Witaj, Zetko, ja też uwielbiam to zdjęcie. Zaczęłam juz nawet w zeszłym roku tworzyć podobną rabatkę. Zastąpiłam jednak werbenę, której nie mogę nigdzie dostać, jeżówką różową, a szarą bylicę - santoliną, stipę ( bo to chyba stipa te beżowe wiechy) zastąpiłam trzcinnikiem. Ale to jeszcze nie ten efekt, chyba dlatego, że mam w tle tylko jedną ogromną kępę miskanta gracilimusa. Powodzenia
Właśnie rabata Baronowa u Paulinki była dla mnie inspiracją, żeby dać trawy.
Nie bardzo dla red barona widzę obecnie miejsce na innych moich rabatach. Nie mam jeszcze koncepcji na nie.
Fakt na igiełkowej nie będzie ta trawa głównie wiodącą, ale doda koloru, tym bardziej, że tam już nie chcę dać hortek czy żurawek. Z kwitnących będzie tylko azalia japońska
Iwonko inspiracje super
Dokupiłam dzisiaj 4 miskanty ML, mają być po 3 szt przy największym świerku conica
Wiecie po ile była stipa w szkółce która miałam przyjemność dzisiaj odwiedzić
Po 26 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Więc jak zobaczyłam te kulaski co kupiłam za 35 zł to pomyślałam ze pewnie się z ceną walnęli ,bo u mnie takie maniunie kulki są po 40 zł
Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej: https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami: https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/
Aganiu, tak też muszę zrobić z moimi hortensjami. A tak marzyłam o hortkach w donicach... Ja ewidentnie przedobrzyłam - wodą, bo ciągle w niej stały, i nawozem chyba też... Ot, taka ze mnie ogrodniczka
Podpórki ostatnio wykorzystałam do hortensji, a reszta musi sobie poradzić Roślinki obeschną i same wstaną.
Kostrzewę mam drugi rok. I mój wniosek jest taki - lepiej wygląda w delikatnym cieniu lub na rabacie , gdzie słońce operuje tylko kilka godzin. Na pełnym słońcu robi się brzydka.
stipa to bezproblemowa roślinka - byle tylko zima jej sprzyjała
Z gazet będziesz zadowolona Mnie jak sąsiad zobaczył rozkładającą gazety na rabaty, to się w głowę popukał. A teraz stwierdził, że "nawet to skuteczne jest"
Mariolu
Stipa bardzo dobrze znosi cięcie tylko czasami długo się zbiera.
Mnie najbardziej podoba się stipa w pierwszym i drugim roku po posadzeniu.
W kolejnych latach rośnie ogromna, a po każdym deszczu się pokłada. Swoje dwuletnie wszystkie wyrzuciłam wiosną.
Na zbieranie nasion zdecydowanie za wcześnie bo one jeszcze niedojrzałe. Myślę że koniec sierpnia-wrzesień możesz już zbierać. Jak pociągniesz ręką za kłosy nasionka ładnie schodzą.
Zbierałam nasionka i w grudniu i wszystkie powschodziły więc na zbiór nasion każdy moment jest dogodny.
Stipa raz posadzona w ogrodzie na zawsze w nim zagości bo bardzo się rozsiewa.
Ja już mam kłopot z siewkami bo rosną wszędzie w ogromnej ilości i nie nadążam wyrywać.
To siewki z ubiegłego roku, wiosną przycięte na 5 cm.
Trawka w bukszpanach to stipa . Teraz trochę się pokłada . Ostatnio zakochałam się seslerii jesiennej . Do ciemno zielonych bukszpanów wygląda bardzo ładnie i ma delikatne białe kłosy . Chciałam ją gdzieś u siebie posadzić no i nie mam miejsca … ale nie poddaje się i myślę dalej …
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu
ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy
Kobietki - Ewo i Kasiu - to nie moja zasługa, a braku zimy
Choć obiektywnie stwierdzam, że po deszczach stipa się kładzie. Już Joasia ostrzegała, że najładniejsze są młode sadzonki i potwierdzam w 100%. Obecna stipa pożarła mi całą resztę roślinek na rabacie. Ale jak to zrobić, by do lipca mieć stipę ubiegłoroczną, a później świeże wyrośnięte sadzonki tegoroczne? Wymieniać? Młode sadzonki do tej pory hodować w doniczkach?