Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 12:54, 24 lis 2014

Basiu - w sprawie topinamburu masz chyba rację.. posadziłam jako zdrowe warzywo.... bo ostatnie lata musimy sie ciągle naprawiać. Ale nawet zględny zdrowotne nei przeważą szali jego być albo nie być

Irenka - dobrze że sie nabiegam, taki fitnes na zimę Tawułki też przesadziłam. Na razie tymczasówka, ale już i tak lepiej bo większy cień mają..

Kasik - z mchem też mam problem... sypałam na rabaty dolomit aby odkwasić glebę.. nie wiem czy pomoże... i mam nadzieję, że nie zaszkodzi. Mech mi nawet zaatakowała floksy na skalniaku, gdzie słoneczko od rana do nocy, nie podlewam, wiec mokro też tam nie ma. W trawniku w miejscach cienisty też mam ten problem.. Jak dostaniesz dobre przepisy co z tym zrobić to podziel sie i ze mną.

Tess -byłam wczoraj, i chyba to kamasja.. jest ciut podobna do narcyzów, ale swoje oglądałam tak dawno temu.. Danusia jednak potwierdziła, że się nie myliłam..

Bdan Danka - rabaty bylinowe są trudne, ale ciut kwiatuszków warto posadzić i ... jak nie podejdą to można je po prostu komuś oddać
Podlewać rabaty można, ale po co ekstra płacić za wodę, marnować swój czas.. kiedy można posadzić coś co da sobie radę bez naszej pomocy. Przyjdzie tydzień upałów, pojedziesz na urlop.. i wszytko Ci padnie, jak posadzisz coś co wytrzyma.. to i 2 tygodnie bez podlewania przeżyje.. To duża rabata, wiec lepiej nie dokładać sobie niepotrzebnej roboty. Piszę już u siebie, bo u Ciebie zrobi się jakaś dyskusja, zupełnie niepotrzebna Dlatego bronię mojego zestawu roślin i upieram się, że rośliny do cienia na słoneczną rabatę to głupi pomysł. Masz duży ogród.. i po cholerę dokładać sobie roboty.

Aniu Tre - grunt do rozsądne działanie i bez histerii do ogrodu

Bociuś - jak fajnie, że Ty nie w ciepłych krajach...

Mariola - widocznie my lubimy siedzieć w lesie

Piotrek - bielą aż tak mocno sie nie zachwycam, kolor jak każdy inny, ja lubię wszystkie kolory Chociaż najbardziej to niebieski.

Karola - tak łapki zmarzły, że kopanie było najlepszą formą rozgrzewki.. dziś słoneczko, ale woda w kałuży zamarznięta.

Kindzia - próbuję już spowolnić wątek.. dlatego nawet hurtem odpisuje..

Ola babka- i w tym tkwi cała mądrość.. nie dajmy sie zwariować Ogró ma cieszyć, a nie smucić.. jak nei zrobię teraz zrobię wiosną.. jak padnie będzie miejsce na nowe.

Monika - auto musisz wysłać na poprawkowy kurs prawa jazdy...

Aneta - stipa potrafi wnerwiać... ale też potrafi cieszyć.. Chociaż wnerwiała pod koniec sezonu, to ileś siewek i kęp przesadziłam do szklarni, może przezimuje A może zimy znów nie będzie Chociaż mrozik by sie przydał, bo ślimaki mnie zjedzą, nie tylko roślinki, ale i mnie. Ogród bez bylin jest smutaśny... masz rację. Danusia w swoim bukszpanowym też sadzi bylinki tu i ówdzie.. Dlatego wybaczam bylinom okresy brzydkie...

Asia_K -

Teraz jak przeglądam foty to wybieram poszczególne ujęcia z wybranych rabat do prezentacji jak sie mieniają rabaty bylinowe w trakcie roku.. nie da sie przejrzeć wszytkich fotek na raz.. tu brakuje jeszcze innych miesięcy.. ale tak to będzie leciało.. brakuje mi jeszcze pozostałych miesięcy, trzeba odszukać.
LUTY - krokusy i oczar

KWIECIEŃ -

MAJ - piwownia

CZERWIEC lawenda i róże

PAŻDZIERNIK - lawenda, kolory liści

Milka 12:57, 24 lis 2014

One tez wilgoc lubią, bo mi suszę źle znosiły
Mech i u mnie straszny, walczę, ale w coraz dojrzalszych ogrodach, to chyba stały element
Mala_Mi 13:02, 24 lis 2014

Magnolia, Irenka, Jola - bardzo miłe.. szkoda, że na co dzień gubimy umiejętność dawania takich małych radości , a jeszcze mniej potrafimy cieszyć sie takimi drobiazgami.

Pszczółka - sezon trwa.. dla ogrodnika cały rok.

