Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Tess 10:49, 20 lis 2014

Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.

Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

BarbaraM 11:12, 20 lis 2014

Moim skromnym zdaniem dekla nie powinno się podkreślać poprzez postawienie na nim donicy.To działa jak wykrzyknik.
Tess 11:51, 20 lis 2014

Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.
BarbaraM 11:52, 20 lis 2014

Dobry pomysł.
bdan 12:02, 20 lis 2014

Tess napisał(a)

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

BarbaraM 12:05, 20 lis 2014

Zajrzałam. O rany,jakie śliczne kompozycje u Tesi.
Bogdzia 12:55, 20 lis 2014

Też bym zasłoniła ten dom sąsiadów drzewem ,buki lubię bardzo.
makkasia 14:11, 20 lis 2014

Cześć Iwonko,
Przeczytałam o słodziakach pieskach i o zmianach na rabacie (jestem za drzewem aby zasłonił dom). Rabata z czerwonymi różami mnie zachwyciła
Ściskam i dobrych wyborów życzę
Malgosik 15:26, 20 lis 2014

Tam gdzie Danusia zaproponowała buka faktycznie przydałoby się coś wysokiego, jakieś drzewo. I zauważ, że wprowadziła czerwony kolor. Możesz zrobić kulki bukszpanowe i z berberysa, dla odmiany Admiration, bo bagatelle już masz.

Co do zasłonięcia płotu, to miskantów przez jakiś czas nie będzie, więc nie spełnią najlepiej roli wysłaniacza. Bluszcz, albo wąski ekran z cisa.

A wogóle, to zamierzasz przenosić te hortensje?
Bo możesz posadzić czerwone drzewo i hortensje zostawić. Dosadzić z przodu kulki i turzyce lub coś innego pierzastego.

Co to rabaty przy kółku podoba mi sie koncepcja Barbary. Tylko że tam jest dość wąsko i blisko od domu, a buki to duże drzewa. Tak zawsze Danusia piszę, żę się nadają do dużego ogrodu. (Nie wspominam o nie tylko bukszpanowym, ale ty nie chcesz cięcia...). Więc jeśli strażnicy mają być
to z jakiegoś szczepionego drzewa, coby nie było wysokaśne.

Dodatkowo obwódka bukszpanowa podkreśla kółko i prosi się o postawienie ławeczki lub stolika z dwoma krzesełkami. Może tak być też bez stolika, ale jeśli tamtędy tylko przechodzicie, to może zrobić bardziej luźną rabatę z różanecznikami, paprociami, funkiami i innymi kwiatami cienia jak tawułki.(testuję Twoje preferencje).

Natomiast jeśli tu przy wejściu ma cię zacząc rabat ze strzyżonymi formami, to jednak lepeij utrzymać taka tonację, a paprocie i tak mogą wystawiać zza obwódki.

A
Malgosik 15:28, 20 lis 2014

Jeszcze jedna kwestia to taka, że Rh kwitną wcześnie i krótko i dlaczego mają nie pasować do buka, jak on dopiero świeże listki puszcza? Nie rezygnowałabym z RH. No i zawszev można je ciąć, a miejsce dla nich jest odpowiednie. Chyba że tam jest całkowity cień.

Pomyśli o funkiach biało obrzeżonych, bo rozjaśnią ten zakątek, podobnie jak hortensje jeśli je przeniesiesz.