Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 11:08, 07 lip 2015

Borbetka napisał(a)
A mnie się bardzo podoba blady róż krwawników z fioletem lawendy. Już kiedyś widziałam połączenie różowych róż z fioletem. U siebie zrobiłam ciemniejszy róż z szałwią, ale tutaj jest delikatniej, bardziej zwiewnie. Super to wygląda.

Jedyny problem z tym krwawnikiem to to, że strasznie szybko płowieje i traci kolor (rośnie na strasznej patelni). Może jak się zadomowi na dobre i będzie silniej kwitł to nie będzie się tak rzucało w oczy.
MAD 11:10, 07 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Ale ładnie! Trudno uwierzyć, że wszystko niedawno sadzone

Mi samej jest trudno uwierzyć w to, że początki tych nasadzeń to połowa kwietnia... Dobrze, że tutaj prowadzę sobie pamiętnik.
MAD 11:12, 07 lip 2015

Kasya napisał(a)
wlasnie, ladnie lawendzie z krwawnikiem , jaka to odmiana ? bo moj wyrósł ogromny...

Nie miał metki z odmianą. Jeden jedyny różowy jaki znalazłam zeszłej jesieni w szkółce. Podzieliłam, przezył zimę, przesadziłam na docelowe miejsce i rośnie. Możliwe, że jak się zadomowi to też wyższy będzie.
MAD 11:17, 07 lip 2015

Zielona napisał(a)
Magda, na ręce uważaj, bo ja do dzisiaj nie pozbyłam się bólu łokcia po wiosennym obrabianiu "ogródka". Chyba czasem chciałybyśmy zrobić więcej, niż pozwalają siły i realny czas... Dobrze, że chociaż to lubimy

Coraz ładniej, proszę Pani. Czuję się u Ciebie jak u siebie Z pustych rabat wyłaniają się kolory i... tak bardzo cieszą!

Obserwowanie Twojego wątku wiele mnie uczy. Przede wszystkim spokoju, racjonalnego podejścia i cierpliwości.

Staram się działać w miarę rozsądnie. Co prawda powinnam na jakś czas nie działać ogrodowo kciukiem ale się nie da. Za chwilę urlop, więc sobie odpocznie. Na razie jest jednak sporo rzeczy do zrobienia na "przed wyjazdem".
Pszczelarnia 11:40, 07 lip 2015

MAD napisał(a)
Niwakowo-klonowy gąszcz świeżo po postrzyżynach. Oczywiście na ziemię nic nie rozłożyłam i sprzątania miałam co nie miara. Ale tak to jest jak wpadnę w ferwor walki z nożycami w rękach... Mózg automatycznie się odłącza.

Te liście są od klona palmowego? Proszę o nazwę jak dla laika.

Krwawnik z lawendą to jest hit! Ciekawa jestem jak się będą prezentować o różnych porach roku. Krwawnik będziesz też cięła jak lawendę?

Piękny ogród, piękne linie, ład i bogactwo.
MAD 11:48, 07 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Te liście są od klona palmowego? Proszę o nazwę jak dla laika.

Krwawnik z lawendą to jest hit! Ciekawa jestem jak się będą prezentować o różnych porach roku. Krwawnik będziesz też cięła jak lawendę?

Piękny ogród, piękne linie, ład i bogactwo.

Ewo, miło mi, że do mnie wpadłaś.

Akurat na tym zdjęciu to klon Shirasawy. Połączenia lawendy z krwawnikiem w kolejnych miesiącach też jestem ciekawa. Pierwszy raz mam takie zestawienie. Tam jeszcze jest m.in. stipa i rozchodnik. W zeszłym roku krwawnik wygoliłam do zera i pięknie odbił.
MAD 11:51, 07 lip 2015

Mój mini szpaler hortensji Sundae Fraise przy placyku hamakowym bez hamaka. Środkowa zdecydowanie zaszalała z ilością pąków.
kasia_w 11:54, 07 lip 2015

Bardzo piękna rabata! A mogłabyż z oddalenia ją pokazać. To była chyba ta fala- niefala, prawda?
Tez mam ten krwawnik, jak kupowałam był intensywnie różowy, teraz po tygodniu zbladł i jest jak Twój. Mad czy wiesz może co jest przyczyną? Wolę różowy. ja go połączyam z fioletowymi ostróżkami, też ładnie wygląda

Lawendowa moja... Dwa krzaki lawendy w połowie mi podeschły. Pojęcia nie mam dlaczego.

MAD 12:01, 07 lip 2015

kasia_w napisał(a)
Bardzo piękna rabata! A mogłabyż z oddalenia ją pokazać. To była chyba ta fala- niefala, prawda?
Tez mam ten krwawnik, jak kupowałam był intensywnie różowy, teraz po tygodniu zbladł i jest jak Twój. Mad czy wiesz może co jest przyczyną? Wolę różowy. ja go połączyam z fioletowymi ostróżkami, też ładnie wygląda

Pod ręką takiego zdjęcia akurat nie ma ale postaram się zrobić jak wrócę. Myślę, że to blednięcie to od intensywnego słońca. Przynajmniej u mnie. W miejscu gdzie rosną są calutki dzień na słońcu.
Iwk4 12:58, 07 lip 2015

Tess napisał(a)

Marzycielka Odnoszę wrażenie, że u niektórych doba ma 48 godzin. Niestety, nie u mnie.

To tylko wtedy, gdy działa się we dwóch. I ten drugi na dodatek jest motorem napędowym.
Wiem coś o tym