Danuśka - tak sie nie rozpędzaj, bo jeszcze przyjadę .. twój Emuś mnie odeśle pocztą.. szczególnie jak działa bez adresu... sprawdzone

Bogdzia - eMuś już ze mnie kpi cały czas.. żem teraz Celebrytka.. ale pocieszam się, że niektóre celebrytki słyną z tego że tylko są lub wielkie cyce maja, a ja mam chociaż ogród Kokosiowy to kokosiowy ale mam..

Sorki ale muszę wrócić do obowiązków.. znów nie mam kiedy u Was podgrandzić.. bo u siebie za dużo siedzę.. ale miło mi że zaglądacie Nawet jak ja do Was nie zaglądam.... to taka poczta bez adresu

bdan 13:07, 24 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

Bdan Danka - rabaty bylinowe są trudne, ale ciut kwiatuszków warto posadzić i ... jak nie podejdą to można je po prostu komuś oddać
Podlewać rabaty można, ale po co ekstra płacić za wodę, marnować swój czas.. kiedy można posadzić coś co da sobie radę bez naszej pomocy. Przyjdzie tydzień upałów, pojedziesz na urlop.. i wszytko Ci padnie, jak posadzisz coś co wytrzyma.. to i 2 tygodnie bez podlewania przeżyje.. To duża rabata, wiec lepiej nie dokładać sobie niepotrzebnej roboty. Piszę już u siebie, bo u Ciebie zrobi się jakaś dyskusja, zupełnie niepotrzebna Dlatego bronię mojego zestawu roślin i upieram się, że rośliny do cienia na słoneczną rabatę to głupi pomysł. Masz duży ogród.. i po cholerę dokładać sobie roboty.

Aniu jak najbardzie kwiaty będę w moim ogrodzie wprowadzać, już ba brzozowej są jeżówki z trawami, jest rabatka różana, lawenda, pojawia się na pewno zawlice, lilie, dzięki Tobie. Ja jestem dopiero 1 roczną ogrodniczką, zaczynającą praktycznie od zera, nie liczę poprzedniego ogrodu z iglakami tylko. Mam nadzieję się rozwijać.
Co do odpowiedniego doboru roślin, to jak najbardziej się z Tobą zgadzam, że nie ma sensu cisnąć roślinki, która wiemy, że słoneczka nie wytrzyma.
A odnośnie podlewania to masz jak najbardziej zdrowe podejście. Nie tylko czas się liczy, ale siły i kaska też. Wiadomo, że czasami podlać trzeba.

bdan 13:12, 24 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

Danuśka - tak sie nie rozpędzaj, bo jeszcze przyjadę .. twój Emuś mnie odeśle pocztą.. szczególnie jak działa bez adresu... sprawdzone

Ja tylko żałuję, że w Wojsławicach jakoś się rozminęłyśmy

Jak byś przyjechała, to napewno bym się ucieszyła tylko teraz to wstyd by mi było, muszę ten mój ogród trochę ogarnąć (głównie jego drugą część)
popcorn 13:21, 24 lis 2014

u nas po siódmej i to sporo było minus 1, sąsiad skrobał szyby w aucie.. ech zima idzie!
pozdrawiam!!!
Olili 14:21, 24 lis 2014

Mala_Mi ja to Cię podziwiam ,że Ty to wszytstko ogarniasz,bo ja nawet w wątku Twoim się gubię , a z pocztą ...milutko ...

Ja swoją badylastą choinkę już ubrałam i jeszcze inne stroiki zrobiłam ,zapraszam do luknięcia
Iwk4 14:57, 24 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Kochani.... telefony, telefony od zupełnie obcych osób z miłymi słowami, to jedno. Ale dziś zostałam rozłożona na łopatki. Rzeszów to spore miasto, ponad 180 000 mieszkańców.
A dziś dostałam miły list o Pani ... zaadresowany tylko na nazwisko, miasto i dopisek "Ogród Małej MI". I ten list jakimś cudem doszedł. Bez ulicy, bez niczego, nawet bez kodu pocztowego. Tylko imię i nazwisko... bo dopisek to chyba pocztowcom nic nie mówi

Albo mamy taka super pocztę

To prawie jak listy do św. Mikołaja
Bez adresu, a i tak poczta doręczy
Gratulacje dla poczty
popcorn 15:04, 24 lis 2014

Aniu, pisałaś gdzieś że werbenę patagońską w domu trzymałaś.
Te od Ciebie mi tak ładnie porosły, że żal zostawiać na zimę na zmarnowanie. Wykopałam i 5 mega donic mam w domu. I co teraz? Badyle z przekwitłymi kwiatkami uciąć, czy zostawić? chyba utnę?
buziaki!
Milka 15:06, 24 lis 2014

Karola, nasiona zbierz, a badyle utnij, sorki Ania