze i ukryć kompostownik. Poza tym mam owczarka niemieckiego, dla którego też musi się znaleźć lokum. Pojęcia nie mam jak to urządzić.