Fantstycznych, mroźnych Świat Bożego Narodzenia,
prawdziwej zimy za oknem i ciepła rodzinnego w domu,
niepowtarzalnych wzruszeń, zaskakujących prezentów
życzę Wszystkim Ogrodowiczanom/kom
Z okazji zbliżających się Świąt składam wszystkim odwiedzającym mój ogród serdeczne życzenia.
Spokojnych, zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w serdecznym gronie rodzinnym
oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Niechaj piękne Bożonarodzeniowe Święta
niosą wszystkim betlejemski blask.
To ja i u Ciebie wstawię mojego nowego gościa... wydaje mi się, że to zięba jer...... bo trochę inny od zięby...
A krogulec dalej grasuje.. ale dziś go nie widziałam, bo ogarnęło mnie osłabienie świąteczne.. i zamiast pracować siedzę na Forum.... i kupiłam choinkę
A to moje choinki..... już 3 święta w nowym domu... nie mam takich ładnych jak wasze, bo nie mam takiego zmysłu artystycznego.... Ale to są moje własne.. i też cieszą
2009 jeszcze widać brak ścian i kable wystające
2010 - chcieliśmy jakąś srebrna choinkę do ogrodu, wiec kolor niebieski..a co..fantazja nikomu nie zaszkodziła ..
2011 - krzywa choinka.. ale była fikuśna w gałązkach.... i srebrna, takiej w ogroddzie też nie ma..
Jako drzewka świąteczne nei są imponujące..bo ozdoby tez najgorszego sorta... ale w ogrodzie są to królowe choinkowe
Kochani... wszystkie moje choinki idą do gruntu i wszystkie rosną i maja się dobrze
Jak już nie będzie gdzie sadzić...to będę wykopywać i wstawiać do domu
A to jedna z moich choinek świątecznych.... nawet szyszki już ma
A tu wiać dwie świąteczne.. a mam ich więcej, bo co roku nowa ...
Ponieważ dzisiaj piekłam to ciasto zrobiłam kilka zdjęć, które zobrazują sposób wykonania. Przypomniałam także sobie, że do białka wraz z cukrem mozna dodać cukier waniliowy. Ja dodaję
Uprzejmie donoszę, że piernik wygląda na udany. Przekroiłam celem wpakowania w niego powideł i okazał się być całkiem suchym piernikiem No to powidła wpakowałam, a poniewaz okazał się być taki sympatyczny, to jeszcze dodałam mu polewę z prawdziwej (belgijskiej, fiu, fiu) czekolady Wygląda tak:
Moje storczyki są w takich doniczkach... + osłonka potem by nie dotykały korzonkami do podstawki..
Tak je podlewam - przez moczenie co 2 tygodnie..
Tu widać doniczki przezroczyste w przezroczystych osłonkach...
Sorki, że zaśmiecam Ci wątek, ale najłatwiej pokazać pismem obrazkowym.....
W razie pytań wskakuj do mnie na wątek. bo ja po innych wątkach wchodzę dość chaotycznie
Ten mi wygląda na zaburzenia gospodarki wodno-świetlnej i na nic poważnego
Na wszelki wypadek możesz go odizolować od reszty.. jak będzie rósł i nowe liście będą zdrowe.. to tylko kłopoty z metabolizmem
Na wszelki wypadek możesz opryskać (podlać) Topsinem, Sarfunem lub ekologicznym Bioseptem.
Ogólnie storczyków nie wolno przelewać.. ja trzymam w osłonkach i w korze..u Ciebie widzę w doniczkach ... czy maja dobrą ziemie odpowiednia dla storczyków. Pisze ziemie, ale to nie jest ziemia... tylko mieszanka kory i innych takich rzeczy.
Phalaenopsis lubią mieć dostęp światła do korzeni, a w takich doniczkach jak u ciebie tego nie mają.. i mogą chorować..
I jeszcze taki łańcuch znalazłem na strychu - ładnie wygląda taki ośnieżony
I obiecane zdjęcia przedpokoju Drzewo z tego co mi wiadomo jest jedyne w Polsce, bo w zostało tylko wykorzystane na cele artykułu na jednym z portali wnętrzarskich Dostanie jeszcze kilka niewidocznych haczyków i będzie wieszakiem
Miałem pokazać przed i po, ale to chyba byłaby zbytnia kompromitacja - więc zdjęcia tylko PO