Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:25, 20 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Informacja o zawilcach
Zawilce ścina się na zimę - ja w tym roku chyba je zostawię nie ścięte, bo fajne ozdobne nasienne kuleczki mają. A najpóźniej na wiosnę.
Więc w czasie kwitnienia rodków na pewno zawilce rodków nie zasłonią (jeśli będą przed rodkami). Ale w fazie dojrzałej na pewno będą zasłaniać rodki (przez kilka lat, nie wiem, ile, bo nie mam jeszcze dużych, zapytaj Bogdzię, ile lat musi upłynąć).

Siarczanem potasu podlewam od fazy pąka, aż do jesieni, raz na tydziń-dwa, jak pamiętam. Potas jest na kwitnienie.

O, jakiś znajomy tekst A gdzie ochrona praw autorskich?
Początki w Kruklandii 21:16, 20 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Dzisiaj jeszcze gorzej...

E, jakie gorzej, Lepiej. Roślinki dobrze na białym tle widać.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:46, 20 lis 2014

Do góry
Anek, przeczytałam tekst eMusia i padałam!
Dla odmiany czas na zmiany... 19:13, 20 lis 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

BEATA GDZIE JEZDEŚ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przestańmy pisać "po polskiemu inaczej", bo niewtajemniczeni pomyślą, że nie umiemy inaczej
Działka wkoło Lubczyka :) 18:12, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Rabata super, psze Pani
Proste linie to jest to!

Ale co Ty tam jeszcze chcesz wsadzić?
Moim zdaniem zestaw jest już obecnie nadkompletny ciut za gęsto - moim zdaniem - będziesz już w przyszłym roku poszerzać tę rabatę.

Czy ta kora wysypana tez jest wzdłuż domu? Tam coś rosnie, czy tylko dla ozdoby?

myslisz, że za gęsto? odległości między tujami wystarczające, róże też mają między sobą książkowe odległości?
może faktycznie na razie nie będę tam nic dosadzać, zobaczę, jak jeżówki się rozrosną i jakie dadzą tło
kora jest usypana pod budynkiem gospodarczym sąsiada, ten pasek, to jest zostawiony kawałek, bo ten pasek to był w sumie 30cm jeszcze ziemią sąsiada, ale jakbyśmy dali ogrodzenie, to sąsiad by nie miał dostępu do elewacji, dachu, rynny... i ustaliliśmy, że się nie grodzimy na tym odcinku i nie sadzimy jakiś roślin na stałe! w tym roku jak pamiętacie miałam tam słoneczniki
pozdrawiam
Ogród w cieniu brzozy 12:07, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
A jak je będziesz formowała? W chmurki?

No nie, tutaj potrzebna mi jest zasłona, chcę utworzyć ściankę.
Ogródek Iwony 12:02, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Ogródek Iwony 11:51, 20 lis 2014

Do góry
Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.
Ogród w cieniu brzozy 11:36, 20 lis 2014

Do góry
A jak je będziesz formowała? W chmurki?
Ogród w cieniu brzozy 11:28, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Graby z donic? Gdzie je mogę zobaczyć? Idę szukać.

Chyba nie znalazłaś, bo ich prawie nie ma, będę je dopiero wyprowadzać, na razie to młode sadzonki posadzone w doniczki plastikowe, docelowo do zostawienia na stałe w tych donicach. W tym roku obsadzone jednorocznymi.
Ogródek Iwony 10:49, 20 lis 2014

Do góry
Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.

Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

Działka wkoło Lubczyka :) 08:58, 20 lis 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)

cieszę się, że się podoba chociaż na razie to jeszcze niepełne zestawienia roślinek i jakby róże jeszcze kwitły to byłoby ładniej za różami rosną, które dostałam mam od Małej Mi tj werbenę, jeżówki i naparstnice i moje jeżówki z nasionek i pewnie tak już tam tak zostawię
rabatki planuję proste, a nie faliste na razie tak mi się podoba
buziaczki :*

Rabata super, psze Pani
Proste linie to jest to!

