Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Zapach ziemi 18:50, 21 lis 2014

Do góry
Agnieszko, nic jesienią się nie działo w ogrodzie?
Chytrusku, pokaż coś.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:45, 21 lis 2014

Do góry
O to i ja polecę do Tess pocytać ha ha Aga cudnie zamglony i zakroplowany ogród i gołe srogie pieńki Kuruj sie naleweczką naleweczką
W Gąszczu u Tess 16:48, 21 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
A ja sobie ten potas zapisałam...na kartce!!! reklama zawilców świetna

Tę kartkę to chociaż do porfela włóż, bo zaginie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:18, 21 lis 2014

Do góry
Wrzosowisko masz piękne. I pięknie skomponowane rabaty.
Zamglone fotki bardzo klimatyczne.
Muszę zajrzeć dalej wstecz, niż pięć stron, bo dawno nie byłam.
A zawilce zasługują na wyeksponowane stanowisko, zalety - w odpowiedzi w moim wątku.
Zdrówka życzę
W Gąszczu u Tess 16:09, 21 lis 2014

Do góry
Iwono, Danusiu, Violu, Dorotko, Kasiu - zawilce mają same zalety, wad dotąd nie stwierdziłam.

Agania napisał(a)
Tessiu, nigdy do tej pory nie doceniałam zawilców, a to były jedne z pierwszych kwiatów w moim ogrodzie, ha,ha, jak pięknie je wykorzystałaś, moje zapomniane przeze mnie odrodzą się wiosną, a ta nieznana kamasja z czosnkami...obłędu można dostać piękna propozycja

Te zawilce polecam każdemu, z czystym sumieniem
Bo:
- są bezobsługowe,
- lubią stanowiska półcieniste, więc takie bardziej problematyczne do obsadzenia w ogrodzie,
- kwitną późnym latem do października (moje jeszcze tydzień temu pojedyncze kwiatki miały), kiedy niewiele kwiatów kwitnie,
- są bardzo dekoracyjne,
- z miskantami tworzą bardzo malowniczą kompozycję, taką lekką.

Kompozycję z kamasją i czosnkami zamierzam mieć u siebie wiosną. tylko moja chyba bardziej blada, nie wiem, jak się dopasuje do czosnków.
Wydaje mi się jednak, że to zdjęcie nieco przekłamane jest: kamasja jest dużo niższa niż czosnki (mam na myśli gladiatory, chyba, że to inne są).
W Gąszczu u Tess 15:24, 21 lis 2014

Do góry
Ewo, nawóz rozpuszczalny w wodzie. Koniecznie rozpuszczalny, nie granulowany, bo on się trudno rozpuszcza.
O taki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:19, 21 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Chcę teraz u nas zimy nie będzie, zaaklimatyzują się
Czy adres mój masz?

Nie mam, podaj na pw.
W Gąszczu u Tess 15:12, 21 lis 2014

Do góry
Podkradłam to cudo z wątku Wieloszki
Mala_Mi napisał(a)
Źródło http://www.chanticleergarden.org/5_17.html zupełnie przez przypadek znalazłam takie foto, chciałam sprawdzić jakąś nieznaną odmianę kamasji I twoja rabata Z czosnkami
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:11, 21 lis 2014

Do góry

Aniu, Agnieszko, kradnę to zdjęcie do siebie. Nie próbujcie mnie powstrzymać
Aniu, dziękiGudo!
Ogród u stóp klasztoru 14:47, 21 lis 2014

Do góry
To musiał być cudny widok - Alinka po nocy w szlafroku po ogrodzie lata

Też już chcę czekać na wiosnę. A tyle jeszcze roboty mam...

Pozdrawiam, Alinko
Ogród z łezką 14:43, 21 lis 2014

Do góry
Nooo, psze Pani, tysiączek!
Gratki
Ogródek Iwony 14:41, 21 lis 2014

Do góry
Odpowiadam na pytanie zadane u mnie.
Różowe zawilce oglądnęłam. Piękne są, ale ja nie mam i mieć nie będę - miejsca niet. Moje białe są "mieszańcowe" - Anemone hybrida (nie mam pojęcia, czy też japońskie). Odmiana Honorine Jobert (pojedyncze) i Whirlwind (pełny).
Nie wiem, o co chodzi z przyrostem - jak szybko można je dzielić? Mupiłam od razu piękne dorodne okazy, to nie wiem.
Różowe moim zdaniem są niższe od moich, ale głowy nie dam, bo mam doświadczenie tylko z tymi, różowe widziałam w realu tylko u sąsiadki. Jak to wygląda z przyrostem? Czy różowe też takie wysokie będą? Nie lubią słońca, lepiej rosną w półcieniu, ale to moja wiedza googlowa, bo nie mam doświadczenia w tym zakresie - u mnie od początku rosna w półcieniu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:30, 21 lis 2014

Do góry
Irenko, uszczyknąć chyba można (dzieweczynom dałam niedawno tegoroczne sadzoneczki, nie uszczykiwałam teraz). ale czy się przyjmą? Jeśli chcesz teraz, może być teraz
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:22, 21 lis 2014

Do góry
Oooooo....
Jutro wykopuję/przekopuję swoje kamasje, zobaczę, jak wyglądają.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:14, 21 lis 2014

