A jak już jesteśmy przy naturalnych metodach uprawy , typu kompostownik , może powinnam się " pochwalić " , że moje roślinki podlewanie są jedynie deszczówką .. Na etapie końca budowy zakopalismy pod ziemią dwa zbiorniki na wodę opadową,zbierające ją bezpośrednio z rynien... Jeden zbiornik jest z przodu , a drugi z tyłu... Nawet system automatycznego podlewania korzysta z tej deszczówki ... Koszty wody na ogród - zero .... Polecam gorąco
Aniu, piękne te fotki, a najdłużej się zatrzymałam na dzwonkach, też kiedyś takie miałam, ale gdzieś wyginęły, a miałam trzy kolory... biały, różowy i niebieski...
Teraz mam inne, ale tamte zawsze mile wspominam...
Pozdrawiam cieplutko... u nas śnieg zaczął padać...
Pozdrawiam Aniu
Jesteś niestrudzona w tych przemeblowaniach
Fotki świetne !
Bo nie lubię nuuuuuudy
Pomysły ...Dobrze,że dwie osoby je mają nie jedna
Powodzenia Ludzie !!!
Kolorowo i ciepło na twoim wątku Aniu
Martek bo my obydwie lubimy kolorowo.. i na szczęście mój M się z czasem przekonał do ogrodu i moich kwiatuchów ..ale początkowo patrzył niezbyt przychylnie
Wlazlam i tu Masz przepiekny ogrod,pozwolisz ze bede tu czestym gosciem?
I ta przestrzen....Jak skoncze wzdychac to Ci powiem
Kasiu z pięknej Bawarii - tu nie ma do czego wzdychać.. ale napewno ADHD nas łączy..... u mnie więcej głupot niż ogrodów, ale by Danusia mnie nie prześcigała z forum muszę i roślinki pokazywać....
czy to jakiś angielski ogród
Mój ogród ma styl MÓJ i SIAMA SIAMA ....ale angielskie ogrody mi się chyba najbardziej podobają
Aniu,masz niesamowitą energię,za którą cie podziwiam.Narty,sylwester,cudowne chwile,zaraz potem rewolucje ogrodowe,jak tu nadrobic i nadążyć za tobą w moim wieku i z ta waga?
Oj energia już nie ta...... a i waga ciągle do przodu...ale wiosną powinno spadać..... a wiek .. nie przesadzaj..też metryczkowo trochę już mam...... na szczęscie tylko w metryce..bo w głowie o połowę mniej
Nie mam czosnków i trza nadrobić !! Tylko gdzie je upchnąć? HHMMM ??
Coś się wymyśli.! Dobrego dnia Aniu
Czosnki upchaj w trawy, hosty, liliowce i gdzie się da..... dobrze jak w czymś rosną to nie widać zasychających liści
Dzięki Konstancji-Izabelo..... udało mi sie zrobić jak Wy....... i teraz w jednym poście odpowiadam wszystkim
Zostawiam kolorowy ślad i pozdrawiam Wszystkich Gości
Piękne te cynie, a pomyśleć, że kiedyś ich nie znosiłam - to były najpopularniejsze kwiaty w ogrodzie mojej teściowej...
Rozumiem Aldonaz ,ale daj spokój to tylko kwiaty nic ci nie winne )))))))))))))))))))))))))))
A tak poważnie jesteś jedyną osobą ,która miała takie cynie i pamiętam,że jeszcze też białe
W maju ubiegłego roku miałam okazję trafić takie,ale się nie skusiłam troszkę później żałowałam dla nasion mogłam je wziąć
Pozdrawiam kochana
Jakie fajne krzaczaste cynie co to za odmiana?Jakieś miniaturowe?Podsadziła bym sobie dołem u siebie .Ja tez lubię cynie i astry- to moje faworytki
Basiu to są miniaturowe cynie takie właśnie krzaczaste,rabatowe fachowo nazywają się cynie wąskolistne .
Pewnie,że można nimi zrobić stópki dla wyższych pięterek
Nasiona jakieś się znajdą
Wracając do cynii, zapomniałam o pewnych rzeczach i podobają mi się w moim ogrodzie, szczególnie te niskie. Zebrałam nasiona, ale nie wzeszło ani jedno. Tak więc była to przygoda jednego sezonu.
Ja tez w tym roku ograniczę "parapetówkę" . Żeniszki kwitną bardzo długo, więc nawet wysiane bezpośrednio do gruntu długo będą cieszyć. A zanim zakwitną oczy będę ciszyć np. szafirkami
Na tej rabacie widzę kopię rabaty od tego holenderskiego sąsiada - czyli łan lawendy, a w niej 3 szt. jakiejś formy piennej - bukszpan/cis kula na pniu, ewentualnie trzmielina na pniu. Tak równomiernie rozmieszczone na rabacie. Opcjonalnie cała rabata otoczona jeszcze obwódką z bukszpanu. Albo nie cała, tylko dwa prostopadłe do siebie boki (np. te gdzie masz teraz pas bukszpanów i lawendy). Wg mnie prosto, ale z klasą. Pasowałoby do Twojego domu . Czy do tej sosny, która już tam rośnie jesteś bardzo przywiązana?
Negocjuję, bo to ten prezent od znajomych i sam tam wszadził Już od dawna ten temat jest na tapecie. Muszę trochę popiłować haha