Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Roztoczańskie klimaty 20:29, 06 lip 2015

Do góry
Witaj, Zetko, ja też uwielbiam to zdjęcie. Zaczęłam juz nawet w zeszłym roku tworzyć podobną rabatkę. Zastąpiłam jednak werbenę, której nie mogę nigdzie dostać, jeżówką różową, a szarą bylicę - santoliną, stipę ( bo to chyba stipa te beżowe wiechy) zastąpiłam trzcinnikiem. Ale to jeszcze nie ten efekt, chyba dlatego, że mam w tle tylko jedną ogromną kępę miskanta gracilimusa. Powodzenia
Ogród Mirelli 18:58, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego
https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/

Iwonko mi też się wydaje, że w rzędach lepiej.

Właśnie rabata Baronowa u Paulinki była dla mnie inspiracją, żeby dać trawy.

Nie bardzo dla red barona widzę obecnie miejsce na innych moich rabatach. Nie mam jeszcze koncepcji na nie.

Fakt na igiełkowej nie będzie ta trawa głównie wiodącą, ale doda koloru, tym bardziej, że tam już nie chcę dać hortek czy żurawek. Z kwitnących będzie tylko azalia japońska

Iwonko inspiracje super

Dokupiłam dzisiaj 4 miskanty ML, mają być po 3 szt przy największym świerku conica
Co z tym ogródeczkiem począć 14:44, 06 lip 2015

Do góry
Wiecie po ile była stipa w szkółce która miałam przyjemność dzisiaj odwiedzić
Po 26 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Więc jak zobaczyłam te kulaski co kupiłam za 35 zł to pomyślałam ze pewnie się z ceną walnęli ,bo u mnie takie maniunie kulki są po 40 zł

Zaraz wam pokażę jakie miłorzęby mieli
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:02, 06 lip 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie w ogrodzie, u mnie też gorąco 35 stopni w cieniu. podlewam do granic możliwości mojej studni.

W mojej studni już widać dno....wodociąg został deszczówki nie ma
Stipa sobie powiewa i wszystko olewa
Ogród Mirelli 13:10, 06 lip 2015

Do góry
Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego
https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/
Wszystkiego po trochu 12:50, 06 lip 2015

Do góry
grządka która mi się nie udała stipa jest niewidoczna
Prawie - jak ogród 09:07, 06 lip 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy

Aganiu, tak też muszę zrobić z moimi hortensjami. A tak marzyłam o hortkach w donicach... Ja ewidentnie przedobrzyłam - wodą, bo ciągle w niej stały, i nawozem chyba też... Ot, taka ze mnie ogrodniczka

Podpórki ostatnio wykorzystałam do hortensji, a reszta musi sobie poradzić Roślinki obeschną i same wstaną.
Kostrzewę mam drugi rok. I mój wniosek jest taki - lepiej wygląda w delikatnym cieniu lub na rabacie , gdzie słońce operuje tylko kilka godzin. Na pełnym słońcu robi się brzydka.
Prawie - jak ogród 08:59, 06 lip 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Aleś stipę nakarmiła ha h jeszcze takiej nie widziałam Hortki szaleją ale upał daje do wiwatu .Z gazetami police dalej jak to tak dobrze

stipa to bezproblemowa roślinka - byle tylko zima jej sprzyjała
Z gazet będziesz zadowolona Mnie jak sąsiad zobaczył rozkładającą gazety na rabaty, to się w głowę popukał. A teraz stwierdził, że "nawet to skuteczne jest"
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:18, 05 lip 2015

Do góry
Hahahaha dobre
Stipa szaleje? U mnie mocy nabiera ładnie, także będzie ok
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:22, 05 lip 2015

Do góry
Nie martw się trawnikiem ...odbuduje się....pięknie u Ciebie ...stipa gigantyczna
Mały ogródek Eli 14:14, 05 lip 2015

Do góry
Na pierwszym planie zeszloroczna stipa w tle moja z nasionek
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:59, 05 lip 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza

Mariolu
Stipa bardzo dobrze znosi cięcie tylko czasami długo się zbiera.
Mnie najbardziej podoba się stipa w pierwszym i drugim roku po posadzeniu.
W kolejnych latach rośnie ogromna, a po każdym deszczu się pokłada. Swoje dwuletnie wszystkie wyrzuciłam wiosną.
Na zbieranie nasion zdecydowanie za wcześnie bo one jeszcze niedojrzałe. Myślę że koniec sierpnia-wrzesień możesz już zbierać. Jak pociągniesz ręką za kłosy nasionka ładnie schodzą.
Zbierałam nasionka i w grudniu i wszystkie powschodziły więc na zbiór nasion każdy moment jest dogodny.
Stipa raz posadzona w ogrodzie na zawsze w nim zagości bo bardzo się rozsiewa.
Ja już mam kłopot z siewkami bo rosną wszędzie w ogromnej ilości i nie nadążam wyrywać.
To siewki z ubiegłego roku, wiosną przycięte na 5 cm.
Ogród Magdalenka 11:13, 05 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)

podglądam,podglądam i...bardzo mi się podoba..przeleciałam wszystkie wątki...uff..dużo tegopowiedz mi proszę,jaka to trawka ta wysoka?? i wogóle,którą polecasz np.między kule bukszpanu..

pozdrawiam w gorący poranek

Trawka w bukszpanach to stipa . Teraz trochę się pokłada . Ostatnio zakochałam się seslerii jesiennej . Do ciemno zielonych bukszpanów wygląda bardzo ładnie i ma delikatne białe kłosy . Chciałam ją gdzieś u siebie posadzić no i nie mam miejsca … ale nie poddaje się i myślę dalej …

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:51, 04 lip 2015

Do góry
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza
Prawie - jak ogród 21:56, 04 lip 2015

Do góry
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:47, 04 lip 2015

Do góry
Stipa mnie zadziwia i cieszy w końcu już na zawsze zawitała do mojego ogrodu...pozwolę jej się wysiewać na dziko

Ogród na skraju miasta 19:41, 03 lip 2015

Do góry
Dzięki.
A to dzisiejszy zakup, który mnie strasznie cieszy. Stipa fountain. Jednak chyba kupiłam za mało i jutro może jeszcze dokupie.
Mały ogród pod Białymstokiem 14:34, 03 lip 2015

Do góry
Przyglądam się działaniom krajana ładnie Ci wychodzi

kris_bialystok napisał(a)

czy to stipa?

pozdrawiam!
Prawie - jak ogród 23:00, 02 lip 2015

Do góry
Kobietki - Ewo i Kasiu - to nie moja zasługa, a braku zimy
Choć obiektywnie stwierdzam, że po deszczach stipa się kładzie. Już Joasia ostrzegała, że najładniejsze są młode sadzonki i potwierdzam w 100%. Obecna stipa pożarła mi całą resztę roślinek na rabacie. Ale jak to zrobić, by do lipca mieć stipę ubiegłoroczną, a później świeże wyrośnięte sadzonki tegoroczne? Wymieniać? Młode sadzonki do tej pory hodować w doniczkach?
W Gąszczu u Tess 22:16, 02 lip 2015

Do góry
Zrobiłam kilka zdjęć w obawie, że mnie z forum relegują
Słońca było zbyt dużo, pomimo iż była godz. 19-ta.
Ale pokazuję, co mam (jak leci).

Kwitnie odętka i werbena (werbena przedwcześnie)

Stipa szaleje.

Znowu odętka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies