Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 11:59, 19 lis 2014

Alinko czekam więc na te niecodzienne kolory wiosną, a w stipach tulipany nie da rady wsadzić, jest tam zła gleba i dużo drobnego kamienia ale może zawilce greckie, pomyślę, to miejsce takie nieukończone jeszcze.

Renato, one tu nie mają najlepiej, ale co rok to lepiej, zastanawiam się ciągle czy kulki czy zrobić z nich niski żywopłocik przy schodach.
A co dołowałam? Hortensje ogrodowe, azalię, donice z tulipanami i moje trawy i graby z donic z tarasu.

Moja kolorystyczna inspiracja dla Was, jest to moje odkrycie z tego roku tzn. połaczenie koloru żółtego z fioletowym, dotąd raczej eliminowałam żółty z ogrodu.

Były głównie różne odcienie różu, fioletu i biel.

Gardener27 21:53, 19 lis 2014

Dziękuję za odpowiedź w sprawie prosa

Kolorystyka różowo fioletowa przełamana bielą przemawia do mnie najbardziej Ja żółty łączę z czerwieniami, choć z fioletem też ładnie wygląda

Pozdrawiam
Tess 22:14, 19 lis 2014

laurowisnia napisał(a)

A co dołowałam? Hortensje ogrodowe, azalię, donice z tulipanami i moje trawy i graby z donic z tarasu.

Graby z donic? Gdzie je mogę zobaczyć? Idę szukać.
Viola 09:18, 20 lis 2014

Były głównie różne odcienie różu, fioletu i biel.

Dla mnie boskie zestawienie Czy to Queen of Sweden? A fioletowe z tyłu za bukszpanem ? Co to ?
laurowisnia 11:06, 20 lis 2014

Violu, różę odgadłaś bezbłędnie, a tam dale jest to bodziszek korzeniasty, polecam go, szybko się rozrasta, łatwo ukorzenia, kwitnie koniec maja i czerwiec, później ma ładne liście, roślina dla kogoś kto ma dużo miejsca do obsadzenia. Nie lubię osobiście jego zapachu, ale czuję go tylko jak przy nim coś robię.
laurowisnia 11:15, 20 lis 2014

Gardener27 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź w sprawie prosa

Kolorystyka różowo fioletowa przełamana bielą przemawia do mnie najbardziej Ja żółty łączę z czerwieniami, choć z fioletem też ładnie wygląda

Pozdrawiam

Czerwony to jest drugi kolor po żółtym, który eliminowałam z ogrodu, na razie tak jeszcze jest nadal. Wyszukałam inne fotki, aby Cię przekonać.
laurowisnia 11:28, 20 lis 2014

Tess napisał(a)

Graby z donic? Gdzie je mogę zobaczyć? Idę szukać.

Chyba nie znalazłaś, bo ich prawie nie ma, będę je dopiero wyprowadzać, na razie to młode sadzonki posadzone w doniczki plastikowe, docelowo do zostawienia na stałe w tych donicach. W tym roku obsadzone jednorocznymi.
Tess 11:36, 20 lis 2014

A jak je będziesz formowała? W chmurki?
Viola 11:40, 20 lis 2014

laurowisnia napisał(a)
Violu, różę odgadłaś bezbłędnie, a tam dale jest to bodziszek korzeniasty, polecam go, szybko się rozrasta, łatwo ukorzenia, kwitnie koniec maja i czerwiec, później ma ładne liście, roślina dla kogoś kto ma dużo miejsca do obsadzenia. Nie lubię osobiście jego zapachu, ale czuję go tylko jak przy nim coś robię.

Bardzo ładne tło daje ten bodiszek Rozważę go u siebie A powiedz Agatko, czy Queen of Sweden powtarza kwitnienie?
laurowisnia 12:03, 20 lis 2014

Powtarza, ale ma wyraźną przerwę, teraz nawet jakiś kwiatuszek się na niej różowi i ma pączki, które się chyba nie rozwiną. Ta róża ma sztywno wzniesione pędy, wąski pokrój i jakby się na nią decydować to da efekt przy wiekszej ilości sztuk. Bardzo powoli buduje swój krzak.