Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek na trzy lata 23:34, 09 sty 2013

Do góry
I na tym chyba zakończę temat Bożego Narodzenia.

Nasza choinka wprawdzie jeszcze stoi, ale już niedługo nadejdzie Dzień Wyrzucania Choinek w naszej wsi i pewnie się poddamy powszechnemu trendowi.

Zapraszam na balkon 23:33, 09 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Mój wietrzny balkon od płn-zach. Nie mogę nawet w marcu na niego się wybierać,bo wtedy największe wiatry hulają.Przymierzaliśmy się do całkowitej zabudowy,ale teraz......to nie bardzo mogę finansowo.

Haniu kiedyś mieszkałam na XI pietrze i balkon też nie nadawał się do kwiatkowego użytkowania, A ja naiwna posadziłam tam begonie wielkokwiatowe, najbardziej kruche chyba kwiatki. Następnego dnia już było po kwitnieniu ...

Teraz na swoim mam wystawę południową Podlewać trzeba trochę więcej, ale to nie problem bo mam czym

A kolekcja będzie się jeszcze rozrastać jak coś ciekawego stanie na mojej drodze

Ogródek na trzy lata 23:29, 09 sty 2013

Do góry
To by było tyle w temacie pierników. Przechodząc do rekodzieła innego rodzaju - wzbogaciliśmy nasz świąteczny stan posiadania o Mikołaja zrobionego z butelki po napoju kapitalistycznym. To Najstarszy zrealizował się twórczo w szkole na tzw. BK. Jego szczególną dumą jest worek jutowy zszyty drucikiem, ponieważ juty zabrakło i musiał sztukowac z kawałków, a jutę drucikiem zszywa się bardzo trudno, bo juta się rozłazi. Na publikację wizerunku uzyskałam zgodę Autora.

Robiliśmy też kartki, ale to już głownie ja robiłam, bo młodsze potomstwo zrobiło tylko dla Dziadków i potem dwa dni wpisywali życzenia, takie to było skomplikowane.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:28, 09 sty 2013

Do góry
Aga ... niemożliwe stało się możliwe ... narciana sis znalazłam ... ja upadłam dopiero jak mi Ania narty podcięła ))) ... i nie żebym nie miała okazji ... po prostu starałam się BARDZO MOCNO ...

tu moja równowaga próbowała uciec ... to nie był walc Alinko ... to była walka o przetrwanie ... w pionie
Ogródek na trzy lata 23:20, 09 sty 2013

Do góry
Ja preferuję te bakaliowe, chociaż ogólnie z pierników najbardziej lubię zapach, potem wygląd, a smak dopiero na końcu. W zasadzie wolałabym bakalie bez pierników, ale ostatecznie mogą być też z podczepionym piernikiem.

Ogródek na trzy lata 23:15, 09 sty 2013

Do góry
A ostatnia grupa to pierniki tematyczne, te które mają być ładne i staranne, są ozdobą stołu i ewentualnie stają się prezentami - takie jak mikołaje, choinki, aniołki i gwiazdy różnego rodzaju.

Ze względu na włożony w nie wkład pracy są zjadane na końcu.

Maj 2012 Duszniki Zdrój - Park Zdrojowy i okolice 23:13, 09 sty 2013

Do góry
Aniu w Dusznikach jest specyficzny klimat, w maju powietrze było zimne i ostre, tak, że po tygodniu pobytu chorowałam i chyba na leczenie już tam się nie wybiorę. Byłam też lipcu i sierpniu w minionych latach, ale krotko i było ciepło i wtedy czułam się tam dobrze
tu masz link informacyjny
http://zuk-sa.pl/uzdrowiska-duszniki_zdroj-leczenie.php

Ogród w lesie 23:12, 09 sty 2013

Do góry
Zdjęcia ptasiej stołówki. Niezbyt wyraźne, bo aparat słaby i obiekty latały jak szalone...Trudno było je uchwycić...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:09, 09 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ustalamy dyżury harcowania? Zwykle w piątki ale w ten weekend część ekipy odpada, ale będziemy podglądać

zwykle w piątki ??? ... a to co siem wczoraj działo to też piątek ...
Ogródek na trzy lata 23:07, 09 sty 2013

Do góry
Wracając do Gwiazdki - Aga pytała o pierniki. Zdobimy różnie i dużo zależy od tego kto zdobi. Na przykład mała M lubi jak jest dużo i kolorowo, nie musi być smaczne, a tym bardziej prosto. Dobrze jak jest różowe albo się błyszczy.