Do góry
Tess a teraz już Tereniu nie można by uszczknąć? tylko wiosną? boję się, ze moja siostra ,,skleroza" i mnie dopadaja też chyba po kolejne podjadę, albo poczochrańce i coś wytnę na pniu wiem, ze nie pora na cięcie, może do wiosny wytrzymam;;;;;;;;
te stożki bukszpanowe wywaliłam, a mogłam je wystrzyc i tylko górę zostawić, pośpieszyłam się

Anitko już ciut brzydziej jest, ale nie najgorzej nadal
a w trawniku

EPODLAS Bożenko, no właśnie, to nie obóz, a presja taka, aby kanciki były, wyplewione, przycięte i nijak się nie wyrabiam i z pozycji kolan i ziemi podziwiam ogród raczej już chcę posiedzieć więcej,chyba zmęczenie wychodzina jesień mam najwięcej tej pracy..ale hamak i tak kupię
miskant ML sobie nadal kwitnie

Mirella miło mi słyszeć, że nowemu gościowi klimacik pasuje pozdrawiam i oczywiście wpadnę z rewizytą
wiosną koło Imprezowni głównie one będą królować

Początki w Kruklandii 11:00, 21 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

E, jakie gorzej, Lepiej. Roślinki dobrze na białym tle widać.

Masz rację
Do raju daleko - u Ewy 07:17, 21 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dorotko, ja robię tak:
U osoby, której tekst chcesz zacytować, klikasz cytuj, potem całość kopiujesz i wklejasz do siebie. Wtedy masz jako cytat typu: Tess napisała ...
a tamtą sttronkę zamykasz
Buziaki.

Musiałam sobie wkleić taką radę techniczną, bo nie wiedziałam, jak to robić.
Jeszcze bym chciała wiedzieć, jak zacytować kilka wypowiedzi różnych osób i na nie odpowiadać. Jeżeli Ktoś umie, to proszę o wskazówki
Kolorowy ogród na piasku 23:26, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Bóbr jest gatunkiem chronionym w Polsce, ale podlega ochronie częściowej, która przewiduje możliwość redukcji liczebności populacji oraz pozyskiwania osobników. Wprawdzie więc można ograniczać ich populację, ale nie może tego robić przeciętny Kowalski zabijając bobra. Natomiast pomimo tego, że prawo polskie dopuszcza redukcję populacji, nic się w tej sprawie nie robi.
A bobry stały się już szkodnikami.

Vivo, piekna jesień u Ciebie, te brązy, beże i purpura są zachwycające.

Tess, zajmiemy się odstraszaniem, już zamówiliśmy elektrycznego pastucha. Musi być założony na kilku poziomach, na wydry, bobry, dziki, sarny i bezpańskie psy

Dzisiejsza fotka z ogrodu obrazuje to, czego mi potrzeba jesienią

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:36, 20 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Teresko ja mam od tej jesieni zawilce i nie bardzo wiem jak się nimi opiekować, więc każdą informację chłonę jak gąbka. Myślałam Teresko, że w dobrym miejscu posadziłam zawilce, ale jak zobaczyłam u Ciebie na rabacie, to stwierdziłam, że nie najlepiej wybrałam. W tym roku nie będę ich już ruszać, są okryte stroiszem z igliwia na zimę. Nie jestem pewna, czy to dobry pomysł, ale boję się, żeby nie zmarniały, wiem, że czasem można przedobrzyć, ale staram się, żeby było im dobrze. Popełniłam gafę, nie dopisałam skąd mam tę informację, ale myślę, że się nie gniewasz, bo na pewno chcesz, żeby pięknie się prezentowały na ziemi sandomierskiej

Dorotko, ja robię tak:
U osoby, której tekst chcesz zacytować, klikasz cytuj, potem całość kopiujesz i wklejasz do siebie. Wtedy masz jako cytat typu: Tess napisała ...
a tamtą sttronkę zamykasz
Buziaki.
Ogródek Iwony 22:31, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Mata wiklinowa, nie bambusowa. Chyba że myślisz o czym innym.

Tak, masz rację, mata wiklinowa Mam nadzieję, że na tą matę bluszcz łatwiej wejdzie
Tess napisał(a)

Masz na myśli dekiel przed tym na którym narysowałam donicę, ten bliżej wejścia?
Jeśli tak, to możesz go spokojnie zostawić. Widać go, owszem, ale nie będzie przyciągał uwagi, jeśli wchodzących/wychodzących będą witać/żegnać piękne roślinki.

Dekle są dwa, bo szambo dwukomorowe. To w kostce faktycznie, musi tak być. Latem postawiłam tam na jakiś czas donicę z jednorocznymi kwiatami, tylko u mnie jeszcze nie ma ładnych donic, więc to następna rzecz, o której muszę pomyśleć. Na dodatek dostaliśmy prezent w postaci donicy w zupelnie innym stylu, niż ja myślałam. Nie wiem teraz, jak rozwiązać problem. Choć patrzyłam na Danusiowe Donice, takie by pasowały u mnie. Tylko nie wiem, gdzie takie dostać i czy na takie mnie stać
Dekiel na rabatce przykryłam korą. Jak będą kulki przed i za , to nawet nie będzie się to rzucać w oczy
Moja donica - prezent:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies