Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 12:07, 20 lis 2014

Tess napisał(a)
A jak je będziesz formowała? W chmurki?

No nie, tutaj potrzebna mi jest zasłona, chcę utworzyć ściankę.
Viola 12:28, 20 lis 2014

laurowisnia napisał(a)
Powtarza, ale ma wyraźną przerwę, teraz nawet jakiś kwiatuszek się na niej różowi i ma pączki, które się chyba nie rozwiną. Ta róża ma sztywno wzniesione pędy, wąski pokrój i jakby się na nią decydować to da efekt przy wiekszej ilości sztuk. Bardzo powoli buduje swój krzak.

Dziękuję za wyjaśnienie. To róża dla cierpliwych, ale przepiękna
Agania 13:12, 20 lis 2014

laurowisnia napisał(a)

Moja kolorystyczna inspiracja dla Was, jest to moje odkrycie z tego roku tzn. połaczenie koloru żółtego z fioletowym, dotąd raczej eliminowałam żółty z ogrodu.

Były głównie różne odcienie różu, fioletu i biel.

Żółty z fioletem, różem, niebieskim, zółty z burgundem, to lubię.
Czerwony to tylko z pomarańczem i różem i bielą...ale tutaj moja odwaga ogranicza się tylko do azailii wielkokwiatowych wiosną
Pszczelarnia 13:44, 20 lis 2014

Agato, ja zachwycam się Twoimi donicami .
laurowisnia 15:04, 20 lis 2014

Aganiu,

Ewo, jeszcze skromniejsze wydanie jesienne, fotki nie najlepsze, ale to przez otoczenie, a jeszcze w tamtym roku było wkoło zielono.
Pszczelarnia 15:30, 20 lis 2014

laurowisnia napisał(a)
Bez czarny Eva

Laurowiśnio,
jak szybko rośnie ten bez? Czy pachnie tak jak bzy (sambucus)? Po ilu latach i jakie wymiary osiągnął u Ciebie? Czy słońce pełne południowe mu nie zaszkodzi? Mam mało sadzonkę zadołowaną do wiosny.

Twój jest bajeczny.

Agania 16:03, 20 lis 2014

Podpisuję się bez słów cudo..same cuda u Ciebie, ale piękny okaz sambucusa, a pokażesz kwitnącą w listopadzie kalinę wonną?

Już tęśknię za wiosną, dziękuję za naszą wspólną ulubioną różyczkę
laurowisnia 16:24, 20 lis 2014

Ewo, rośnie szybko, ten ma jakieś 7lat, ma ok. 2,5m, słońce mu nie szkodzi, jak sadziłam tu było pusto i pełne słońce. Zapach nigdy mi nie przeszkadzał, nie pachnie tak mocno jak te zwykłe i sok z niego też niestety nie jest tak aromatyczny.

Aganiu, kalina dopiero rozwija swoje kwiatuszki. Mam takie fotki.

alinak 23:32, 20 lis 2014

Trochę mnie zmartwiłaś że sok z tego bzu mało aromatyczny , bo ja własnie posadziłam go na rabacie . pomyślałam że połączę przyjemne z pożytecznym . brakuje mi co roku bzu pod ręką . nie chce mi sie biegać po zagajnikach w poszukiwaniu ,a spodobał mi się u ciebie ten czarny ...trochę jestem zawiedziona ale i tak z niego nie zrezygnuję .
co do odkryć w zestawieniach kolorystycznych to ja pod wpływem wybiegów doceniałam połączenie pomarańczu korali jarzębiny z Fioletem werbeny patagońskiej
laurowisnia 12:03, 24 lis 2014

Alinko, no niestety ale kolorek za to jest różowy.
Pomarańcz z fioletem, odważnie i efektownie zarazem, u mnie takiego zestawienia niet, ten pierwszy kolor, prawie nie mam, to co jest, jest tylko przez przypadek lub pomyłkę, ale zestawię sobie chociaż na fotkach dla zobrazowania.