Średni to człowiek poukładany, wielbiciel matematyki i systematyzowania według wybranego parametru, np. samochodziki według kolorów, kapsle według producentów itd. Na piernikach układa szlaczki, raczej z jednego rodzaju ozdoby.

Zdecydowaną większość pierników zdobimy tak, żeby były smaczne czyli bakaliami, systemem masowym i bez specjalnego układania czegokolwiek.

Mój ogród ciągle w budowie 23:03, 09 sty 2013

Do góry
Zyto widzę,że podobają nam się takie same ścieżki.Czy ta w awatarku to Twoja?. Moja różni się tylko tym, że płytki są okrągłe.Zrobiłam je z betonu i na wierzchu utrwaliłam liście roślin z mojego ogrodu.
Zapraszam na balkon 22:58, 09 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Nie czekając na rabatki,
na balkonie Jola posadziła bratki!
Urzekły mnie te błękitne kolory,
W odcieniu paryskiego nieba...
czegóż mi więcej potrzeba?

Żebyś Haniu wiedziała, na balkonie rozpoczynam sezon ogrodniczy i go kończę. I tak jak niektórzy do ogrodu, to ja wychodzę na balkon
W marcu jeszcze niewiele na działce, a na balkonie już kolorowo

Maj 2012 Duszniki Zdrój - Park Zdrojowy i okolice 22:52, 09 sty 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
24,05,2012
wyprawa do Schroniska Pod Muflonem i kwiatki wokół

i wracamy na dół

ładnie wygląda Kermesina Rosa to masz Aniu pamiątkę i wspomnienia, wrócisz tam jeszcze? a co tam leczą?
Mój ogród w cieniu drzew 22:51, 09 sty 2013

Do góry
Też uważam, że duże drzewa tworzą klimat w ogrodzie, ale u nas jest ich chyba aż za dużo

Na przykład, czy nie macie wrażenia, że te 4 drzewa na pierwszym planie trochę szpecą ? Rozważam opcję pozbycia się ich ... to olszyna, z malutką tylko koroną na samej górze. Za nimi są lipy, a jeszcze dalej mega stare wierzby, które ogławialiśmy. Jak myślicie, zostawić te 4, czy walczyć z M. żeby je wyciąć ?

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 22:45, 09 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Małe dzieci absorbują człowieka nieustannie! Dzięki za odwiedziny ,zostawiam kwiatek w podzięce.

Oj,absorbują,absorbują,a S to już przechodzi sam siebie
Dziękuję za kwiatki , przyjemnie się robi od patrzenia na kolorki w ogrodzie
Maj 2012 Duszniki Zdrój - Park Zdrojowy i okolice 22:45, 09 sty 2013

Do góry
mira napisał(a)
jak może być w styczniu nudny maj ?
...miła jesteś uśmiecham się do ciebie szeeeeroookooo

Ogród w Holandii 22:41, 09 sty 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Agato, witaj w Nowym Roku. Dziękuję za życzenia i nawzajem - wszystkiego dobrego.

Jakie piękne zdjęcie. Są takie nierealne, jakby świeciły własnym światłem. Jak z bajki.
zielonastrefa 22:41, 09 sty 2013

Do góry
Ojoj jakieś urodzinki Milenko dla Ciebie kfiatuch od serca
A miało być tak pięknie.... 22:34, 09 sty 2013

Do góry
kostrzewę owczą miałaś?
Ja mam swoje kilka lat, są ładne, ale nie daję im kwitnąć, bo inaczej zrobią się brzydkie ( ścinam pędy z kwiatostanami, albo golę całe na krótko). No i jak robi się dziura w środku kępy, to trzeba ją=kostrzewę wyciągnąć i podzielić -tak co 2-3 lata pewnie.Po zimie tez trzeba je mocno wytargać z suchych źdźbeł.
I nie można ich sadzić za blisko siebie, bo zrobi się ścisk i bałagan. Najładniej jak widać oddzielne kępy

Kostrzewy nie lubią tez mieć za mokro i są ładniejsze bez nawożenia.
Mam zdjęcie swoich, z sierpnia.

i z grudnia, w innym miejscu- zimą też są ładne

Maj 2012 Duszniki Zdrój - Park Zdrojowy i okolice 22:12, 09 sty 2013

Do góry
Jamrozowa polana

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies