Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 23:07, 09 sty 2013

Wracając do Gwiazdki - Aga pytała o pierniki. Zdobimy różnie i dużo zależy od tego kto zdobi. Na przykład mała M lubi jak jest dużo i kolorowo, nie musi być smaczne, a tym bardziej prosto. Dobrze jak jest różowe albo się błyszczy.

Średni to człowiek poukładany, wielbiciel matematyki i systematyzowania według wybranego parametru, np. samochodziki według kolorów, kapsle według producentów itd. Na piernikach układa szlaczki, raczej z jednego rodzaju ozdoby.

Zdecydowaną większość pierników zdobimy tak, żeby były smaczne czyli bakaliami, systemem masowym i bez specjalnego układania czegokolwiek.

agniecha973 23:09, 09 sty 2013

A mama jakie ma upodobania. Nieźle analizujesz te swoje pociechy
hanka_andrus 23:13, 09 sty 2013

Piękniusie te Wasze smakowitości!
ewalm 23:15, 09 sty 2013

A ostatnia grupa to pierniki tematyczne, te które mają być ładne i staranne, są ozdobą stołu i ewentualnie stają się prezentami - takie jak mikołaje, choinki, aniołki i gwiazdy różnego rodzaju.

Ze względu na włożony w nie wkład pracy są zjadane na końcu.

ewalm 23:20, 09 sty 2013

Ja preferuję te bakaliowe, chociaż ogólnie z pierników najbardziej lubię zapach, potem wygląd, a smak dopiero na końcu. W zasadzie wolałabym bakalie bez pierników, ale ostatecznie mogą być też z podczepionym piernikiem.

ewalm 23:29, 09 sty 2013

To by było tyle w temacie pierników. Przechodząc do rekodzieła innego rodzaju - wzbogaciliśmy nasz świąteczny stan posiadania o Mikołaja zrobionego z butelki po napoju kapitalistycznym. To Najstarszy zrealizował się twórczo w szkole na tzw. BK. Jego szczególną dumą jest worek jutowy zszyty drucikiem, ponieważ juty zabrakło i musiał sztukowac z kawałków, a jutę drucikiem zszywa się bardzo trudno, bo juta się rozłazi. Na publikację wizerunku uzyskałam zgodę Autora.

Robiliśmy też kartki, ale to już głownie ja robiłam, bo młodsze potomstwo zrobiło tylko dla Dziadków i potem dwa dni wpisywali życzenia, takie to było skomplikowane.

ewalm 23:34, 09 sty 2013

I na tym chyba zakończę temat Bożego Narodzenia.

Nasza choinka wprawdzie jeszcze stoi, ale już niedługo nadejdzie Dzień Wyrzucania Choinek w naszej wsi i pewnie się poddamy powszechnemu trendowi.

agniecha973 23:34, 09 sty 2013

No,no popracowaliście rączkami. Pierniki śliczne wyszły, zwłaszcza te tematyczne. Wiesz, że ja mam na odwrót, tzn. najbardziej smakują mi te pierniki tylko piernikowe, im cieńsze i bardziej podpieczone, tym lepiej.
A ta kartka ze srebrną choinką cuuudna! Jak to jest zrobione?
Ha! Widzę fotografującego w srebrnej bombce!
ewalm 23:44, 09 sty 2013

Święta w Polsce minęły nam szybko wśród mazowieckich widoków, całkiem innych od tutejszych, i trzeba było wracać. Przy okazji pozdrawiam Wrocław - zatrzymaliśmy się tam w ramach spełniania obietnic danych dzieciom i zwizytowalismy Multikino. A potem przez większą część nocy spędzonej na niemieckich autostradach słuchałam trójkowego karpia z trójkowej płyty, tej z piosenką kończacą się "słuchaj jazzu mały Jezu", bo za granicą niestety znajome radio przestało odbierać, rodzina spała i nie gadała, a przyjaciele pożyczyli mi ją specjalnie na drogę, więc włączyłam i przesłuchałam jakieś 20 razy.

A to jeszcze Polska, co można zgadnąć zwłaszcza po pierwszym foto:

ewalm 23:49, 09 sty 2013

Zdążylismy jeszcze na śnieg, piekny i migoczący (no, może w W-wie był juz w tym czasie mniej piękny), z wystającymi trawkami, tropami sarenek i zamarzniętymi strumykami - ale jak wyjeżdżaliśmy już go nie było.