Ale co Ty tam jeszcze chcesz wsadzić?
Moim zdaniem zestaw jest już obecnie nadkompletny ciut za gęsto - moim zdaniem - będziesz już w przyszłym roku poszerzać tę rabatę.

Czy ta kora wysypana tez jest wzdłuż domu? Tam coś rosnie, czy tylko dla ozdoby?
Ogród w cieniu brzozy 22:14, 19 lis 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)

A co dołowałam? Hortensje ogrodowe, azalię, donice z tulipanami i moje trawy i graby z donic z tarasu.

Graby z donic? Gdzie je mogę zobaczyć? Idę szukać.
W Gąszczu u Tess 18:04, 19 lis 2014

Do góry
Witaj Tess, rano na telefonie obejrzałam twoje zawilce i cudne rabatki, teraz przyszłam powiedzieć, ze zawilce cudne, a ja w przyszłym roku mam ochotę na kulki, podobne do twoich. Ślicznie skomponowałaś swoje rabaty.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:50, 19 lis 2014

Do góry
W sobotę mają być już minusowe temperatury w nocy.

Do Gruzji się wybierasz?
W Gąszczu u Tess 16:12, 19 lis 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
ojej, te zawilce bosskie! Już się zachwycałam, ale co tam!
Z tych carexów jesteś zadowolona? Moje, podobne, po zimie to obraz nędzy i rozpaczy.. ładne się robią może w lipcu dopiero.. pozdrawiam!

Czy jestem zadowolona? Tak. Wprawdzie w Gąszczu dałam plamę i przesadzając je jesienią ub. roku posadziłam zbyt głęboko, przez co dłuuuugo nie mogły dojść do siebie, ale kilka dobrze posadzonych pieknie daje radę. Natomiast nad Rozlewiskiem są cudne.
Rzeczywiście ciut gorzej wyglądają po zimie niz np. Ice Dance, ale jestem zadowolona.
W Gąszczu u Tess 16:09, 19 lis 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiuka melduje sie cała ,żywa ,ale ze skrzywioną psychiką

Współczuję, wiem, jak wyglądały tegoroczne zmagania komisji wyborczych z systemem PKW Rozumiem, że to był Twój ostatni raz w pracach komisji wyborczych?
W Gąszczu u Tess 16:07, 19 lis 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Pooglądałam zmiany, coraz bardziej zimozielono się u Ciebie robi, pięknie.
Przez ostatnie trzy lata ciągle dosadzam jakieś cisy, tak późno też wsadzałam, w tym roku też właśnie w tamtym tygodniu wsadziłam pięć sztuk niskiej odmiany, żaden do tej pory nie wypadł, korą podsypywałam. Za to straciłam w jednym roku trzy sztuki ale sadzone wczesną wiosną, nie miałam wtedy doświadczenia i nie wiedziałam, że trzeba sprawdzić korzenie czy nie są przemrożone, a najlepiej czekać z kupnem do późnej wiosny.

No właśnie ogólnie pora jesienna jest lepsza do sadzenia, bo ziemia nagrzana po lecie, rosliny nie dostają szoku termicznego. Tyle, że trochę późno je posadziłam (bo tak późno kupiłam), dlatego się martwię trochę. Już za tydzień ma być przy gruncie poniżej 5 stopni....
Okryję korzonki korą i będę dobrej myśli.
Dziekuję, Agato
W Gąszczu u Tess 16:03, 19 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Tessiu, jeśli wiatry ci tam bardzo hulają (a u mnie jak na razie tam wiuuuje) to na wszelki wypadek osłoń jakimś parawanem. Ale chyba u ciebie od pól nie wieje...

No wiesz, hulać nie hulają, ale one (cisy) jednak po sadzeniu osłabione, ba! wcale nie zakorzenione jeszcze. To je jakoś osłonię - przyczepię jakiś kocyk na płotek
Dzięki, Toszko
W Gąszczu u Tess 16:01, 19 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Cudny źywot chyba poproszę o kawałek zawilca

Miła, juz napisałam u Ciebie - bałagam, przypomnij się wiosną, bo ja zapomnę (siebie znam).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies