Kochani przeglądając Wasze ogrody, widzę że wiele osób posiada albo dopiero zamierza stworzyć "ciurkadełko". Ja też zastanawiam się nad zamaskowanie studni i wykonaniem "ciurkadełka". Na poniższym foto zaznaczyłam gdzie znajduje się studnia. Jak Wam podoba sie ten pomysł?
Sto lat! i jeszcze dużej, buziaki dla ciebie i spełnienia wszystkich marzeń, nie tylko ogrodowych
A na szarlotkę to ja zawsze i do tego z lodami.....pycha!
Ps kwiatuszka zaraz wrzucę, muszę tylko na drugiego kompa się przesiąść
Na wszystkie pytania odpowiedział Sebek, długowieczność ? - kilka lat, potem oddzielasz zewnętrzne fragmenty kępy i sadzisz.
Jako roślina okrywowa nie nadaje się. W Anglii widziałam takie połacie tej szałwii na rabatach, ale 500 m to przesada, a zimą goła ziemia. Poza tym trzeba ją po kwitnięciu ciągle ścinać, więc to by było nie do ogarnięcia.
A dlaczego chcesz 500 m tylko jednym gatunkiem obsadzić? Zrób rabatę preriową, to też zależy jakie stanowisko to jest czy suche i słoneczne czy umiarkowane?
Asia zakładam że z tym pytaniem nie żartujesz- podstawowa sprawa lilie mają łuskowate cebule z których wyrastają pędy z bocznymi liśćmi w końcowej części kwiaty o różnym kształcie często bardzo podobnych do liliowca
liliowce korzenie mniej lub bardziej mięsiste, szablaste wygięte liście wyrastające z szyjki korzeniowej (głównie) i kwiaty kwitnące dzień góra trzy (najnowsze odmiany)
Oj tak Danusiu wyprostowały mi się zmarszczki wokół oczu od koloru,a usta wygięły w odpowiednim kierunku
Dziękuję i również ciepło pozdrawiam,miło,że znalazłaś czas
Tą tuję muszę na wiosnę przyciąć bo rośnie pod kablem doprowadzającym prąd. Chcę z niej zrobić kulkę na pniu...może się uda
.
Zrobi się wtedy trochę mijsca dookola i lepiej będzie widać bukszpan rosnący obok, który też muszę przyciąć. No i mam nadzieję , że w końcu znikną te góry piachu spod domu, żebym mogła doprowadzić tą część ogrodu/podwórka do porządku. Zapowiada się dużo pracy na wiosnę HURAAAAA